Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Resmeriță: Date alarmante! Cum a decăzut Focșaniul ”acasă” al lui Misăilă: tineri plecați, populație îmbătrânită, economie la pământ

        Municipiul Focșani este, fără îndoială, într-un regres continuu. O arată cât se poate de clar datele oficiale, care relevă că orașul se confruntă cu un declin demografic fără precedent, generat de un regres economic pe măsură.

În decursul a 10 de ani, Focșaniul a pierdut aproape 16% dintre locuitorii săi.

        Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, populația municipiului a scăzut de la 79.315 locuitori în 2011, la 66.648 în 2021, când a avut loc ultimul recensământ al populației și locuințelor. Scăderea este și mai dramatică dacă ne raportăm la recensământul din anul 2001, când Focșaniul avea 103.210 locuitori. Tinerii au plecat la studii și s-au stabilit în orașele dezvoltate, oamenii cu putere de muncă au plecat în străinătate sau în orașele dezvoltate din vestul țării, iar cei cu dare de mână au lăsat betoanele orașului și s-au mutat la țară, în comunele de lângă Focșani, care au înregistrat o populație în creștere, chiar dacă natalitatea e scăzută.

        Ce e și mai grav e că populația Focșaniului e îmbătrânită, cel mai mare grup de vârstă fiind cuprins între 60 și 69 de ani, adică aproximativ 17,62% din populație.

        ”Politicile social-democrate ale conducătorilor urbei din ultimii 24 de ani – Decebal Bacinschi (2000– 2016) și Cristi Misăilă (2016- până acum) nu au atras investitorii. În ultimii 10 ani, PIB-ul la nivelul orașului a avut o creștere de numai 2%, ceea ce înseamnă că Focșaniul nu a reușit să țină pasul cu restul țării. Nici nu ar fi avut cu cine să țină pasul, în condițiile în care aproximativ un sfert din populația angajată este reprezentată de bugetari. Iar toate acestea au generat o serie de probleme economice și sociale: salarii mici – printre cele mai mici din țară! – șomaj și lipsa oportunităților de dezvoltare profesională, care de la un an la altul s-au accentuat. Focșaniul, care cândva avea o industrie înfloritoare, a devenit doar un punct tot mai mic pe harta dezvoltării. Totul grație politicii publice marca PSD”, a declarat Valentin Resmeriță, candidatul PNL pentru funcția de primar al municipiului Focșani.

Realizat de SC MEDIA UNO SRL la comanda PNL Vrancea. Cod mandatar financiar: 21240015

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?