Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Noi demersuri pentru reabilitarea casei „Duiliu Zamfirescu” din Vârteșcoiu

Consiliul Județean continuă demersurile pentru reabilitarea imobilului în care a locuit scriitorul Duiliu Zamfirescu, din comuna Vârteșcoiu. În acest sens, plenul CJ Vrancea va dezbate în ședința ordinară de marțea viitoare două proiecte de hotărâre care vizează această investiție. Este vorba despre proiectele privind aprobarea proiectului tehnic, a devizului general și a indicatorilor tehnico-economici actualizați la faza de proiect tehnic de execuție, pentru obiectivul de investiții privind consolidarea, modernizarea și dotarea imobilului și cel privind aprobarea depunerii proiectului „Consolidarea, modernizarea și dotarea imobilului «Casa Duiliu Zamfirescu»” și a cheltuielilor legate de proiect.

Lucrările de reabilitare sunt estimate la 11,3 milioane de lei, iar durata de realizare a investiției este de 3 ani. Vă reamintim că în anul 2021, regretatul președinte al CJ Vrancea Cătălin Toma a semnat împreună cu Nicolas Duiliu Zamfirescu actele de donație prin care terenul și casa ce au aparținut scriitorului au intrat în proprietatea județului Vrancea. Imobilul va fi restaurat, iar aici va funcționa Casa Memorială „Duiliu Zamfirescu”.

Nicolas Duiliu Zamfirescu a precizat că întreaga sa familie, urmașii marelui scriitor, a fost de acord ca să doneze o parte dintre bunurile care au aparținut lui Duiliu Zamfirescu pentru a fi expuse în Casa Memorială care va fi deschisă în cinstea sa. Tot în anul 2021, CJ Vrancea a aprobat proiectul de hotărâre privind acceptarea ofertei de donație a terenului și casei ce au aparținut scriitorului Duiliu Zamfirescu din comuna Vârteșcoiu, declararea ca bun de uz și de interes public județean și includerea în domeniul public al județului Vrancea, în vederea consolidării și restaurării și transformării în Casa Memorială „Duiliu Zamfirescu”.

          Casa care a aparţinut scriitorului Duiliu Zamfirescu se află într-o zonă pitorească, de podgorie, fiind locul unde cunoscutul autor a scris opere literare extrem de valoroase. De reținut că în luna februarie 2019, Consiliul Județean Vrancea a anunțat intenția de a achiziționa casa scriitorului și omului politic Duiliu Zamfirescu din comuna Vârteșcoiu. Decizia a fost luată de plenul CJ Vrancea, care a aprobat acordul de principiu pentru cumpărarea dreptului de proprietate a moștenitorilor scriitorului și omului politic Duiliu Zamfirescu.

Duiliu Zamfirescu este unul dintre cei mai importanți scriitori români, născut în Vrancea, care a trăit între anii 1858 – 1922. Cea mai importantă contribuție a lui Duiliu Zamfirescu la literatura română o reprezintă romanele din „Ciclul Comăneștenilor” („Viața la țară”, „Tănase Scatiu”). Duiliu Zamfirescu s-a stins din viaţă în anul 1922, la Mănăstirea Agapia. Scriitorul a fost înmormântat în Cimitirul Sudic din Focşani, acolo unde se află cavoul său şi al familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?