Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

În ce condiții pot lua salariu șomerii indemnizați


Șomerii care beneficiază de indemnizație de șomaj se pot angaja și primi salariu pe perioada cât sunt indemnizați, dacă acest salariu este mai mic de 500 lei, reprezentând valoarea indicatorului social de referință (ISR). Șomerul indemnizat poate lucra pe bază de convenție civilă, iar venitul lui brut, impozabil, nu trebuie să depășească suma de 500 de lei. Pentru a nu-i fi încetată indemnizația de șomaj, șomerul respectiv trebuie să ducă lunar, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, o adeverință de la angajator, care să ateste cuantumul drepturilor bănești încasate.
    Acest aspect este strict reglementat și de legislația în vigoare. Legea nr. 76/2002, actualizată în 2014, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, prevede că șomerii beneficiază de indemnizație de șomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii; nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, în vigoare (500 lei); nu îndeplinesc condițiile de pensionare; sunt înregistrați la AJOFM în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, reședința, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
    Totodată, articolul 44 al aceluiași act normativ prevede că încetarea plății indemnizațiilor de șomaj acordate beneficiarilor are loc, printre altele: la data încadrării în muncă, pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată mai mare de 12 luni; la data când realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referință, în vigoare (500 lei); la 90 de zile de la data emiterii autorizației de funcționare pentru a desfășura activități independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacă realizează venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referință, în vigoare (500 lei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?