Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

FOTO și VIDEO: Festivalul concurs al elevilor de liceu „Vrancea, plai de dor”, la a X-a ediție

Comunicat de presă:

Sub egida „Tradiții și valori ale neamului românesc”, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” a fost încă o dată, și anul acesta, gazda unui eveniment care s-a bucurat de succes chiar de la prima ediţie: Festivalul Interjudețean de Folclor al Elevilor de Liceu „Vrancea, plai de dor”, ediția a X-a. Un număr de 180 de elevi și cadre didactice s-au implicat cu dăruire și voie bună, pentru a pregăti și oferi publicului focșănean un spectacol folcloric care a adunat creații din toate zonele țării.

         Inclus în CPEERI 2024, acest proiect și-a propus popularizarea în rândurile elevilor a tradiţiilor şi obiceiurilor poporului nostru, pentru a păstra viu, în sufletele noastre, spiritul artistic al neamului românesc. Astfel, sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 10.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuță” au urcat soliști, ansambluri de dansatori și interpreți ai unor cunoscute obiceiuri populare românești, din patru județe ale țării.

S-au întâlnit, din dragoste pentru folclor, elevi din Vrancea, de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”Focșani, Liceul Teoretic „Grigore Gheba Dumitrești, din Buzău, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” Râmnicu Sărat, din Prahova de la Colegiul  Ferdinand I  Măneciu, și din Neamț de laLiceul de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamț, de la Colegiul National Pedagogic „Gheorghe  Asachi” Piatra-Neamț și de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamț.

       La buna desfăşurare a festivalului au contribuit sponsorii, Societatea ECO-X – care a oferit laureaților premii în bani, și florăria Meka Events care s-a ocupat cu decorarea sălii de spectacol. Acest proiect a fost inițiat de doamna profesoară Marilena Vâlcu, acum pensionară, și este continuat, în prezent, de profesoarele Cristina Gheorghiță și Alina Seceleanu.

        Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni: solist vocal, obiceiuri folclorice și dans popular,iar câștigătorii au fost desemnați de juriul alcătuit din doamna expert – specializarea interpretare muzicală Cosmina Matei din partea Centrului Cultural Vrancea, doamna coregraf Elena Murgoci Bălăucă, din partea Ansamblului Folcloric Profesionist „Ţara Vrancei”, doamna profesoară Sonica Dărmănescu, din partea Colegiului Economic „M. Kogălniceanu”, domnul Claudiu Matei, din partea Consiliului Judeţean Vrancea, doamna Elena Matache, din partea sponsorului Societatea ECO-X.

       Aceștia au deliberat și au decernat premiul I, la secțiunea Solist vocal, elevei Savu Alice de la Colegiul  Ferdinand I – Măneciu, Prahova, premiul al II-lea, elevei Oproiu Alexandra de la Colegiul Economic „M. Kogălniceanu”Focșani, iar premiul al III-lea a fost decernat elevei Nechita Maria de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”Focșani. La secțiunea Obiceiuri folclorice, premiul I a fost obținut de obiceiul Gătitul miresei, premiul al II-lea de obiceiul Ielele, iar premiul al III-lea de obiceiul Colindă de Crăciun, de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamț.

La secțiunea Dans popular, Marele premiu al festivalului a fost acordat Ansamblului Folcloric Toporașul de laColegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamț, coordonatoriprofesorii Gheorghiu Adrian și Dragomir Eleonora. Premiul I a fost decernat Ansamblului Crăițele de laCentrul Cultural „Florica Cristoforeanu” Râmnicu Sărat,coordonator profesor Nicu Dinu. Premiul al II-lea a fost obținut de Ansamblul Sânzienele de laLiceul Teoretic „Grigore Gheba”din Dumitrești,coordonator profesor Ciprian Tănăsescu,iar premiul al III-lea a revenit Formației Ciobănașul, de la Colegiul Economic „M. Kogălniceanu” din Focșani,coordonatoare doamnele profesoare Cristina Gheorghiță și Alina Seceleanu.

             Entuziasmul publicului tânăr și al elevilor participanți au transformat acest festival concurs într-un moment memorabil pentru toți cei implicați, care trebuie continuat și în anii următori, pentru a conserva și a transmite copiilor noștri obiceiurile, tradițiile, cântecul și dansul românesc.

Profesor Cristina Gheorghiță, Colegiul Economic „M. Kogălniceanu” Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?