Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

VIDEO și GALERIE FOTO : O gaură sub formă de pâlnie, căscată în pământ între două rânduri de viță de vie, a devenit enigma comunei Bordești


O gaură apărută din senin în tarlaua de viță de vie a unui gospodar din Bordești, în toamna lui 2016, a ajuns acum să măsoare peste 20 de metri adâncime, punându-i pe jar pe localnici. Ceea ce părea o banalitate, când s-a trecut cu tractorul peste ea în toamnă la arat, este acum enigma satului. Dacă în octombrie, gura ce se căsca din pământ avea în diametru aproximativ un metru și o adâncime de cel mult doi metri, după ultimele cutremure de pământ aceasta s-a adâncit cu peste 20 de metri. Ieri, când gospodarul a mers să taie via, s-a îngrozit de ce a găsit la fața locului. Asemeni unei pâlnii, gaura din sol are aproximativ același diametru, în schimb, de la doi metri în jos, gaura se adâncește și se tot îngustează. „Am mers la vie să văd care mai e treaba deoarece trebuia să o tai și să o leg și să văd dacă se poate intra pe teren. Când am ajuns la locul unde era gaura din toamnă am rămas șocat. Gaura s-a adâncit extrem de mult față de cum era, de nu i se vede fundul. Am venit cu omul care a descoperit-o în toamnă și a rămas și el la fel de uimit ca și mie. Am căutat o lanternă puternică să ne uităm cât este de adâncă, însă nu i-am putut vedea fundul. Ulterior a venit și socrul meu, care a aruncat acolo un bolovan, chipurile să vadă și el cât este de adâncă și să audă când ajunge piatra la fund. Lui i s-a părut că nu ar fi auzit că bolovanul a lovit fundul găurii”, a spus proprietarul viei.
    Alarmați, mai mulți localnici s-au strâns să vadă ce este cu gaura care a apărut din senin în tarlaua de vie. Au adus un ghem cu ață și au legat un capăt metalic pentru a vedea când ajunge acesta jos. Ulterior au adus și o cameră de filmat pe care au legat-o cu un fir de ață și o lanternă și au coborât-o în groapă. După 20 de metri camera s-a oprit, iar ața s-a înmuiat. Acolo jos, în întunericul pământului, camera de luat vederi a dat de bolovanul înțepenit pe care l-a aruncat socrul proprietarului, în caz contrar probabil și-ar fi continuat drumul alți zeci de metri până când ața de pe ghem s-ar fi terminat. „Anul trecut, mi-a fost frică să mă uit de aproape că era adâncă, am anunțat proprietarul și i-am zis care e treaba. Situația asta s-a întâmplat prin octombrie anul trecut când am arat via. Mă refer la gaura cea mare de deasupra. Acum, în primăvară, am venit cu proprietarul și am descoperit că acea gaura din toamnă s-a adâncit ca o pâlnie în jos, unde are un diametru de 25 de centimetri, și după ce am verificat noi, are cel puțin 20 de metri în jos în fundul pământului. Nu știu ce o fi acolo în pământ. Eu am 47 de ani, dar niciodată nu a fost nimic aici, să zici că o fi de la una sau de la alta. În afară de vie, altceva nu ar fi fost pe acest teren. Proprietarul a spus că de 70 de ani aici a fost doar viță de vie și nu au fost săpate fântâni sau alte găuri. Așa cum se poate vedea, pământul din această gaură s-a dus în jos, parcă a fost absorbit, deasupra nu este nimic. Tatăl socru al proprietarului a fost aici mai dimineață și a aruncat un bolovan în gaură și știți cum se spune că nu s-a auzit un sunet, că e fără fund. Bolovanul era cât o minge, a vrut să verifice ce e cu gaura. Nu pot să îmi dau seama ce o fi cu gaura de aici. Dacă ar fi de la apă, unde s-a dus apa? De săpat de cineva nu poate fi vorba. Pare că este făcută în valuri și este perfect dreaptă în jos în pământ. Pentru noi rămâne un mister. Poate va veni cineva să verifice ce este aici și să ne dea și nouă de știre”, a spus Neluțu Trandafir, cel care a descoperit gaura în toamnă. 

Există legătură cu fântâna termală???

    Poate există sau nu o legătură, însă tot la Bordești, o femeie din localitate are în curtea gospodăriei o fântână, în care apa fierbe continuu. Dat fiind că apa frige de te opărește la mână, proprietara spune că nici duș nu poate să facă. Monitorul de Vrancea a relatat încă din anul 2014 povestea fântânii din care ies aburi permanent. În anul 2005, femeia a cumpărat o casă în sat și s-a hotărât să își facă o fântână, ca tot omul gospodar, mai ales că la aceea vreme nu exista alimentare cu apă în localitate. Zis și făcut. A chemat meșterii, care i-au săpat o fântână în trei luni de zile, adâncă de 65 de metri, pentru care au folosit tuburi mari. Surpriza avea să apară puțin mai târziu, atunci când femeia a băgat o pompă să scoată apă. Atunci a constatat că la robinet curgea apă opărită. „Oamenii au lucrat trei luni să îmi facă fântâna. Are 65 de metri cu tot, la 60 au dat de apă, iar 5 metri au zis ei să fie de rezervă. Nu mi-a trecut prin cap ce avea să se întâmple după. Am băgat o pompă în fântână, să pot scoate apa și când colo la robinet a început să curgă apă fiartă. Mi s-a ars pompa aceea și am pus alta, dar tot la fel. Am vrut să fac duș în baie, deși nu aveam boiler, și când să fac baie, apă fiartă, nu aveam cum să combin cu apă rece. Am crezut că o fi după tuburi, că s-a încălzit de la soare. Aveam roșii în curte și furtun să le ud, iar când am dat să le ud am văzut că se ardeau frunzele de la roșii, dar în schimb legumele creșteau foarte mari. Am avut roșii imense, nu am mai văzut așa ceva, chiar și vecinii mei se mirau. Cred că avea ceva substanțe nutritive de hrăneau legumele cum ar veni, dar în schimb se ardeau frunzele”, a spus localnica.
    Văzând că nimeni nu îi dă un răspuns la problema pe care o avea cu apa din fântână, aceasta a luat o probă și a mers cu ea la un laborator. Acolo, surpriză, apa nu era bună de băut! În schimb proprietara cică deține în curte o adevărată mină de aur. „Am luat apă și am mers la laborator, după ce au făcut analizele mi-au spus că nu este bună de folosit, în schimb mi-au spus cică aveți o mină de aur în curte. De atunci mi-am dat seama că nu am ce să fac cu apa din fântână și i-am pus capac să nu cadă ceva în ea. Dacă vă uitați în fundul fântânii se vede că apa clocotește și acum”, a mai povestit aceasta. 

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?