Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO : Expoziție de fotografii încărcate de istorie, la Colegiul Unirea


La Colegiul Național „Unirea”, vineri a fost o zi plină de emoție și zâmbete. Încă de dimineață, pe holul liceului, fotograful fidel al unității de învățământ, prin ochii căruia s-au văzut ani și ani de istorie, a organizat o expoziție de fotografie inedită, dedicată publicației „Revista Noastră”. Este vorba de Costică Răduc. Acesta mărturisește într-un interviu publicat în cartea „Costică Răduc- O viață în imagini”, că, pentru el, fotografia reprezintă un „mijloc de exprimare și de comunicare vizuală, de comunicare directă cu oamenii”. „Pentru mine, ca artist și meșter, fotografia este parte din viața mea și a celor cu care lucrez, este o reflectare a vieții și a realității în care trăim”, mai adaugă fotograful.
    Directorul liceului, Cornel Noană, a precizat că nu există aniversare în ultimii peste 100 de ani la Colegiul Național „Unirea” fără un moment dedicat publicației Revista Noastră. „Nu putem aniversa nicio vârstă din ultimii 104 la CNU fără să vorbim despre Revista Noastră. Nu putem vorbi despre Revista Noastră fără să vorbim despre domnul profesor Petrache Dima, coordonatorul seriei a II-a a revistei din care aveți expuse o mică parte. Nu putem vorbi de seria a II-a a revistei fără să vorbim de omul care s-a aflat alături de profesorul Dima în toată această perioadă. Este vorba de domnul Costică Răduc, fotograful oficial al Revistei Noastre, fotograful voluntar al Revistei Noastre și cel care ne-a descoperit, în hol aici, câteva din micile lui comori din arhivă”, a spus Cornel Noană.
    Costică Răduc a mărturisit că întâlnirea cu profesorul Petrache Dima a fost o onoare și expoziția a organizat-o în semn de recunoștință. „Pentru mine a fost o onoare întâlnirea cu omul de carte, cu profesorul Petrache Dima, cu care am fost la multe întâlniri, cu oameni de seamă. Ca recunoștință, am umblat în modesta mea arhivă și am mai scos câte un crâmpei din istoria acestei reviste. Vă mulțumesc pentru atenție și sper să fiu alături de instituția școlară în continuare. Sunt ajutat și de băiatul meu, familia mea mi-a fost alături întotdeauna”, a spus fotograful Costică Răduc.
Acesta a primit o distincție din partea Colegiului Național „Unirea”, respectiv o diplomă de onoare pentru activitatea prin care a promovat neîncetat liceul. De asemenea, a primit și brevetul pentru medalia jubiliară de aniversare 150 de existență a Colegiului.

Un nou număr al Revistei Noastre

    După expoziția de fotografie, au urmat două evenimente editoriale. S-a lansat ultimul număr al Revistei Noastre și primul număr al volumului „Amintiri despre Unirea”. 
De apariția revistei în ultimii ani s-a ocupat profesoara coordonatoare Daniela Plăiașu. „Încă un moment important pentru revistă, pentru noi și poate și pentru cei care sunt suporterii noștri morali și financiari, pentru istoria culturii din acest județ. Numărul actual are ca temă a primei secțiuni conceptul de valoare. Fiind un an atât de important în istoria liceului, am dedicat prima treime sau poate mai mult, pentru că am văzut o varietate de valori de la mântuire, sacrificiu, valori naționale. Aș vrea să văd cât de tare îi puteți aplauda pe oamenii pe care i-am chinuit bine de tot: Dragoș Dimoftei, Ioana Alexandra Boldeanu și Maria Necula”, a precizat profesoara Daniela Plăiașu.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?