Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Susținere pentru podgorenii din Vrancea! Dragoș Ciobotaru: „Viticultorii înnobilează cu profesia lor, stema Județului Vrancea”

Întrucât una dintre întrebările insistente ale cititorilor în mediul online la adresa candidatului PNL la președinția Consiliului Județean Vrancea se referă la poziția pe care o va acorda liberalul Dragoș Ciobotaru, viticulturii și viticultorilor, dacă vrâncenii îl vor vota pe 9 iunie, președintele PNL Vrancea a avut amabilitatea să ne acorde un interviu pe acest subiect.

Reporter: Plecând de la faptul că Vrancea este județul din România cu cele mai întinse podgorii, este normal ca vrâncenii să afle ce planuri aveți cu acest domeniu și pe ce poziție se situează în preocupările dumneavoastră, dacă pe 9 iunie veți fi ales la conducerea Consiliului Județean Vrancea.

Dragoș Ciobotaru: Vă mulțumesc pentru oportunitatea interviului și mă bucur că îmi oferiți ocazia să mă adresez vrâncenilor pe acest subiect. Cum bine cunoașteți, am mai spus acest lucru la diferite întâlniri, profesor în viticultură mi-a fost Cătălin Toma, fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea. Pe vremea când era primar și participam la evenimente comune îmi vorbea despre viticultură și problemele acesteia, el fiind podgorean din Jariștea. Vreau să amintesc un lucru fundamental: viticultorii înnobilează cu profesia lor, stema Județului Vrancea. De aceea, noi, autoritățile, avem obligația să sprijinim instituțional acest domeniu de activitate, pe care îl consider de importanță capitală pentru județ, deoarece viticultura reprezintă identitatea noastră. Mai mult ca niciodată, noi, clasa politică din Vrancea, trebuie să demarăm, prin parlamentarii vrânceni din toate partidele, inițiative legislative comune pentru a susține și promova în același timp viticultorii vrânceni. Situația era la fel acum un secol, când podgoreanul Vasile Țiroiu din Bolotești, unul dintre cei mai importanți oameni politici din județ, avea inițiative legislative, înființa sindicate viticole și apăra în Parlament drepturile viticultorilor. Demersurile începute de Cătălin Toma în acest domeniu vor fi continuate, viticultura fiind pe primul plan și între preocupările mele ca președinte al CJ Vrancea.

Reporter: Cunoașteți bine că în Vrancea a fost o vreme, până în 2020, când, toamna, la Festivalul Viei și Vinului cu nume predestinat – Bachus, Consiliul Județean organiza paranghelii vestite prin spectacole de prost gust. Veți continua acest festival sau veți organiza o altă manifestare de promovare a vinului?

Dragoș Ciobotaru: S-au aruncat foarte mulți bani pe manifestări de prost gust, doar ca politicienii să-și facă fotografii. Din 2020, Cătălin Toma a oprit robinetul cu bani pe distracții ieftine și s-a orientat mai mult spre promovarea vinului. Voi susține intens promovarea podgoriilor Vrancei, mai ales că în această toamnă se va deschide Muzeul Viei și Vinului. Instituția se află în proprietatea Consiliului Județean și va fi cel mai interesant muzeu de profil din România, centrat pe cele trei mari podgorii vrâncene: Cotești, Odobești, Panciu. Muzeul va fi cartea de vizită a Vrancei, unde va fi prezentată nu doar istoria viei și vinului, ci și cramele și producătorii din localitățile viticole. De la Tâmboești, Cârligele, Cotești, Faraoanele și Vârteșcoiu la sud de Milcov, la Odobești, Jariștea, Bolotești și peste râul Putna, la Țifești, Sârbi, Panciu și Clipicești.

Reporter: Observăm căați luat cunoștință nu doar cu poveștile frumoase și istoriile de succes, dar ați descoperit și problemele viticultorilor. Credeți în viitorul viticulturii din Vrancea?

Dragoș Ciobotaru: Cred în potențialul uman al Județului Vrancea în primul rând și în viitorul acestui județ mai mult ca oricând. Eu candidez la funcția de președinte al CJ Vrancea, plecând din postura de primar, de om care trăiește în mijlocul problemelor, care se lovește de realități în fiecare zi. Față de unii care vorbesc despre Vrancea de pe fișele scrise de angajații echipei de campanie, eu am mers doar în ultimele câteva săptămâni în toate comunele și localitățile urbane ale Județului Vrancea. Nu transportat în mașină cu șofer, pe scaunul din spate, ci conducând eu însumi autoturismul. Am vorbit cu toți cei implicați pe lanțul de producție, de la podgoreanul care are 50 de ari de vie în spatele casei, până la proprietari cu crame și branduri premiate la nivel internațional. Am fost plăcut impresionat de poveștile de succes ale unora, cum m-au întristat eșecurile altora. Viticultura în Vrancea are viitor pentru cei care se adaptează cerințelor pieței. Trăim într-o economie bazată pe competiție și asta înseamnă eficiență, costuri mici și automatizarea procesului de producție pentru a spori beneficiile. Mai mult, le-am transmis podgorenilor cu care m-am întâlnit faptul că trebuie să se gândească și la o diversificare a produselor pe care le pot obține de pe urma strugurilor: compoturi, dulcețuri etc. Nu doar prin vin se poate face profit. Mi s-a transmis că există probleme pentru micii producători în sensul că se importă cantități mari de vin din alte țări și apoi se îmbuteliază ca fiind vin produs în Vrancea. Provocările sunt imense, dar am convingerea că împreună vom găsi soluții.

Reporter: Interesantă viziunea dumneavoastră despre viticultură și viticultori, mi-ați vorbit ca un manager care administrează o afacere, nu ca un politician.

Dragoș Ciobotaru: Un președinte de Consiliu Județean nu trebuie să se comporte ca un baron pe moșie și să împartă banii sau recolta la unii sau la alții, ci ca un administrator, chiar manager. Nu vom depăși niciodată nivelul de dezvoltare în care trăim dacă nu vom schimba mentalitatea. Un președinte de Consiliu Județean nu trebuie să fie un distribuitor al bugetului prin ședintele de Consiliu, ci un administrator înțelept al banului public. Ați văzut cum renaște stațiunea Vizantea Livezi din abandonul unde au împins-o politicile pesediste de după 1989? Acesta este rodul muncii unei echipe conduse de un primar care acționează ca un manager, cu gândul nu la voturile de mâine, ci la binele public. Acesta sunt eu, candidatul PNL Vrancea la președinția Consiliului Județean Vrancea. Dacă vrâncenii doresc dezvoltare, eficiență, un județ dinamic și prosper, eu cred că am făcut dovada eficienței.

Reporter: Vă mulțumesc și vă urez succes!

Dragoș Ciobotaru: Eu vă mulțumesc.

Realizat de SC MEDIA UNO SRL la comanda PNL Vrancea. Cod mandatar financiar: 21240015

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?