Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și FOTO! Ursoaica Ina „trăieşte” într-o cuşcă imaginară, după 20 de ani petrecuţi la grădina zoologică din Piatra Neamţ

Ina, o ursoaică eliberată de aproximativ şase ani de la Grădina Zoologică din Piatra Neamţ, acolo unde a fost captivă într-o cuşcă timp de 20 de ani, continuă să fie captivă, chiar dacă a ajuns în sanctuarul  LiBearTy de la Zărneşti – o  rezervație în care urșii aflați în situații la fel de disperate primesc șansa la o viață normală.

AMP LiBearty – Bear Sanctuary a publicat în urmă cu câteva zile, imaginile în care ursoaica Ina se învârtește în cerc, la fel ca în ţarcul în care era închisă, fără să poată înțelege ce înseamnă libertatea, după atâția ani de captivitate.

„Când mergeți la o grădină zoologică care are spații minuscule pentru animale, să vă aduceți aminte de mișcările Inei! Mintea ei a rămas captivă într-o cușcă imaginară, aceeași care a ținut-o prizonieră timp de 20 de ani. Aceasta este imaginea traumei care uneori nu se vindecă și nu se uită niciodată!” atrag atenția cei de la AMP LiBearty – Bear Sanctuary, alături de filmul publicat pe facebook.

Povestea Inei este povestea atâtor animale constrânse la o viață „pe jumătate”, în grădinile zoologice. Timp de 20 de ani, Ina a avut parte de jumătate de piscină, jumătate de adăpost și jumătate din spațiul de plimbare. Practic, a trăit doar pe jumătate la Grădina zoo din Piatra Neamț – la propriu și la figurat. A împărțit cu sora ei, ursoaica Anca, un singur țarc. Acesta era prevăzut cu un singur bazin de apă, un singur bârlog și un singur teren „de plimbare”, iar ursoaicele erau… două. Unica soluție găsită de administrator a fost preluată din șah – o rocadă săptămânală între cele două surori.

După ani buni de sesizări, Asociația „Milioane de Prieteni“ a înduplecat autoritățile să facă dreptate.
Cu sprijinul Gărzii Naționale de Mediu, administrația locală a fost de acord să renunțe la Ina iar în octombrie 2014, AMP a reușit să o aducă în rezervație. Acum are copaci, piscină și un bârlog numai pentru ea.

Astfel, ursoaica Ina a ajuns, după două decenii de captivitate, în sanctuarul LiBearTy de la Zărneşti, acolo unde are un teren uriaş pe care se poate plimba, la fel ca în libertate.
Cu toate acestea, ursoaica Ina procedează la fel ca atunci când era captivă în grădina zoologică din Piatra Neamţ şi se învârtește în cerc, la fel ca în ţarcul în care era închisă.

Practic, mintea ei a rămas captivă într-o cuşcă imaginară, notează  bizbrasov.ro.
Imaginile cu ursoaica Ina „captivă” în cuşca imaginară au devenit virale pe reţelele sociale, acolo unde reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni au cerut ajutor pentru a-i putea ajuta pe urşii maltrataţi şi salvaţi la timp din diferite ţarcuri şi cuşti din întreaga ţară.
Cei care doresc să susţină demersurile asociaţiei pot adopta virtual un urs de la Zărneşti, cu o donaţie de cinci euro pe lună, bani care vor fi folosiţi pentru cumpărarea unui borcan de miere pe lună pentru ursul adoptat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?