Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

VIDEO și GALERIE FOTO: Discuţii cu scântei la Conferinţa Judeţeană privind Proiectul ROSE: „Nu am mai primit banii de 1 an şi jumătate!‟

Luni, în Sala Mare a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, a avut loc Conferinţa Judeţeană a Proiectului privind Învăţământul Secundar ROSE. Prin intermediul acestui proiect, 10 licee vrâncene desfăşoară activităţi educaţionale şi extracurriculare care au drept scop creşterea  promovabilităţii la examenul de bacalaureat, ajutând totodată şi la prevenirea şi combaterea absenteismului şi a abandonului şcolar. Discuţiile au degenerat, întrucât unii profesori s-au plâns că nu şi-au mai primit banii de aproape un an şi jumătate, iar copii sunt ţinuţi la şcoală fără mâncare. Răspunsul dat de prof. Radu Jugureanu, Team leader ROSE, pare să nu-i fi mulţumit în totalitate pe câţiva reprezentanţi ai Liceului de Artă „Gheoghe Tăttărescu“ din Focşani care vor să iasă din proiectul ROSE.

 

„Niciunul dintre noi, cei din sala asta, nu ajungem la 8:00 dimineaţă la şcoală, după 4 ore de rânit la porci!“

Proiectul ROSE a apărut în urma unei nevoi, aceea de a încuraja copii să vină la şcoală şi să aibă rezultate bune. Prof. Radu Jugureanu, Team leader ROSE, a explicat, în timpul conferinţei, că profesorii de la clasă nu trebuie să catalogheze drept „chiulangiu“ fiecare copil care nu vine la ore, pentru că este posibil ca acel elev să nu fi venit la ore pentru că munceşte la negru de la primele ore ale dimineţii. Profesorului de la clasă îi revine datoria de a găsi cea mai bună soluţie pentru a-l determina pe copilul respectiv să dobândească încredere atât în el, cât şi în şcoală, ca punte de legătură între adolescentul de azi, şi adultul realizat de mâine. „Noi suntem cei mai productivi, profesorul este cel care produce tot ceea ce înseamnă plusvaloare în orice societate. Dar nu putem fi o insulă de bunăstare într-o societate care nu este într-o etapă a bunăstării. Sunt elevi care ajung la 8:30 la şcoală după 4 ore de muncă fizică grea. Nu vorbim despre aceste lucuri pentru că  nu-i ceva frumos. Nu putem spune: «E vina ăluilalt! », e vina noastră, a tuturor, şi e complicat să-ţi asumi o vină, e neplăcut. Mai bine vorbim despre olimpici, 0,02%… care oricum pleacă toţi din ţară. Acolo ştim sigur… din facultate pleacă! N-am nimic împotriva olimpicilor, am lucrat la Lotul Naţional, am fost antrenor de informatică la Lotul Naţional, am avut olimpicii mei în clasă. Nu-i nimic complicat de înţeles… copii ăştia n-au copilărie… n-au… olimpicii, dar nu ei înseamnă masa, nu ei înseamnă educaţia în România, copii ceilalţi înseamnă masa în România, sunt mai mult de jumătate în situaţia asta.

          Cum să vorbeşti despre faptul că aceşti copii lucrează la negru?! Aţi auzit pe cineva în public vorbind despre asta vreodată? Public… să recunoaştem asta?! Sau măcar un studiu în care să ştim câţi dintre ei, sau cum să rezolvăm problema celor care muncesc la spălătoriile auto sau la un service auto, sau curăţă în ferme mizeria de la porci, sau culeg toamna viile, sau orice ar muncii în ţara asta la negru, la 14/15/16 ani?! Cum să mai vină la şcoală?! De ce?! Are altă treabă, şi treaba aceea este de viaţă şi de moarte, adică nu e glumă! Nu-i poţi spune: «Băi, chiulangiule! », pentru că nu-i chiulangiu, munceşte mai mult decât noi. Niciunul dintre noi, cei din sala asta, nu ajungem la 8:00 dimineaţă la şcoală, după 4 ore de rânit la porci, sculându-ne la 03:00 dimineaţa… niciunul dintre noi! Nu ştim cum e! Partea frumoasă este că aceşti 9,14% dintre copii vrânceni, cărora li s-a schimbat viaţa, cărora dumneavoastră le-aţi schimbat viaţa în bine. Şi ştiţi care este cea mai frumoasă parte?! Nici nu ştiu că li s-a schimbat viaţa…asta-i frumos!‟, a spus prof. Radu Jugureanu, Team leader ROSE.

