Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Primarii de pe Valea Putnei vor subunitate de pompieri la Tulnici


Locuitorii comunelor Tulnici, Negrilești, Bîrsești ori Păulești ar putea avea pompierii mai aproape de ei. Asta pentru că primarii de pe Valea Putnei au solicitat înființarea unui punct de lucru al ISU la Tulnici. Despre înființarea unui punct de lucru ISU în această comună se discută de mai bine de doi ani, dar până acum nu s-au găsit soluții concrete. Primarul comunei Tulnici, Valentin Bîznă, spune că s-au purtat discuții cu reprezentanții IGSU și MAI. Inspectorul șef al ISU Vrancea, colonel Flaviu Dorel Chiscop, ne-a spus că înființarea unui punct de lucru al ISU la Tulnici se justifică, instituția putând pune oricând la dispoziție tehnică și oamenii. Singura problemă este cea a spațiului.

Reprezentanții Primăriei Tulnici au demarat procedurile pentru înființarea unei subunități de pompieri militari în localitate. Decizia a fost luată ca urmare a numărului mare de incendii ce au loc în această zonă. Subunitatea de pompieri ar trebui acopere localitățile Tulnici, Lepșa, Greșu, Păulești, Negrilești și Bîrsești. 
Primarul comunei Tulnici, Valentin Bîznă, a declarat că împreună cu primarii din comunele învecinate a decis să solicite sprijin pentru înființarea subunității de pompieri la Tulnici, deoarece în zonă sunt înregistrate destul de multe incendii, în special la casele de vacanță, iar intervențiile se fac cu mare greutate.
Pompierii civili din Tulnici au o singură autospecială, iar ajutor pot primi doar de la subunitatea de la Vidra, care se află la o distanță apreciabilă. „Am făcut demersuri împreună cu primarii din zonă și am solicitat sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru a înființa o subunitate de pompieri militari la Tulnici. Deja s-au purtat discuții la conducerea centrală a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (IGSU), dar și la Ministerul Afacerilor Interne, structuri care sunt de acord cu înființarea acestei subunități, dar trebuie să găsim finanțare pentru clădire și logistică”, a afirmat edilul Valentin Bîznă. Acesta a adăugat că administrația locală va pune la dispoziția acestei subunități un teren, pe care vor fi construite două hale, un dormitor, bucătărie, absolut necesare pentru buna desfășurare a activității pompierilor.

       Înființarea unui punct de lucru la Tulnici se justifică

Inspectorul șef al ISU Vrancea, colonel Flaviu Dorel Chiscop, ne-a spus că de cel puțin doi ani se poartă discuții cu privire la înființarea unui punct de lucru la Tulnici, exact așa cum este la Soveja. În opinia sa, totul depinde de administrația publică locală, care trebuie să pună la dispoziție terenul, clădirea și garajul în care pompierii să-și poată desfășura activitatea.
Potrivit colonelului Chiscop, înființarea unui punct de lucru la Tulnici, care va funcționa în cadrul Stației de Pompieri Vidra, se justifică. „Discuții cu privire la înființarea unui punct de lucru la Tulnici se poartă de cel puțin doi ani, dacă nu chiar trei. Tehnica și oamenii îi punem noi la dispoziție, aici urmând să fie detașat un echipaj complet de la Vidra. Statistica ultimilor ani arată faptul că se justifică înființarea unui punct de lucru la Tulnici. Este nevoie de un teren, clădirea și garajul, iar dacă reprezentanții administrației publice locale găsesc soluții în acest sens, atunci vom merge mai departe”, ne-a declarat inspectorul șef al ISU Vrancea, colonel Flaviu Dorel Chiscop.
Nu doar la Tulnici se dorește înființarea unui punct de lucru, ci și la Vulturu. Scopul înființării acestor puncte de lucru este micșorarea timpului de răspuns în situații de urgență la nivelul localităților Vulturu și Tulnici și al comunelor învecinate.

      Sediul Primăriei Negrilești a ars, pompierii au ajuns prea târziu

Reamintim că sediul Primăriei Negrilești a ars în dimineața zilei de 10 februarie 2012, iar mașinile de pompieri nu au putut ajunge la locul intervenției pe DN 2 D, drumul fiind închis circulației ca urmare a zăpezilor abundente. Angajații și locuitorii comunei nu au putut salva niciun document, flăcările mistuind arhiva cu documente de stare civilă și cele agricole. Incendiul a fost anunțat la 112, la ora 00.20, dar pompierii de la Vidra au ajuns la intervenție după aproximativ o oră și jumătate.
Autospecialele de lucru cu apă și spumă nu au putut ajunge în comuna Negrilești, în timp util din cauza drumului impracticabil. Pentru a ajunge la locul sinistrului, pompierii au apelat la un utilaj de deszăpezire, în spatele căruia au înaintat cu viteza melcului. Așa se face că cei 25 de kilometri care despart Vidra de Negrilești au fost făcuți de pompieri în aproape două ore.
Când pompierii au ajuns în centrul comunei Negrilești, era deja prea târziu. Flăcările mistuiseră aproape întreaga clădire. Nu a mai putut fi salvat nimic. Apa din autospecialele pompierilor s-a consumat destul de repede, iar cea care nu s-a consumat a înghețat. Pompierii nu au avut de unde să-și reîncarce mașinile și au plecat la Râul Putna, cu un buldoexcavator, pentru a încerca să realimenteze mașinile cu apă, dar acest lucru nu a fost posibil deoarece utilajul primăriei a rămas înzăpezit. Prin urmare, pompierii au plecat cu autospecialele să ia apă din Vidra.

       Pompierii au punct de lucru la Soveja

Ceea ce se dorește să se facă la Tulnici și Vulturu s-a făcut în 2011 la Soveja, comună în care a fost înființat un punct de lucru, care funcționează în cadrul Stației de Pompieri Panciu. Pompierii de aici intervin în localitățile Soveja, Câmpuri și Răcoasa, cu excepția satului Varnița. Spațiul a fost pus la dispozitie de autoritățile administrației publice locale, în care a fost apoi dislocată o autospecială de lucru cu apă și spumă, ce a fost încadrată cu 20 de subofițeri, aceștia efectuând serviciul în ture. Scopul înființării acestui punct de lucru a fost reducerea timpului de răspuns și eficientizarea intervențiilor în situații de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?