Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Evaluarea Naţională. Şapte absolvenţi de 10! 71,62% dintre elevi au medii peste 5


71,62 la sută dintre absolvenții de clasa a VIII-a care au susținut examenul de Evaluare Națională au obținut medii peste 5. Șapte dintre ei au media 10, spre deosebire de anul trecut când 22 de absolvenți au luat 10 pe linie. Potrivit statisticii, la limba română au fost luate 27 de note de 10, iar la matematică 75.  În opt unități de învățământ din județ mediile sunt, în proporție de sută la sută,  mai mari de 5.   
 
Absolvenții claselor a VIII-a au aflat rezultatele de la examenul de Evaluare Națională. Astfel, înainte de soluționarea contestațiilor, 71,62 la sută dintre medii sunt mai mari sau egale cu 5. Statistica oficială privind rezultatele obținute la examenul de Evaluare Națională, înainte de soluționarea contestațiilor, arată că dintre cei 2.902 absolvenți înscriși, s-au prezentat în vederea susținerii probelor 2.759 candidați. Niciun elev nu a fost eliminat. 
În ceea ce privește ierarhizarea mediilor, 44 de candidați au obținut la examenul de anul acesta note între 1 și 1,99, în vreme ce 134 au obținut între 2 și 2,99. 243 de absolvenți de gimnaziu au reușit să obțină la examenul de Evaluare Națională medii între 3 și 3,99. Medii între 4 și 4,99 au obținut 362 de candidați, 408 reușind să obțină medii între 5 și 5,99. La jumătatea clasamentului, cu medii cuprinse între 6 și 6,99, se află 413 absolvenți. Alți 420 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut medii între 7 și 7,99. De asemenea, 441 de candidați au obținut medii între 8 și 8,99, medii între 9 și 9,99 fiind obținute de cei mulți dintre absolvenții de gimnaziu, respectiv 287. Același clasament mai arată că 7 elevi au reușit să obțină medii de 10 la examenul de Evaluare Națională, ceea ce înseamnă că tezele lor au fost perfecte. „Avem anul acesta 7 medii de zece, iar opt unități școlare au promovat sută la sută, 24 de unități școlare cu un procent de 90 %. Rezultatele elevilor ne arată starea actuală din școli”, a declarat Vasilica Zaharia, inspector școlar general. 
De buna desfășurare a acestui examen s-a ocupat președinta comisiei județene, inspectorul școlar general adjunct Luminița Balaban. „Mă bucur pentru cei care au obținut aceste rezultate, sper ca fiecare să opteze pentru liceul sau școala profesională care va fi urmată cu drag, pentru a urma o carieră de succes”, a spus  aceasta. 
       Șapte elevi cu media 10
 
