Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

Colegiul Național Pedagogic “Spiru Haret” Focșani găzduiește ediția a III-a a Concursului regional de grafică de carte Ilustriada

COMUNICAT DE PRESĂ:

Concursul regional de grafică de carte Ilustriada adună povești în expoziția tinerilor artiști! Între 15 și 16 iunie, vedem cum elevii-ilustratori au adus la viață universuri fantastice și personaje îndrăgite din literatura contemporană universală.

Organizată cu scopul de a promova cititul, dar și creativitatea și talentul elevilor în domeniul graficii de carte, Ilustriada oferă o platformă deosebită pentru elevii-artiști de a-și exprima viziunea unică și, poate, de a se exprima pe sine.

Ajuns la cea de a treia ediție, Concursul Ilustriada este organizat în două secțiuni principale – grafică tradițională și grafică digitală, fiecare cu câte două subcategorii – Gimnaziu și Liceu. La această ediție s-au înscris 100 de elevi și 44 de profesori coordonatori, proveniți din 40 de școli din 18 județe și București. În pofida așteptărilor noastre și a trendului general, doar 20 dintre lucrările trimise sunt în format digital, restul de 80 fiind realizate în grafică tradițională, tehnică pe care elevii se pare că o consideră mai adecvată pentru o exprimare personală autentică. După o primă etapă de triere, circa 80 de lucrări ale elevilor au intrat la jurizare și vor fi expuse timp de o săptămână la sediul Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret”.

Vernisajul și deschiderea oficială a concursului Ilustriada vor avea loc sâmbătă, 15 Iunie 2024, la ora 11.00, în holul central al Colegiului Național Pedagogic “Spiru Haret” Focșani, ceea ce va oferi publicului ocazia de a admira lucrările înscrise în concurs și de a interacționa cu artiștii, într-un cadru plin de inspirație și creativitate.

Ediția aceasta, avem plăcerea de a avea alături de noi trei traineri care pregătesc ateliere captivante pentru participanți. Sâmbătă, 15 Iunie, începând cu ora 13.00, după vernisajul oficial, ilustratoarea de carte Cristina Diana Enache ni se va alătura pentru a împărtăși din experiența sa în domeniu, în cadrul atelierului Cum să te regăsești prin ilustrație. Vom continua apoi alături de trainerul Marina Vasilof, în cadrul workshopului Mini ghid de facilitare grafică. Duminică ne dăm întâlnire cu profesoara de arte plastice Olga Ostafi, la Atelierul cu povești. Atelierele sunt deschise atât participanților la Ilustriada, cât și pasionaților de artă, iar înscrierile se pot face prin link-ul distribuit pe rețelele de socializare ale organizatorilor.

Suntem încântați să anunțăm că lucrările tinerilor elevi graficieni au fost evaluate de către un juriu format din profesioniști din domeniul artei plastice și al graficii de carte — Adela Calistru și Cristina Diana Enache, ilustratoare de carte apreciate, alături de Olga Ostafi, profesoară de arte vizuale la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”. Evaluarea ilustrațiilor s-a realizat pe baza unor criterii precum originalitatea, tehnicile artistice utilizate și capacitatea de a comunica povestea într-un mod captivant și inovator. Festivitatea de premiere a câștigătorilor va avea loc Duminică, 16 iunie, la ora 12:30, la Colegiul Național Pedagogic “Spiru Haret” Focșani.

Anunțăm cu bucurie că avem sprijinul Librăriilor Humanitas și a Editurii Trei, parteneriate deja tradiționale, fundamentate pe dragostea și pasiunea infinită pentru literatură. Li se alătură companii vrâncene importante, cu vechime, cărora le mulțumim pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment: RIKORA, un nume de încredere în construcții și reparații, recunoscut pentru serviciile sale de înaltă calitate; Ceproinv S.A., un pilon al inovației și calității în prelucrarea maselor plastice; VEF, un susținător dedicat al inițiativelor educaționale; Paco Supermarket, un sprijin constant al comunității locale; Brutăria Marco, care arată o dedicare remarcabilă pentru susținerea culturii și artei locale; Gelateria Cortina, care ne aduce bucurie prin înghețata lor artizanală delicioasă și Total Service 2001, care ne oferă suport pentru prima dată.

Le mulțumim tuturor celor care au sprijinit această ediție a concursului!

Vă așteptăm să vizitați expoziția, dar și să participați la evenimentele Ilustriadei, dragi iubitori de artă și educație!

Ce este Ilustriada?

Ilustriada este un concurs regional (cu participare națională) de ilustrație de carte, care își propune să ofere un cadru de expunere tinerilor cititori, cu talent în domeniul desenului și al graficii, aplicat pe ilustrația de carte.

Organizatorul concursului este Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani, în parteneriat cu Asociația Grow Up Project și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea. Ilustriada figurează în Calendarul proiectelor educative extrașcolare regionale și interjudețene (CPEERI) al Ministerului Educației, la poziția 1834.

Concursul presupune realizarea unor lucrări inspirate după lista de romane propusă de către organizatori și este menit să dezvolte atât lectura conștientă, cât și abilitățile artistice ale elevilor.

Pentru informaţii actualizate despre festival şi calendarul evenimentelor, urmăriţi-ne pe conturile social media Ilustriada:

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/ilustriada

Cont de Instagram: https://www.instagram.com/ilustriada/

Coordonator Ilustriada,

Prof. dr. Carmen Ion

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?