Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

În cazul pacienţilor care au suferit un atac de cord ”fiecare minut contează” (studiu)


Cu cât este mai mare perioada de timp între momentul în care un pacient cu risc ridicat de atac de cord este văzut de un medic și cel în care beneficiază de tratament în spital cu atât șansele sale de supraviețuire sunt mai mici, sugerează o nouă cercetare citată de Press Association. Fiecare minut contează când este vorba despre tratament, susțin experții cardiologii, în urma unui studiu realizat pe o perioadă de un deceniu pe un număr de peste 12.000 de pacienți.
Persoanele în cazul cărora o zonă a mușchiului cardiac nu mai este funcțională din cauza suspendării aportului de sânge, aflate în șoc cardiogenic – momentul în care, brusc, inima nu mai poate pompa suficient sânge – au mai multe șanse de supraviețuire dacă beneficiază cât mai rapid de tratament specializat, au precizat oamenii de știință. În cadrul acestui grup de pacienți cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (Stemi), au fost estimate, în medie, peste trei decese la fiecare zece minute de întârziere a intervenției coronariane percutanate (PCI) în cadrul căreia un cateter cu balon este utilizat pentru lărgirea arterelor blocate și restabilirea fluxului sangvin către inimă.
Studiul, publicat în European Heart Journal, a analizat date privind 12.675 de pacienți Stemi care au fost transportați la spital de serviciile de ambulanță și tratați cu PCI în Germania între anii 2006 și 2015. Oamenii de știință au subliniat că studiile realizate anterior s-au concentrat pe perioada dintre momentul în care un pacient ajunge la spital și cel în care primește tratament, mai degrabă decât pe primul contact cu un medic.
Profesor Karl Heinrich Scholz, directorul Departamentului de Cardiologie de la Spitalul St Bernward din Hildesheim a declarat că grăbirea tratamentului ar putea îmbunătăți rezultatul final pentru pacienți. ”Cea mai importantă descoperire a studiului nostru este faptul că pacienții Stemi aflați în șoc cardiogenic au mai multe șanse de supraviețuire dacă beneficiază rapid de intervenția coronariană percutanată. În cadrul acest grup cu risc ridicat, fiecare întârziere de zece minute a tratamentului a fost acompaniată de 3,3 decese adiționale, iar această întârziere a tratamentului asociată cu creșterea mortalității a fost de zece ori mai mare în comparație cu pacienții Stemi care s-au prezentat în condiții mai stabile”, a explicat Scholz. ”Acest lucru înseamnă că, în special în cazul pacienților aflați în șoc și al celor în stop cardiac, sunt necesare eforturi maxime pentru îmbunătățirea proceselor de îngrijire pentru scurtarea timpului până la tratament și îmbunătățirea rezultatului final în cazul lor”, a adăugat el.
Profesor Sir Nilesh Samani, director medical în cadrul British Heart Foundation, a făcut apel la sistemele de sănătate pentru a revizui modul în care sunt tratați pacienții pentru a se asigura că acest lucru se petrece rapid. ”Acest nou studiu ne indică foarte clar faptul că fiecare minut contează când vine vorba despre tratarea pacienților în stop cardiac. Cu cât îi putem diagnostica mai repede și le oferim intervenții precum PCI, cu atât putem salva mai multe vieți. (…) Este absolut vital ca sistemele de sănătate să revizuiască modul în care sunt diagnosticați și tratați pacienții cu atac de cord pentru a ca acest lucru să se petreacă în cel mai scurt timp posibil”, a completat Samani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?