Șapte dintre absolvenții de gimnaziu au demonstrat că sunt cei mai buni din județ și au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională de anul acesta. Este vorba de Denisa Veronica Fusaru și Bianca Oprișan de la Åžcoala „Ștefan cel Mare” din Focșani, Claudia Teodora Olaru de la Colegiul Național „Unirea”, Diana Monica Nichițoiu, Andreea Nicoleta Palade, Ștefania Frunză și Mihai Cristian Cherecheșu de la Åžcoala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. Acești elevi, care merită aplauze, și-au asigurat locul în liceul dorit. 
Și ei, la fel ca toți ceilalți elevi, au așteptat momentul afișării rezultatelor cu multe emoții. Asta pentru că toți și-au propus să continue studiile liceale la Colegiul Național „Unirea”, iar un punctaj cât mai mare îi ajuta în îndeplinirea acestui vis.  
                    Diana Nichițoiu
Diana Nichițoiu, absolventă a Școlii „Duiliu Zamfirescu” din Focșani, se numără printre elevii de 10 ai Vrancei. Spune că acest rezultat a însemnat pentru ea unele sacrificii, însă este fericită că după multă muncă au apărut și roadele muncii ei. „Este nota maximă, sunt foarte fericită. Secretul constă în multă muncă și dorință. Am învățat doar ceea ce ne-au dat profesorii și totul a fost ok. Am renunțat pe parcursul anului la anumite ieșiri, dar s-a meritat. Îmi doresc să intru la Colegiul Național «Unirea»”, a spus fericită Diana Nichițoiu. 
Foarte fericită și mândră de ea este și Nicoleta Palade, de asemenea absolventă a Școlii „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. Și pentru ea, media 10 obținută la examenul de Evaluare Națională a dus-o mai aproape de visul unirist. „Munca multă și devotamentul stau în spatele acestei medii de 10. Asta pot să spun despre acest rezultat. Nu m-am așteptat să iau notele maxime deoarece subiectele au avut un nivel destul de ridicat de dificultate, dar am reușit. Abia mi-am anunțat părinții și sunt foarte fericiți”, spune Nicoleta Palade. 
Copiii de zece ai județului au trăit cu multă emoție nu doar momentul dinaintea afișării rezultatelor, ci și pe cele de după. Cu vocile tremurânde, acești copii frumoși și isteți se bucurau pentru reușita lor, pentru care au muncit foarte mult. Pentru mulți pregătirea a început încă din clasa a V-a și a continuat pe parcursul celor patru ani de gimnaziu. „Am muncit mult pe parcursul celor patru ani, dar mi-a plăcut ce am făcut și întotdeauna am învățat. Am aflat vestea de la șefa clasei și mi-a făcut cea mai mare bucurie, tremur și acum de emoție. Am siguranță că voi intra la Colegiul Național Unirea la profilul matematică-informatică. Mă așteptam ca la matematică să iau 10, dar la limba română totul este subiectiv”, a spus Ștefania Frunză, absolventă a Școlii „Duiliu Zamfirescu” din Focșani.
          Și distracție, și carte
 
Cristian Cherecheșu spune că a fost un elev silitor, ba chiar s-a pregătit și suplimentar pentru acest examen, pentru că ținta lui este Colegiul Național „Unirea”. Cu toate astea, nici distracția nu a ocolit-o și iată-l acum în rândul primilor șapte elevi ai județului, cu media 10 la examenul de Evaluare Națională. „Doar am învățat puțin mai mult, am învățat pe parcursul anului la școală, dar am făcut și pregătire suplimentară. Pot să spun că am îmbinat distracția cu învățatul, mi-am împărțit timpul și am reușit să obțin aceste note. Îmi doresc să fiu elev al Colegiului Național Unirea la profilul matematică -informatică”, a spus Mihai Cristian Cherecheșu, absolvent al Școlii „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. 
                                                        Claudia Teodora Olaru
Claudia Teodora Olaru, care a absolvit gimnaziul la Colegiul „Unirea”, se pregătește să devină medic. Prima bucurie este aceea că a obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională. Aceasta a fost, de altfel, și media anilor de studiu. Momentul afișării rezultatelor a sosit cu mari emoții pentru ea. Părinții au fost cei care au făcut-o fericită și au anunțat-o cu privire la rezultat. „Părinții mei au fost să afle rezultatul și ei mi l-au transmis. Mă așteptam la matematică să iau nota maximă, dar nu și la limba română. Am fost foarte bucuroasă când am aflat, nu mai aveam cuvinte. M-am pregătit în toți anii de gimnaziu și am avut media zece în cursul anilor. Vreau să rămân tot la Colegiul Național «Unirea» și optez pentru profilul biologie-chimie, pentru că îmi doresc să devin medic”, a spus Claudia Teodora Olaru.
                                         Denisa Fusaru
Printre elevii de 10 ai Vrancei se numără și Denisa Fusaru, din Reghiu. Copila a făcut naveta la Focșani, doar pentru a învăța la Școala „Ștefan cel Mare”. Rezultatele bune obținute au fost adevărata răsplată pentru ea și părinți. Deși a făcut naveta kilometri întregi, în fiecare zi, nu a neglijat deloc studiile, iar rezultatele s-au văzut cel mai bine ieri, la afișarea primelor rezultate din cadrul examenului de Evaluare Națională. „Am simțit bucurie și împlinire. Cred că fiecare copil și-ar dori să obțină aceste note. Chiar dacă am făcut naveta de la Reghiu la Focșani, asta nu m-a împiedicat să învăț”, a spus Denisa Fusaru. 
                                                Bianca Elena Oprișan
Bianca Elena Oprișan a trăit emoțiile aflării rezultatelor împreună cu mama sa. „Am mers împreună cu mama să vedem rezultatele și când a văzut ce note am obținut m-a îmbrățișat și am fost foarte fericite. Sunt foarte fericită, mă așteptam la o notă mai mare, dar… nu tocmai 10. Mi-a plăcut mereu să învăț, îmi place foarte mult matematica, de acea voi opta pentru Colegiul Național Unirea. Mi s-a promis o surpriză din partea părinților, acum o aștept cu drag”, a spus Bianca Elena Oprișan, care a absolvit cursurile Școlii „Ștefan cel Mare”. 
Aceștia sunt elevii care fac cinste județului. Cu siguranță despre mulți din ei vom mai auzi și alte lucruri frumoase. Monitorul de Vrancea îi felicită și le dorește să aibă succes și în continuare.
          Copiii vipurilor, buni la carte
 
