Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Ultima zi pentru opțiunile PFA


    Deținătorii de PFA mai au o singură zi la dispoziție pentru a depune declarația 220 în cazul în care anul trecut au plătit la norme de venit, iar acum optează pentru determinarea venitului net în sistem real. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea arată că se află în această situație contribuabilii care obțin venituri din activități independente, impuși pe bază de norme de venit, precum și cei care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală și care au posibilitatea să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real.
    „Opțiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea declarației de venit estimat cu informații privind determinarea venitului net anual în sistem real și depunerea formularului la organul fiscal. Opțiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi și se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit”, se arată în informarea AJFP.
    Potrivit specialiștilor Fiscului, o altă categorie sunt contribuabilii care, în anul anterior, au realizat pierderi și cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum și cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul fiscal anterior. Aceștia, odată cu declarația privind venitul realizat, respectiv declaratia 200, trebuie să depună și declarația 220, însă termenul în care trebuie să ajungă la Finanțe este 25 mai.
    În Vrancea sunt peste 5.700 de PFA, Întreprinderi individuale și familiale, cu un număr total de 6.310 membri. Majoritatea, adică peste trei mii, sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 49 de ani. De asemenea, două treimi din PFA/II/IF active sunt deschise de bărbați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?