Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Incontinenţa urinară la femei


Incontinența urinară reprezintă pierderea involuntară de urină. Cum definiția aceasta a fost revizuită astfel ca să cuprindă toate aspectele pierderii de urină putem să luăm în considerare rezultatele statistice internaționale cele mai mari și anume, 50% dintre femei pierd urină.

Cum pierderea de urină include atât femeia care pierde o dată pe lună la o sală de sport cât și femeia care pierde zilnic când tușește, se poate trage concluzia că este necesară o diferențiere. Statisticile în care femeile pierd urină săptamânal și consideră aceasta o problemă ce necesită tratament apreciază prevalența incontinenței la circa 10% din populația feminină.

Cea mai frecventă la femei este incontinența de efort, adică pierderea de urină la tuse, efort fizic, etc. Este important ca aceasta să fie de la început deosebită de incontinența cu imperiozitate care apare la persoanele a căror senzație de urinare este subită și intensă, sunt nevoite să alerge spre toaletă și în acele momente pierd urină; aceasta nu este o pierdere legată de efort și are alte soluții terapeutice. Pe lângă acestea mai există incontinența prin „prea plin” ca urmare a decompensării vezicii care rămâne mereu plină cât și diferitele forme de incontinență ale vezicii neurologice. A populariza definițiile acestor forme de incontinență și a principiilor de stabilire a unui diagnostic cred că reprezintă primul pas în a obține o calitate mai bună în ingrijirea acestor paciente.

Incontinența de efort are ca ultimă soluție chirurgia, care, în prezent,  evoluează spre tehnici microinvazive. Incontinența cu imperiozitate în general este tratată nechirurgical dar, în cazurile extreme, care nu răspund la primele linii de tratament, este folosită injectarea vezicii urinare cu toxină botulinică pentru a înlătura pierderile de urină datorate contracțiilor necontrolate ale vezicii. 
 
Important este însă faptul că în timp toate formele de incontinență trebuie să beneficieze de metode de tratament comportamental, de reeducare a micțiunii, de reantrenare a perineului. Aceasta etapă poate să dureze 1-6 luni timp în care progresele pacientei sunt urmărite. Cu astfel de metode, în vestul Europei, 50% din paciente ajung să fie mulțumite de controlul urinei la un nivel la care să nu mai dorească operația. Tehnicile de reantrenare a perineului pentru femeile cu incontinență urinară depind de implicarea și voința pacientei.

În cazul în care incontinența este cu imperiozitate la aceste metode se asociază și terapia cu medicamente (antimuscarinice, beta-stimulante) care însă au și frecvente efecte adverse, uscăciunea gurii fiind cea mai greu de suportat.
Pentru toate formele de incontinență există și terapii de stimulare electrică care pot intări muchii perineali sau relaxa mușchiul vezical, care nu au efecte adverse și au o rată apreciabilă de succes.

Pentru consultații și tratamente vă rugăm să ne contactați la numărul de tel. 0237 231 888 sau să ne scrieți pe adresa de e-mail contact.vn@laurusmedical.ro.

Laurus Medical Focsani
Adresa: Str. Popa Åžapcă, nr.2bis, et.1
www.laurusmedical.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?