Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

IPJ Vrancea: Săptămâna „Prevenirii Criminalităţii” continuă cu activități de prevenire a violenței domestice

Comunicat de presă:

            În cea de-a treia zi a săptămânii „Prevenirii Criminalităţii”, polițiștii vrânceni au desfășurat mai multe activități informative cu privire la problematica violenței în familie. Miercuri, 22 mai a.c. polițiștii de la prevenire împreună cu cei de la Serviciul de Ordine Publică și specialiștii din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vrancea au desfășurat o activitate de prevenire alături de specialiștii din cadrul Școlii Postliceale Carol Davila Focșani.

            În cadrul întâlnirii, polițiștii au prezentat funcțiile aplicației Bright Sky, dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității).

            Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play Store și are diferite funcții, cele mai accesate fiind: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației este de asemenea un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.

            De asemenea, au fost purtate discuții privind măsurile de protecție ce pot fi solicitate de victimă, în special informații referitoare la ordinul de protecție provizoriu ce poate fi emis de polițiști sau ordinul de protecție emis de către instanță. Activități informativ-preventive ce vizează tematica violenței au fost desfășurate pe parcursul acestei zile și cu elevii a două școli gimnaziale din municipiul Focșani.

            Prin acest demers, polițiștii de la siguranță școlară au vizat concretizarea procesului de educare antivictimală a elevilor și reducerea vulnerabilității prin îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale ale acestora. Prin astfel de sesiuni de informare, polițiștii urmăresc să atragă atenția și asupra consecințelor negative ale violenței domestice asupra copiilor, știut fiind faptul că un mediu familial inadecvat afectează copiii din punct de vedere comportamental, dar și emoțional.

            Activitățile au avut ca scop informarea privind problematica violenței în familie, recunoașterea diferitelor forme de violență (fizică, verbală, sexuală, psihologică), dar și modalităţile de gestionare a situaţiilor conflictuale.  Pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit. După analizarea situaţiei, pe baza unui formular de evaluare a riscului, polițiștii emit un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

            Dacă  sunteți victima violenţei domestice, polițiștii vă sfătuiesc:

Apelați număr de urgență 112!

Să vă prezentați la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresiune şi obţinerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcţie de numărul zilelor de îngrijiri medicale!

Să vă prezentați imediat la Poliţie pentru a depune plângere!

Să vă adresați Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor!

Să nu vă retrageți plângerea!

Să solicitaţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care vă apăra de agresor!

Tema zilei de joi, 23 mai, va fi ”Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului”.

Obiectivul acestor acțiuni este informarea cetățenilor în spiritul respectării normelor legale, reducerea riscului criminalității ori a prejudiciilor cauzate de aceasta.

Subcomisar de poliție, Enache Paula

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?