Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

VIDEO şi GALERIE FOTO: Găini moarte şi moloz în containerele pentru colectare selectivă


   Fiecare dintre noi producem ceva, în fiecare zi, fără să conștientizăm acest fapt. Suntem producători de gunoi. Ce se întâmplă cu deșeurile menajere după ce ajung în pubelele de gunoi, pe puțini ne interesează, însă pe mulți ne preocupă curățenia. Despre acest aspect și despre altele referitoare la depozitarea deșeurilor menajere și reciclabile, am discutat cu Viorel Profiroiu, directorul SC CUP Salubritate SRL, societate aflată în subordinea Primăriei municipiului Focșani. 
   Directorul de la Salubritate ne-a spus că, de multe ori, oamenii confundă curățenia stradală cu colectarea deșeurilor, specificând faptul că societate pe care o conduce nu se ocupă de salubritatea stradală, ci doar de colectarea deșeurilor menajere și a celor reciclabile, din pubele. Viorel Profiroiu ne-a vorbit și despre modul în care ar putea fi împiedicați boschetarii să mai controbăie prin gunoaiele din pubele, prin introducerea unui sistemelectronic, însă extrem de costisitor.  
   Am aflat și faptul că SC CUP Salubritate are o mașină de spălat pubele. Pentru că orașul este împărțit în nouă zone, o dată la nouă zile pubelele de zona dumneavoastră sunt spălate. 
   De asemenea, am vizitat și stația de sortare a deșeurilor de la Golești, care a fost dată în folosință în octombrie 2010, apoi a fost îmbunătățită cu alte investiții. Anul acesta a fost realizată stația de descărcare, care a fost capitonată împotriva vântului cu bucăți de pubele, care au ieșit din uz. Anul acesta va fi dată în folosință și o presă orizontală de mare capacitate, pentru presarea materialelor reciclabile, realizată prin forțe proprii de muncitorii de la CUP, fiind proiectată de Viorel Profiroiu, la fel ca și toată stația de sortare. Gunoaiele reciclabile sunt selectate și presate, iar produsul finit este vândut fabricilor producătoare de carton sau pet-uri. Zilnic, focșănenii produc 120 de tone de gunoi pe zi. 
În cadrul interviului, am adresat și întrebări pe care dumneavoastră le-ați scris pe site-ul nostru.
Reporter: Ca și cantitate, cât gunoi produce, pe lună, un focșănean?
Viorel Profiroiou: Este o cantitate care se calculează în urma calculului colectării gunoiului după un an de zile. Dau un exemplu. 120.000 de metri cubi pe an, se împarte la numărul de persoane care sunt plătitoare de gunoi în municipiul Focșani, în jur de 60.000 de mii. Åži atunci rezultă o medie de 0,1087 metri cubi/persoană/lună. 
R.: Cum este percepută colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Focșani, de către cetățeni?
V. P.: Sperăm să avem mai mult sprijin, în sensul că ne-am fi așteptat la mai mult ajutor civic. Acele containere le-am montat în 100 de locații din municipiul Focșani și de multe ori regretăm că le-am montat. În multe găsim saci cu moloz, găini moarte, gunoi de-a valma pus și suntem nevoiți să le luăm cu mașina de gunoi. Mulți cetățeni se întreabă de ce le-am luat la un loc. Pentru că găsim capacele rupte și se pune acolo orice. Ne confruntăm cu mari probleme vizavi de acest aspect. Ne-am fi așteptat ca cetățenii să ia mai multă atitudine, să nu îi lase pe cei care depozitează așa.
Pubele cu cartele electronice, contra boschetarilor care scormonesc în gunoaie
R.: O situație pe care ne-au sesizat-o cetățenii, cu diverse ocazii, este cea a oamenilor străzii care scormonesc în pubelele de gunoi și fac mizerie și în jurul lor. Ce s-ar putea face în această situație?
V. P.: Suntem foarte dezavantajați de acest fenomen, deranjați, pentru că oricât ne-am strădui noi să ținem curate pubelele, să le îngrijim, să le schimbăm la timp, capacele sunt distruse tot de acești oameni ai străzii, iar scoaterea gunoaielor și ruperea pungilor în interiorul pubelelor de gunoi ne dezavantajează pentru că oricât le-am spăla, tot miros. Singura posibilitate este să apelăm la Poliția Locală, întrucât măsurile de forță nu intră în atribuțiile noastre și nici nu este firesc să ne comportăm în acest fel. Un sprijin real avem de la cetățenii care intervin și nu le permit acelor persoane să caute în pubelele de gunoi. 
R.: Ar fi posibil un sistem de închidere securizat al acestor pubele, în așa fel încât să nu fie permisă cu ușurință deschiderea lor de diverși indivizi?
V. P.: Există astfel de sisteme, funcționează subteran, adică sunt containere îngropate, dar sunt costuri foarte mari. Trebuie energie electrică, elevatoare care să ridice containerele la suprafață, cartelă de acces pentru fiecare locatar al scării respective. Astfel de sisteme nu există, pentru că orice ai pune… dacă ați văzut la primele casete din beton, am încercat niște sisteme de blocaj. Dar fie au pierdut cheile, ori au spart, nu se poate altceva decât să ai un acces facil, electronic, dar sunt costuri foarte mari.    
R.: Aveți în plan achiziționarea unor pubele noi, având în vedere faptul că multe dintre cele prezente sunt deteriorate?
V. P.: Am schimbat deja, din 4.000, 3.200 de pubele, ne-au rămas de schimbat diferența. Procesul se derulează permanent, pentru plasticul este supus unei degradări intense, atunci când este supus la intemperii, temperaturi scăzute sau foarte mari, se degradează și dacă este expus la razele ultraviolete. Luăm măsuri la un an, la șase luni, când este nevoie. Åži intervenim de foarte multe ori în urma distrugerilor pe care le provoacă acei cetățeni.   