Printre cei care au susținut examenul de Evaluare Națională de anul acesta s-au aflat și copiii unor persoane cunoscute în Vrancea, respectiv oameni de afaceri sau politicieni. Au reușit să își facă părinții sau unchii mândri de ei. Nepotul președintelui Consiliului Județean Marian Oprișan, Fabio Oprișan, absolvent al Școlii „Ștefan cel Mare”, a luat 9,05 la limba română și 9,65 la matematică, media fiind 9,35. Băiatul deputatului PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, Matei Radu Tîlvăr, absolvent al Școlii „Ștefan cel Mare” din Focșani, a obținut la limba română nota 10, iar la matematică 9,60, media fiind 9,80. Cât privește pe fiica prefectului Kanty Popescu, unirista Ilinca Popescu, aceasta a obținut 9,90 la limba română și 9,10 la matematică, iar media finală este 9,50.  
Fiica omului de afaceri Cătălin Buscă, Mara Cătălina Buscă, care a absolvit cursurile Școlii „Ștefan cel Mare”, a primit la limba română nota 9.00, iar la matematică 8,65, media finală fiind 8,82. Fata primarului orașului Odobești, Daniel Nicolaș, Ramona Mihaela Nicolaș, absolventă a școlii „Ștefan cel Mare”, a obținut la limba română 9,50, iar la matematică 6,75, media fiind 8,12. Eduard Manea, băiatul comisarului șef Costel Manea, șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, a obținut la limba română 9,20, iar la matematică 9,95, media generală fiind 9,57. De asemenea, Teodora Livia Francu, fiica lui Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal, a luat nota 9,00 la limba română și 8,50 la matematică, media fiind 8,75. Ea a absolvit Școala nr. 3 din Focșani.  
           Repartizarea la liceu, pe 15 iulie 
 
Contestațiile depuse până vineri seara, la ora 20.00, vor fi soluționate în perioada 28 – 30 iunie. Pe 1 iulie vor fi afișate rezultatele finale. Notele obținute de elevi la examenul de Evaluare Națională contează la admiterea la liceu. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între nota de la Evaluarea Națională, care contează în proporție de 75%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care contează în proporție de 25%. 
În perioada 4-8 iulie, absolvenții clasei a VIII-a completează fișele de înscriere la liceu alături de părinții lor, sub asistența diriginților. Pe 15 iulie are loc repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?