Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Aproape 300 de cazuri de copii abuzaţi, de la începutul anului


   De la începutul anului și până în prezent, au fost înregistrate la Serviciul de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU), din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, 284 de cazuri de abuz asupra copiilor. Cele mai multe dintre acestea, spun specialiștii SIRU, s-au dovedit a fi cazuri de abuz prin neglijare, cauzele cele mai frecvente dovedindu-se a fi sărăcia, carențele educaționale ale părinților, dar și consumul exagerat de alcool. Astăzi, cu prilejul Zilei Împotriva Violenței Copilului în România, reprezentanții SIRU desfășoară o campanie de conștientizare a populației cu privire la drepturile copiilor și mai ales, la efectele nefaste, deseori irecuperabile, pe care le au diversele forme de abuz asupra acestora.

   Să-ți iubești copilul, să-l accepți așa cum este, să-l protejezi, să te bucuri de el și să nu-l jignești, să-l aperi de pericolele fizice și sufletești, să nu-l pedepsești pe nedrept, să nu-l umilești, să-i dai prilejul să te iubească și multe altele, par a fi aspecte de viață străine multor părinți. Cel puțin așa reiese dacă luăm în calcul numărul, tot mai mare de la an la an, al situațiilor de abuz asupra copiilor ce ajung în atenția specialiștilor Protecției vrâncene de Protecția Copilului. Potrivit celor spuse de Anca Candrea, șefa SIRU al DGASPC, în primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate 284 de cazuri de abuz, din care 155 au reprezentat cazuri de neglijare.
   Adică, acești copii fie nu aveau ce mânca, cu ce se îmbrăca, locuiau în condiții mizerabile sau nu se îngrijea nimeni de sănătatea lor, fie nu erau supravegheați, nu se preocupa nimeni de educația lor școlară sau erau privați de ceea ce este vital pentru buna dezvoltare a unui copil: afecțiunea. Părinții care își neglijează copiii nu realizează că prin efectele grave pe care le produce, neglijarea pune în pericol dezvoltarea normală a copilului. Incapacitatea sau refuzul lor de a comunica adecvat cu copilul, de a-i asigura nevoile biologice, emoționale, dezvoltarea fizică și psihică și limitarea accesului la educație constituie tot o formă de abuz, o formă de violență…
   „Dintre cele 155 de sesizări de neglijare, 51 de cazuri au fost referite instanței de judecată în vederea instituirii unei măsuri de protecție. Pentru 104, în urma evaluării efectuate împreună cu autoritățile locale, s-a stabilit menținerea copiilor în familii. Au mai fost opt copii cu comportament deviant, trei cazuri de abuz fizic însă neconfirmat și cinci copii părăsiți în unitățile sanitare pentru care s-a stabilit măsura plasamentului la asistenți maternali profesioniști. La toți aceștia se adaugă 32 de copii ai căror părinți divorțează, se luptă pentru încredințare și se reclamă că părintele la care este copilul îl pune pe acesta în pericol”, a declarat Anca Candrea.
    Åžefa SIRU a mai precizat că în aceeași perioadă de timp au mai fost zece cazuri de copii delincvenți și 71 fugiți de acasă, din care 29 din alte județe. Dintre aceștia, 61 au fost reintegrați în familii, iar pentru zece s-a instituit măsură de protecție specială și anume plasamentul în regim rezidențial. „Motivul cel mai pregnant pentru înmulțirea cazurilor de neglijență și alte forme de abuz este sărăcia din ce în ce mai accentuată a populației. Apoi sunt carențele educaționale ale părinților, consumul exagerat de alcool, neglijarea copiilor din cauza programului foarte ocupat al părinților. Aceștia pleacă la muncă și-și lasă copiii singuri acasă. Am avut cazuri și de cinci, șase frați în această situație. Norocul nostru este că indiferent de vitregiile zilei de azi, de lipsa de personal, etc., reușim să facem treabă colaborând cu instituțiile statului și autoritățile locale. Totuși, sărăcia este din ce în ce mai accentuată. De exemplu, față de anii trecuți sunt puține cazuri de copii părăsiți în maternitate, iar cazurile pe care le-am avut anul  acesta nu au fost practic, părăsire. Mamele au spus pur și simplu că nu își pot lua copiii acasă pentru că nu au cu ce să și-i crească”, a declarat Anca Candrea.

„Toți copiii au dreptul să fie în siguranță!”

    Astăzi, de Ziua Împotriva Violenței asupra Copilului în România, specialiștii SIRU doresc să tragă un semnal de alaramă cu privire la cazurile tot mai multe de abuz, în toate formele acestuia, asupra copiilor. Ei au inițiat și derulează în acest sens proiectul intitulat „Toți copiii au dreptul să fie în siguranță!” în cadrul căruia vor împărți sute de pliante informative atât în diverse zone din Focșani, cât și în școli. „Proiectul are ca obiectiv informarea și sensibilizarea populației asupra efectelor negative ale violenței asupra copilului, informarea privind consecințele abuzului asupra dezvoltării personalității acestuia și responsabilizarea și conștientizarea părinților și a membrilor comunității privind problematica violenței asupra copiilor”, a declarat Anca Candrea, subliniind faptul că prin acest gen de acțiuni se încearcă și responsabilizarea societății civile privind necesitatea intervenției și semnalării cazurilor de copii abuzați, astfel încât să se poată interveni la timp, pentru evitarea întâmplării unor tragedii.

0237.983 – Telefonul Copilului!

    Legile scrise ale țării noastre reglementează foarte clar drepturile copilului, interzicând orice formă de abuz. „Sunt interzise aplicarea pedepselor fizice sub orice formă, precum și privarea copilului de drepturile sale de natură să pună în pericol viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, atât în familie cât și în orice instituție care asigură protecția, îngrijirea și educarea copiilor. Orice persoană care prin natura profesiei sau ocupației sale lucrează cu un copil și are suspiciuni în legătură cu existența unei situații de abuz sau de neglijare a acestuia, este obligată să sesizeze Serviciul Public de Asistență Socială sau DGASPC”, precizează Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.      
   Tocmai pentru semnalarea cazurilor de abuz și neglijare a fost înființat, la nivelul DGASPC Vrancea, ca și la cel al tuturor instituțiilor similare din țară, Telefonul Copilului, la care oricine poate suna și salva uneori chiar viața unui copil aflat în pericol, chiar și sub protecția anonimatului. În Vrancea, numărul Telefonului Copilului este 0237.983. Nu întârziați să sunați la acest număr ori de câte ori sunteți martorii unui abuz petrecut asupra unui copil, ori de câte ori simțiți că un pui de om se află în pericol. Sunați atunci, imediat, neîntârziat pentru că mai târziu, s-ar putea să fie… prea târziu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?