Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Fiscul a stabilit prețurile produselor agricole folosite în contractele de ARENDĂ


    Finanțiștii au completat lista prețurilor la produsele agricole folosite în arendarea suprafețelor agricole și care vor fi folosite la calcularea veniturilor și impozitelor ce trebuie plătite la bugetul de stat. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea au anunțat că, pentru acest an, au fost stabilite următoarele prețuri care vor fi utilizate la stabilirea venitului anual din arendă în care modalitatea de plată este prevăzută în natură. La grâu-0,58 lei/kg, porumb-0,55 lei/kg, floarea soarelui – 1,2 lei/kg, struguri – 1,25 lei/kg și masă verde – 0,08 lei/kg. Comparativ cu anii trecuți, în listă apar strugurii, introducerea acestora fiind necesară deoarece au fost constatate cazuri de contracte de arendă exprimate în struguri și nu se putea calcula venitul anual. „În vederea calculării veniturilor anuale brute obținute din cedarea folosinței bunurilor în situația în care arenda se exprimă în natură, plata se stabilește într-o cantitate determinată de produse agricole, indiferent de culturile înființate.  Lista cu prețurile medii în anul 2018 ale produselor agricole pe baza cărora se calculează impozitul la veniturile din arendă exprimată în natură poate fi consultată pe site-ul Agenției Naționale de Administare Fiscală la adresa:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/preturi_medii/preturi_agricole_2018/Vrancea_PMA_2018.pdf „, precizează AJFP Vrancea.
    Prețurile medii la produsele agricole sunt stabilite prin hotărâre a Consiliului Județean, în baza propunerilor transmise de la nivelul Direcției Agricole, care monitorizează piața produselor agricole.
    Conform Codului Fiscal, veniturile din cedarea folosinței bunurilor sunt venituri în bani și/sau în natură, provenind din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile, obținute de proprietar, uzufructar sau alt deținător legal, altele decât veniturile din activități independente. „Așa cum rezultă din dispozițiile art.84 alin.(1) din aceeași lege, venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei a veniturilor în natură și se stabilește pe baza chiriei sau arendei prevăzute în contractul încheiat între părți pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul chiriei sau arendei. În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene, în urma propunerilor înaintate de direcțiile teritoriale de specialitate ale direcțiilor generale ale finanțelor publice județene, pentru a fi comunicate unităților fiscale din subordine”, precizează raportul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?