Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Licitație pentru construirea unor pavilioane de detenţie, inclusiv la Focșani

Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă pe SEAP licitaţie în vederea construirii unor pavilioane de detenţie, a câte 100 de locuri, în regim deschis, pentru 12 penitenciare din ţară şi un centru de detenţie. Valoarea totală estimată a acordului-cadru este de 100.972.020 lei, iar beneficiare vor fi penitenciarele: Târgu Mureş, Satu Mare, Codlea, Jilava, Ploieşti (Moara Nouă – Com. Berceni), Mioveni, Drobeta Turnu-Severin, Târgu-Jiu, Focşani, Vaslui, Constanţa – Poarta Albă, Tulcea, precum şi centrul de detenţie Tichileşti. Achiziţia este organizată pe cinci loturi în funcţie de aria geografică de amplasare a unităţilor penitenciare unde se vor realiza lucrările, prevede anunţul.

Termen limită pentru primirea ofertelor: 15 februarie.

În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va avea o pondere de 40%, experienţa specialiştilor 30%, demonstrarea unei abordări şi a unei metodologii adecvate de implementare a contractului 15%, perioada de garanţie a lucrărilor 15%. Durata contractului este de 18 luni. Proiectele sunt finanţate din fonduri bugetare. Conform caietului de sarcini, Administraţia Naţională a Penitenciarelor vizează reducerea supraaglomerării, prin construirea de noi spaţii de cazare şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Se menţionează că, pentru perioada 2020 – 2025, planul de acţiune prevede crearea unui număr de 7.849 locuri noi de cazare şi modernizarea a 946 de locuri de cazare, inclusiv prin înfiinţarea a două noi penitenciare (Berceni şi Unguriu). Conform aceleiaşi surse, chiar dacă în perioada 2020-2023 s-au depus toate eforturile în vederea măsurilor prevăzute în planul de acţiune, nu s-a reuşit în totalitate finanţarea obiectivelor de investiţii, acestea urmând a fi continuare în 2024. Se mai precizează că „întreg sistemul se confruntă cu dezinteres din partea operatorilor economici de a participa la procedurile de achiziţie a execuţiei lucrărilor, fiind înregistrate mai multe cazuri în care procedurile de achiziţie au fost anulate din cauza nedepunerii de oferte”.

În vederea suplinirii întârzierilor, au fost identificate măsuri alternative, constând în identificarea unor terenuri/amplasamente pe care să poată fi edificate pavilioane de detenţie cu 100 de locuri, regim deschis. Pavilioanele vor avea regim de înălţime parter şi o suprafaţă construită de 812 metri pătraţi. Clădirea va cuprinde 10 camere de detenţie alcătuite din trei volume (camera propriu-zisă, grupul sanitar şi depozitarea). Camerele vor avea o arie utilă de aproximativ 41 metri pătraţi pentru zece persoane, astfel încât acestea vor beneficia de minim 4 metri pătraţi, în conformitate cu reglementările specifice. Clădirea va dispune de sală de mese. La data de 27 decembrie 2023, gradul de ocupare al sistemului era de 133,35%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?