R.: De ce trebuie plătită chirie pentru aceste pubele?
V. P.: Aceste pubele nu sunt puse acolo să reziste ca un mijloc fix, de lungă durată. Fiind expuse în aer liber permanent, intemperiile, temperaturile scăzute, de minus 15, minus 20 de grade, contractă plasticul, vara este expus razelor ultraviolete, nu poate rezista unui timp îndelungat. Åži atunci sunt măsuri de reparare a lor, de vopsire a sistemelor de blocaj, de vopsire a casetelor ecologice, repararea ușilor. 
Angajații primesc 90% din salariu
R.: Ce investiții se desfășoară în prezent la SC CUP Salubritate SRL?
V. P.: Noi am făcut prin forțe proprii și resurse proprii stația de sortare a deșeurilor menajere, care se află într-un perimetru lângă comuna Golești. Această stație are toate treptele de sortare ale deșeurilor menajere, precând de la buncărele de dezvoltare, fărașele vibrante, ciur rotativ, benzi transportoare, bandă de selecție, presele pentru presarea reciclabilelor. În acest an am reușit să facem hala de descărcare a deșeurilor, antivânt, care ne dădea mari probleme și acum ne ocupăm de montarea unei prese, la fel, confecționată de noi, o presă orizontală de mare capacitate, care să ne permită și să vindem mai bine cartonul și reciclabilele prin presarea lor și produce și o economie mai importantă de energie electrică. 

R.: Cum vă descurcați din punct de vedere financiar în acest an?
V. P.: Ca toate greu, nu este ușor. Salariații nu au primit de o bună bucată de timp, de doi ani și jumătate, salariile întregi, ci 90%, atât ne putem permite. Cu ajutorul lor și din ce am negociat cu colaboratorii noștri, am făcut mici economiii pentru a face această investiție. Nu suntem datori la bugetul de stat, asta este important, avem plătite toate contribuțiile la bugetul asigurărilor de stat, astfel încât salariații noștri să nu aibă probleme când se duc în concedii medicale.  
R.: Câți angajați aveți?
V. P.: În total, cu tot cu personal TESA, cu stația de sortare, cu stația de asfalt, avem la 242 de oameni.
R.: S-a pus problema disponibilizărilor?
V. P.: Noi suntem într-un amplu proces de dezvoltare, noi am vrea să ne dezvoltăm. Am făcut tot posibilul ca oamenii să nu aibă de suferit, am preferat să luăm toți mai puțin salariul, decât să dăm afară. Am angajat oameni în funcție de necesarul nostru, realizând această stație de sortare am absorbit încă 10 cetățeni din șomaj și le-am creat locuri de muncă. Prin dezvoltarea stației de asflat, am mai angajat și acolo șase oameni. 
Gunoiul costă 9 lei/persoană/lună
R.: Câte contracte aveți în prezent și care este evoluția numerică a acestora?
V. P.: Este în scădere și într-o scădere periculoasă. Åži procentul de recuperare a facturilor nu este foarte bun, nici foarte rău, la 90% din ce facturăm. Constractele sunt ca număr, 3.600, cetățeni casnici, asociații de proprietari, instituții, agenți economici.
R.: Cât costă în prezent colectarea și transportul pentru un metru cub de gunoi? De curând a crescut prețul.
V. P.: Cetățenii trebuie să știe că plătesc 9 lei de persoană, în care se include chiria de casetă, care nu a fost modificată. Tot ce a ținut de noi să nu mărim ca tarif nu am făcut-o, am implicat doar indicele de inflație pentru ultimi doi ani pentru a putea suplini creșterea de preț de motorină, de piese de schimb. Prețul pe metru cub este în jur de 82 de lei.
R.: Un mesaj pentru cetățeni…
V. P.: Facem apel la cetățenii municipiului Focșani să fim sprijiniți doar informativ, pentru că se poate să și greșim, să se producă un disconfort prin depozitarea haotică pe lângă pubelele nostre. Este de ajuns să se dea un telefon la dispeceratul nostru, 0237/621.338, iar noi putem interveni în timp util și ne facem datoria.    
Întrebare adresată de un cetățean: Când va fi curățenie în oraș?
Viorel Profiroiu: În conformitate cu Legea nr. 211 din 2011, deșeurile abandonate pe domeniul public intră în responsabilitatea autorității publice locale, în speță, la Focșani, a Direcției de Dezvoltare, care este licențiată în acest sens, care poate recupera contravaloarea lor atunci când este depistat cetățeanul ce depune ilegal aceste deșeuri. Nu ne ocupăm de salubritatea stradală, ci doar de colectarea deșeurilor menajere și reciclabilele. Noi nu încasăm decât contravaloarea deșeurilor menajere ridicate de la pubelele de gunoi. Celelalte prestații le putem face, dar în conformitate cu un contract încheiat sau a unei comenzi ferme pe care o putem deconta. Trebuie știut faptul că din 2009 noi nu mai avem rampă de gunoi la Focșani, întreaga cantitate de gunoi o transportăm la rampa de la Haret, acest lucru implică costuri pentru transport și depozitare, costuri, de altfel foarte mari, aproape la jumătate din veniturile pe care le încasăm. 
   Dacă aveți nemulțumiri legate de depozitarea gunoiului, puteți suna la dispeceratul CUP Salubritate, la telefon 0237/621.338


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?