În Vrancea, proiectul ROSE funcţionează din anul 2017, an în care s-au înscris 10 licee: Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu“ Focşani, Liceul Tehnologic Odobeşti, Liceul Teoretic „Ioan Slavici“ Panciu, Liceul de Artă „Gheorghe Tăttărescu“ Focşani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ Focşani, Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia“, Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu“ Odobeşti, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea“ Focşani,  Liceul Teoretic „Grigore Gheba“ Dumitreşti şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş“ Adjud. „Vrancea are aproape jumătate din licee în momentul acesta în proiectul ROSE. La nivel naţional,  există o creştere aproape dublă a promovabilităţii în comparaţie cu celelalte licee; în cadrul liceelor ROSE s-a observat o creştere de 4,41%, faţă de liceele ne ROSE cu o creştere de 2,24% în anul 2018-2019. La indicele de încredere, creşterea este de 3,65%. Proiectul se autofinaţează şi aduce bani la buget prin această creştere a promovabilităţii la Bac‟, a mai spus prof. Radu Jugureanu.

 

UNDE-S BANII?!

Proiectul ROSE pare a fi bun doar în acte, cel puţin în cazul conducerii Liceului de Artă „Gheorghe Tăttărescu“ Focşani care a semnalat faptul că de aproximativ un an şi jumătate, profoserii nu şi-au mai primit banii şi cer să fie scoşi din proiect. „Colegii mei m-au îndemnat de la spate  să fac o cerere către dumneavoastră în care să solicităm să ieşim din proiect, eu am ezitat şi am încercat să mai amânt momentul ăsta fierbinte în speranţa că vom primii bani, în continuare nu i-am primit şi acum, spre stupoarea mea, văd căsuţa gri care scrie «în corectare». Ce să mai corectăm?! Am corectat la infinit şi nu mai ştim unde greşim,a spus, prof. Ioana Constantinescu, directorul Liceului de Artă „Gheorghe Tăttărescu“ Focşani. Mai mult decât atât, elevii care au rămas la pregătire, nu au mai primit niciun sandviş pentru că… nu mai sunt bani. „S-au luat bani de la alt liceu din Vrancea şi s-a plătit masa astfel încât să se evite acel proces al furnizonrului şi pentru acest lucru avem o bulină pentru că ce luăm, trebui să dăm înapoi. Dar ele sunt verificate şi avem promisiunea consorţiului că suntem pe lista de finanţare. Eu le-am spus colegilor, dar nu stă în puterea mea‟, a explicat prof. Maria Stan, monitor ROSE.

Directorul Liceului de Artă, prof. Ioana Constantinescu, a atras atenţia asupra faptului că nu a fost corect înţeleasă, dumneaei susţine că ideea este bună, dar este implementată prost. „Anul trecut noi, datorită proiectului, am avut o creştere record la bacalaureat, avem un procent de promovabilitate de 80%. N-a avut liceul nostru niciodată acest procent. Mulţumim celui care a avut această idee minunată, dar este implementată prost şi nu din cauza noastră, cei care ne-am făcut datoria, ci din cauza altora care nu dau drumul la aceşti bănuţi. Din punctul nostru de vedere, al oamenilor de jos, pentru că noi aşa suntem, în sistemul ăsta, noi suntem cei mai de jos, şi muncim cel mai mult, din punctul meu de vedere, dacă banii aceştia ar fi fost trimişi în avans, atunci am avea bani şi pentru sandviş-uri, pentru că sunt copii care vin cu stomacul gol. Anul trecut, am făcut ziua ROSE într-o zi de joi, am micşorat orele de curs la 45 de minute, cu 5 minute pauză, ca să putem face loc orelor de ROSE, orele de pregătire, şi au funcţionat, au stat copii de dimineaţă, de la 8:00, până la 18:00. Avem foarte mulţi copii navetişti! Repet, a funcţionat! Proiectul este minunat dar, în clipa în care noi n-am plătit sandviş-urile un an de zile furnizorul a spus: «Domnule, eu am fost drăguţ cu voi, dar vă pun poprire pe salariu!». În momentul respectiv, un an de zile,  ne-au dat sandviş-uri în fiecare joi… multe sandviş-uri, este vorba de mii de sandviş-uri.  În momentul în care au spus că ne pune poprire pe salariu de Crăciun, noi am intrat în panică, nu eu personal, dar ceilalţi colegii ai mei, şi atunci am primit, milă, ca să spunem aşa, de la Colegiul Panciu… ne-au dat banii pentru sandviş-uri, şi am încheiat acest scandal, dar în continuare, colegii mei nu mai vor să facă aceste ore! Avem o lună de când am sistat! Elevii, săracii, vin la uşă şi întreabă: «Doamnă, dar noi, oare mai facem?!»‟, prof. Ioana Constantinescu.

