Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

În pandemie am terminat liceul, în pandemie am început facultatea. Mărturisirile unui student vrâncean

Suntem în aprilie 2021, avem deja peste un an de când pandemia a acaparat lumea. Totul începea pe vremea când eram în clasa a 12-a la Colegiul ,,Al.I.Cuza” din Focșani. Fiind pe profil de științe sociale, principalele materii pe care le studiam erau istoria și limba romană. Din cauza numărului mare de cazuri de oameni infectați, am început să fac ore online, nu le-aș numi chiar ore,  făceam doar istorie si română, rar și alte ore, dar alea doar pentru că aveau profesorii nevoie să pună niște note. Nu a fost deloc ușor, bac-ul și admiterea la facultate se apropiau, toată presiunea pandemiei era acumulată, noțiunea de examene era stresantă, dar în același timp, foarte greu de luat în serios. Fiind trei luni în care mă distanțasem de școală, presiunea examenelor nu mai era resimțită ca atunci cand eram la liceu fizic și auzeam mereu de bac, facultate. Ușor, ușor m-am mobilizat, am reluat materia, cred că ăsta ar fi unul dintre puținele avantaje ale respectivei perioade, aveam timp suficient de recapitulare a materiilor.

Odată scăpat cu bine de bac, intrat la facultate, părea că nimic nu are ce să mai fie rău, restricțiile începeau ușor, ușor să fie ridicate, așteptam cu nerabdare să înceapă un nou capitol al vieții mele, perioada de studenție de care doar auzisem pană atunci. Din păcate, cei de la conducerea facultății au decis să facem seminarii fizic doar cu profesorii care vor, am fost o singură dată la un seminar, iar apoi s-a închis tot, a fost singura dată cand m-am întâlnit cu colegii mei.

Din acel moment a început o monotonie totală, trezirea dimineața, intrarea la ore online până după amiaza, predare online din care înțelegi extrem de greu. Trecerea de la liceu la facultate nu este ușoară, dar mai ales în sistem online, nu știi ce cerințe au profesorii, nu știi la ce să te aștepți, deoarece nu ești la facultate fizic, să poți vorbi cu un coleg de an mai mare, să-ți spună niște păreri asupra profesorilor, materiilor.

Sunt mulți profesori care chiar reușesc să se facă înțeleși și în mediul acesta online, poate unora le permit și materiile să fie mai flexibili. Mie unul, tot ce înseamnă acest mediu de predare online, mi se pare mai mult o joacă din care toată lumea vrea și se chinuie să iasă ceva serios. Deși speranța de a face ceva ore online pe semestrul doi, nu mai există, de la anul poate se va da drumul fizic și vom reveni la o viață normală, sociabilă.

Prima sesiune a fost destul de ciudată, profesorii doreau să facă tot ce e posibil să fie siguri că noi, studenții, nu copiem, iar din cauza acestui lucru, ne îngreunau sesiunea, examenele erau date pe un anumit timp, pentru a nu  putea să copiezi, poate că aveau dreptate, mergând pe principiul că dacă ai învățat, vei ști să răspunzi imediat, mai ales la grile, dar poate sunt anumite persoane care simt nevoia să se gândească mai mult sau doresc să revină asupra răspunsurilor, iar acest lucru era imposibil la unele materii, platforma fiind setată de profesor să nu poți să revii asupra răspunsurilor.

Sper ca totul să revină la normal în cel mai rapid timp și să redevenim oameni conectați la realitate, nu doar pe niște platforme online.

Cosmin George Andone

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?