Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Focșănenii nu mai sunt interesați de debranșările de la ENET


Focșănenii nu mai sunt foarte interesați să se debranșeze de la ENET și să cumpere centrale de apartament. Comercianții de echipamente termice spun că interesul vrâncenilor față de debranșarea de la sistemul centralizat s-a redus cu 6,25%, fiind luat în calcul volumul de căutari pe Google cu privire la procesul de debranșare și costurile aferente acestei operațiuni. Analiza realizată de cei de la berluni.ro mai arată că Vrancea se află pe locul 41 la nivel național în topul județelor care manifestă cea mai mare creștere a interesului pentru centralele de apartament. Conform analizei menționate, pe primul loc în atenția vrâncenilor se situează centralele termice pe gaz (în condensație), aici fiind o creștere de 17.11% în perioada iunie 2015-iunie 2016, în timp ce interesul pentru modelele electrice s-a diminuat cu 6.99%. Bineînțeles că distribuitorii de centrale termice prezintă numai o parte din această ecuație, cu avantajele montării unei centrale termice de apartament. Sunt evidențiate costurile mai mici la întreținere, eficiența și posibilitatea de a regla temperatura dorită. În schimb, nu se vorbește nicăieri despre costurile cu achiziția centralei, a instalației termice și a celorlalte lucruri obligatorii la instalarea unei centrale de apartament.
    De multe ori aceste costuri nu justifică o investiție într-o centrală de apartament. Mai ales în condițiile în care, la nivelul Focșaniului, au fost realizate investiții masive cu fonduri europene în sistemul centralizat de încălzire. Acest lucru a însemnat o reducere a pierderilor și trecerea societății pe profit pentru prima oară de la înființarea ENET. Situația financiară a societății focșănene ar fi și mai bună dacă ar fi rezolvată problema datoriilor istorice ale companiei către diferite instituțiile ale statului. Aceste datorii către AVAS, Ministerul Finanțelor și obligațiile fiscale către ANAF sunt de 75,3 milioane lei. Conducerea societății face în continuare demersuri către Guvernul României în vederea convertirii acestei datori în acțiuni, dar nu se poate prognoza reducerea plăților restante până când nu va exista un document oficial de acceptare. Până atunci, aceste datorii trebuie acoperite prin reducerea altor cheltuieli, deoarece „nu există în preț o componentă prin care să se constituie sursă de finanțare pentru datoriile istorice”.
    Rezultatele financiare bune ale ENET se datorează investițiilor masive realizate prin proiectele cu fonduri europene derulate de municipalitate și gestionării fondurile existente. În ciuda criticilor care se grăbeau să cânte prohodul sistemului centralizat de încălzire, ENET se încăpățânează să demonstreze că pot fi oferite servicii de calitate locuitorilor din municipiu. Mai mult, conducerea primăriei Focșani vrea să atragă încă un proiect de 13 milioane euro pentru a doua etapă a proiectului „reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009¬2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”. Noul proiect înseamnă reabilitarea a 2,8 kilometri de rețea termică primară, 10,9 kilometri rețea termică secundară și 9 puncte termice, incluzând schimbarea amplasamentului pentru un punct termic.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?