Prof. Radu Jugureanu a fost surprins atunci când a auzit acest lucru şi a întrebat-o pe directoarea instituţiei de învăţământ: „Aţi sistat?!!‟. Răspunsul a fost puţin evaziv: „N-am sistat… ne-am oprit! Oficial, ne-am oprit! Copii bat la uşă şi întreabă dacă mai facem ore. Este un răspuns care pe mine mă ustură, îmi ustură sufletul. Cum să-i spun eu copilului: «Ştiţi, eu vreau să facem ore, dar n-am cum să mai motivez profesorul de română să vină să facă orele de română dacă nu şi-a primit banii un an de zile?!»‟, a explicat directorul Liceului de Artă. „Nu-i milă, banii au fost redistribuiţi! Anul trecut, am avut o nevoie, la un moment dat, de 32 de milioane de lei în şcoli, în timp ce, tot în şcoli… în alte şcoli, aveau în bugetele lor 7 milioane, în septembrie avea 22 de milioane, pe care nu-i cheltuiau. Au existat şcoli la sfârştul anului 2019 care deţineau însumat 7 milioane de lei pe care noi nu i-am folosit, pentru că şcolile i-au ţinut cu speranţa că  se vor înmulţi. Ce am încercat să facem în noiembrie şi decembrie, a fost să redistribuim bugetele cu înţelegerea faptului că eu, şcoala X, nu voi putea cheltui aceşti bani, prin urmare îi las județului meu, şcolilor ROSE, şi să le folosească altă şcoală care are nevoie de ei. În ceea ce priveşte «Nu ne place proiectul,  nu ne pasă de copii!», drumurile noastre se despart aici‟, a mai spus prof. Jugureanu.

 

 „Concluzia dumneavoastră nu este corectă!“

Nemulţumirile au continuat să fie expuse şi de alţi profesori de la Liceul de Artă din Focşani: „Nu vă supăraţi! Ne pasă de copii! Concluzia dumneavoastră nu este corectă! Colegii au spus că vor să facă pregătire gratis, după programul lor, fără să fie nevoiţi să facă atâtea documente, decât să intre în proiect, să facă un an şi două luni ore şi să nu i se plătească 1 leu. Asta nu înseamnă că nu ne pasă de copii! Eu fac parte din proiect, şi am avut şi eu activităţi de consiliere. Eu pot să dau şcoala în judecată. Sunt nişte obligaţii contractuale de ambele părţi şi nu mi se pare corect că trebuie să aştept un an şi jumătate, sau nu ştiu cât. Mi se plăteşte dobândă pentru aceşti bani?!‟. O altă profesoară de la Liceul de Artă a susţinut că elevii sunt ţinuţi nemâncaţi la şcoală, peste program, în timp ce banii întârzie să apară: „Şi ca să fim sinceri până la capăt, pentru că din acelaşi liceu fac şi eu parte. Nu numai că ne pasă de copii, ni s-a făcut milă de ei, pentru că noi i-am ţinut până la ora 16:30 în şcoală, nemâncaţi, pentru că de la 1 septembrie 2019, n-au mai venit niciun fel de sendviş-uri în şcoală. Noi totuşi am făcut orele ROSE ţinându-i pe copii, aşa cum aţi spus dumneavoastră, după ce au venit de la ţară şi au muncit în grajd, până la 16:30, 17:00 nemâncaţi‟.

Team leaderul Rose, prof. Jugureanu, a ţinut să precizeze că rezultatele se văd şi că banii urmează să vină: „Nu am spus treaba asta, rezultatele se văd! Spun doar că nu înţeleg niciun motiv pentru care să renunţi la nişte bani în şcoală! Puteţi să daţi în judecată Ministerul de Finanţe! Daţi degeaba în judecată şcoala!‟. Profesorii însă refuză să mai facă parte din acest proiect: „Care bani?! Un an şi două luni n-am primit niciun leu!“.

Între timp, directorul liceului spune că situaţia pare fără scăpare:„Eu nu mai am cum să-i conving pe colegi. O doamnă profesoară de română a spus: «Domnule, gata! Până aici! Eu, ca să vă dovedesc că-mi iubesc elevii, fac în continuare cu ei pregătirea la limba română, dar refuz să mai vin în ziua ta ROSE, eu fac pregătirea în altă zi, când consider eu de cuviinţă, dar numai să nu mai am nimic comun cu proiectul în sine!» A zis că nici banii din urmă nu-i mai vrea, îi donează cui vreau eu, dar nici de acum încolo să n-o mai pun să lucreze în proiect! Cum s-o mai motivez eu?! Explcaţi-mi!‟. Explicaţia team leaderului a fost: „Dacă mă întrebaţi, aş face la fel!‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?