Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Medici noi la Spitalul Județean Focșani. Dr. internist Bianca Acatrinei: Dacă e ceva ce nu știu, prefer să întreb decât să fac rău pacientului

De curând, echipei Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon‟ Focșani i s-a alăturat și medicul internist Bianca Acatrinei, originară din Pașcani, județul Iași. Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa‟ Iași, dr. Bianca Acatrinei este bucuroasă că la Spitalul Județean Focșani a găsit „un colectiv unit, oameni calzi și primitori‟. „În ianuarie 2021, am terminat rezidențiatul, iar apoi a urmat o perioadă în care am căutat un loc stabil de muncă într-un spital. În perioada respectivă, am avut ocazia să lucrez cu medici din mai multe spitale din zona Moldovei pentru a găsi colectivul care se plia cel mai mult pe nevoile mele. Din fericire, am reușit să găsesc acest colectiv în cadrul Spitalului Județean Focșani, drept pentru care am ales să vin alături de voi, dragi vrânceni. Ce știam despre Focșani? Că este un oraș frumos și că oamenii sunt binevoitori, nu toți, desigur, pentru că excepții sunt peste tot. Totodată, am auzit că domnișoarele și doamnele doctorițe și colectivul de la Medicină Internă sunt drăguți, și chiar așa a fost‟, spune dr. Bianca Acatrinei. Având în vedere că mare parte din timp și-l petrece la locul de muncă, dr. Bianca Acatrinei îi place să aibă parte de un colectiv primitor și înțelegător pentru că, „trebuie să avem cu cine să ne consultăm în cazul în care întâmpinăm un caz mai greu. Nu sunt orgolioasă, dacă este ceva ce nu știu, prefer să întreb, să mă documentez, decât să fac rău pacientului‟.

Prima gardă la Spitalul Județean Focșani

Agitație, țipete de durere și un furnicar de oameni veniți sau aduși la spital pentru diverse probleme. Cam așa a arătat, în mare, prima gardă pe care dr. Bianca Acatrinei a făcut-o la cea mai mare unitate spitalicească din județul Vrancea. „Am fost uimită de numărul foarte mare de pacienți‟, spune medicul, și asta pentru că „nu era așa în anii precedenți, cel puțin nu la Iași. Acum sunt foarte mulți. În prima mea gardă la Spitalul Județean Focșani, au venit pacienți cu probleme cardiace, gastrointestinale și pneumologice‟.

Cu toate acestea, volumul mare de pacienți nu a speriat-o pe tânără, pentru că este adepta unei abordări calme a situației. „Eu sunt mai calmă de fel și răbdătoare. De la început le vorbesc pacienților cu calm pentru că mi se pare că și lucrul acesta contează. Dacă un pacient este recalcitrant și eu îl abordez cu un ton calm, am văzut că se mai liniștește. Dacă el continuă să fie recalcitrant, încerc să-l las un pic să se mai liniștească, iar apoi mă întorc să-i vorbesc. Nu am avut până acum probleme cu un pacient care să fie atât de recalcitrant încât să nu pot să mă înțeleg, însă, din câte am observat la colegele mele, de obicei, aparținătorii sunt mai recalcitranți decât pacienții‟, spune dr. Bianca Acatrinei.

Mereu mi-a plăcut să fac bine

Cu toate că nimeni din familie nu a lucrat în sistemul medical, dr. Bianca Acatrinei a avut dintotdeauna instinctul de a acorda sprijin medical mai întâi animăluțelor, ulterior păpușilor și, pe măsură ce a crescut, oamenilor. Plăcându-i mereu să facă bine, în copilărie, în gândul Biancăi Acatrinei a încolțit ideea de a deveni medic veterinar, însă acum i se pare „foarte grea medicina veterinară‟. Anii au trecut și, prin prisma faptului că a avut câteva probleme stomatologice, tânăra și-a dorit să devină medic stomatolog. După absolvirea Colegiului Național „Mihail Sadoveanu‟ Iași, dr. Bianca Acatrinei a ales Medicina Generală. „A fost un șoc în primul an când m-am trezit cu teancul de cărți și trebuia să le rețin într-o săptămână sau în maximum 3/4 luni, în timpul sesiunii. Încet, încet am încercat să mă adaptez și am învățat cât am putut. Fiecare an mi s-a părut mai greu pentru că era un alt nivel, însă nu m-am gândit deloc să renunț. Știam de la început că va fi greu pentru că am întrebat la rândul meu prieteni mai mari care nu-mi recomandau să vin la Medicină, dar mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu oamenii. Mereu mi-a plăcut să fac bine‟, spune, cu zâmbetul larg, dr. Bianca Acatrinei.

Țara are nevoie de medici

Care este specificul Medicinei Interne?! „Mi se pare că trebuie să știm câte puțin din toate. Medicina Internă este foarte frumoasă și interesantă în același timp pentru că ne pune mintea la contribuție și ne determină să ajungem la un diagnostic final corect. De obicei, la medicul internist, pacientul vine când îl doare ceva, fie capul, burta sau oasele. Din cauza faptului că nu toți medicii interniști au competențe în ecografie abdominală sau cardiacă, urmând să le obțină pe parcurs (cum este și cazul meu), unii pacienți consideră că noi nu avem cum să-i ajutăm. De fapt, noi apelăm la ceilalți colegi să ne ajute cu o astfel de ecografie, spre exemplu, urmând ca apoi să punem totul cap la cap și să ajungem la un diagnostic‟, explică dr. Bianca Acatrinei.

Internistul este cumva punctul de plecare către alți medici pentru că, în cazul în care este vorba despre o patologie mai gravă, pacientul va fi direcționat către medicul de care are nevoie. „În general, tratăm patologii cardiace, pulmonare, digestive ș.a.m.d și, dacă este ceva foarte, foarte specific, trimitem pacientul mai departe‟, adaugă medicul.

Ce-și dorește de la viitor dr. Bianca Acatrinei?! „Să fiu un medic cât mai bun, să nu mă schimb niciodată sufletește vorbind și, de asemenea, pe parte familială să am o familie și copii. Dar… toate la timpul lor‟. Spune că a venit la Focșani cu gândul de a se stabili aici și că nu a avut niciodată gândul de a pleca în străinătate. De ce?! „Pentru că țara are nevoie de medici, chiar și de cei tineri. Atât timp cât ne unim forțele, cred că putem schimba multe. Trebuie să fie însă respect și bunăvoință din partea tutruror‟.

Cu toate că face parte din echipa medicală a Spitalului Județean Focșani de mai puțin de o lună, dr. Bianca Acatrinei a „colaborat foarte bine cu toți cei cu care am luat contact, fie medici, asistenți, asistente, infirmiere. Până acum nu am avut probleme, cu toții au fost foarte respectuoși și profesioniști. Nu am cuvinte de ocară în ceea ce privește spitalul‟. Prin urmare, mesajul pe care-l are pentru vrânceni este următorul: „Veniți cu încredere la spital, pentru că voi face tot ce pot ca să vă ajut. Să știți că medicii tineri, specialiști, vin cu chef de muncă, așa că încercați să aveți încredere și în ei‟.

Îi urăm bun-venit la Focșani, dr. Bianca Acatrinei, și-i dorim mult succes în activitatea medicală!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?