Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Controale ITM în florării, magazine de pompe funebre și cele destinate animalelor de companie

COMUNICAT DE PRESĂ, 22.05.2024:

          Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a desfășurat în perioada 14 – 17.05.2024, Campania naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activitatea în centre comerciale în domeniul comerț ridicata a florilor, plantelor și semințelor, comerț cu animale de companie și hrana acestora, activități de pompe funebre, și cultivarea plantelor pentru înmulțire.

          Obiectivele generale campaniei au fost următoarele:

–   identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie;

–  creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă;

–  eliminarea tuturor neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate, și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare.

          Pe parcursul desfășurării campaniei au fost controlați 17 angajatori ce desfășoară activitate în domeniile enumerate anterior. Au fost constatate 11 neconformităţi față de prevederile legale fiind dispuse măsuri de intrare în legalitate. În urma acțiunilor de control efectuate nu au fost identificate persoane care desfășurau muncă nedeclarată, acest lucru constituind o dovadă a atingerii obiecivelor acțunilor anterioare de control și îndrumare.

          Dintre neconformităţile constatate remarcăm următoarele: neevidentierea, în mod real, în foile colective de prezență, a tuturor orelor de muncă prestate de catre salariati necompensarea muncii suplimentare cu ore libere plătite sau cu spor la salariu; neacordarea repausului săptămânal conform dispozitiilor Codului Muncii. Majoritatea neconformităţilor constatate au fost remediate în timpul controlului, pentru celelalte dispunându-se măsuri cu termene stricte de realizare urmând ca în perioada următoare inspectorii de muncă să verifice modul de realizare a măsurilor dispuse . 

          În domeniul securității și sănătății în muncă s-a urmărit în mod deosebit, verificarea respectării de către agenţii economici din grupul ţintă a tuturor condiţiilor de muncă ale lucrătorilor, precum  şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul. În cadrul acestei campanii, au fost controlați 20 angajatori care aveau 80 de lucrători. Dintre aceștia, 4 nu au respectat  prevederile legale de securitate și sănătate în muncă, fiind  sancționați contravențional cu avertismente și au fost dispuse măsuri cu termene stricte de realizare.

          Dintre deficiențe enumerăm: nu a fost realizată semnalizarea de securitate și sănătate la locul de muncă; angajatorul nu a asigurat organizarea activității de prevenire și protecție conform prevederilor legale; nu sunt evidențiate în clar demonstrațiile practice în fișele de instruire. Vor continua acţiunile de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care angajatorii realizează măsurile dispuse de inspectorii de muncă.

Inspector șef  Botezatu Eliza                                                                   

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Secret Garden – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?