Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676
Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676

Zeci de rachete antigrindină au fost lansate în Vrancea marți; rachetele antigrindină nu au îndepărtat ploaia la Adjud

34 de rachete antigrindină au fost lansate marți în formațiunile noroase ce prezentau parametri de grindină mai mare de 6 cm de specialiștii din cadrul UCCG Moldova 2 Vrancea. Într-o informare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP) se arată că rachetele au fost lansate „urmare a instabilității atmosferice accentuate și a unui Cod Roșu de vijelii și grindină, emis de ANM, pentru zona de nord a județului Vrancea.

Astfel, s-a reușit combaterea căderilor de grindină pe teritoriul protejat de Punctele de lansare și s-a evitat calamitarea culturilor din zonă. În ceea ce privește regimul de precipitații, din datele colectate în teren, dar și din informațiile furnizate de măsurătorile radar, (…) se poate observa că, pe direcția de deplasare a norului, au fost cantități însemnate de precipitații, cuprinse între 20 litri/mp, înregistrați în Punctul de Lansare Varnița și peste 35 de litri/mp în zona Adjud”.

          Cu toate acestea, rachetele antigrindină lansate nu au îndepărtat norii la Adjud, spre exemplu, unde au protejat de grindină gospodăriile populației și culturile agricole. De reținut că în intervalul 31 mai – 6 iunie, în cadrul SNACP s-au realizat nouă acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină.

Astfel, la nivelul județului Vrancea au fost lansate 15 rachete, iar la nivelul tuturor Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină (Moldova 1 Iași, Moldova 2 Vrancea, Prahova, Oltenia, Timiș și Mureș) au fost lansate în total 157 de rachete antigrindină pentru combaterea a 27 de celule convective cu grindină în formare.

În zonele protejate de infrastructura SNACP, în această perioadă s-au înregistrat fenomene meteo de intensitate medie și mare în special în centrul, nord-estul, estul și sudul țării. Căderi de grindină de mari dimensiuni s-au înregistrat în special în zonele din afara ariei de protecție a SNACP. În urma activităților de intervenții active în atmosferă efectuate în zona protejată, precipitațiile au ajuns la sol preponderent sub formă lichidă.

S-au înregistrat căderi de grindină și în zona protejată, din cauza interdicțiilor de lansare a rachetelor antigrindină, emise de autoritățile aeronautice”, mai explică SNACP. În total, de la începutul sezonului de combatere a căderilor de grindină, au fost lansate 844 de rachete antigrindină și au fost combătute 126 de celule convective cu grindină în formare.

Formațiunile noroase sunt monitorizate și analizate 24 din 24 de ore/7 zile pe săptămână din Punctele de Comandă ale Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) din cadrul Sistemului și de către Administrația Națională de Meteorologie. Deciziile de lansare a rachetelor antigrindină sunt luate în baza informațiilor radar, a prognozelor și a avertizărilor emise de către Administrația Națională de Meteorologie și se acționează local, doar asupra formațiunilor noroase cu grindină în formare, conform procedurilor operative.

Urmare a desfășurării activităților de intervenții active în atmosferă, se analizează intervențiile active și evoluția formațiunilor noroase asupra cărora s-a intervenit, precum și cantitățile de precipitații căzute în zona protejată și în zona adiacentă”, se mai arată în informarea SNACP.

De remarcat că SNACP a devenit funcțional începând cu anul 2005, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a pagubelor cauzate de grindină și secetă. Scopul SNACP este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere etc), precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?