Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Școala Gimnazială „Ion Basgan” – Gânduri la ceas aniversar

Comunicat de presă:

În aprilie 1984, Hotărârea Consiliului Local decidea înființarea Școlii Generale nr. 2, unitate școlară cu personalitate juridică. Acum, la împlinirea a 40 de ani, școala noastră dragă, îți urăm ani mulți în continuare, elevi cât mai curioși și deschiși către învățătură, cu credinţa în reuşită, în performanţă și în prietenie, profesori cu suflet mare și dăruiți cu har, satisfacţii profesionale şi împliniri pe măsura efortului depus.

22 – 26 aprilie a fost o săptămână plină de activități, întâlniri, revederi, momente emoţionante pentru toţi cei care se simt legaţi de această unitate școlară, de spiritul ce domneşte aici. Toţi ne-am format, ne-am modelat caracterul într-o instituţie ca aceasta. Puţini suntem cei care au șansa de a fi elev şi apoi profesor al aceleiaşi şcoli. Simți că prinzi rădăcini.

Aici am crescut, am înflorit frumos, aici mi-a fost sădită în suflet dragostea pentru muncă, pentru frumos, pentru dorinţa de căutare a noului. Cu înaltă prețuire pentru tot ce am primit la rândul nostru, în aceste zile, au fost organizate activități încărcate de emoție.

Astfel, miercuri, 24 aprilie, profesorii pensionari au fost invitați la școală pentru a li se arăta recunoștința față de munca lor, pentru a le demonstra că după 40 de ani de existență, şcoala nu şi-a pierdut identitatea, nu a intrat în negura uitării ci, din contră, a ştiut să se redescopere, să ţină pasul cu o societate în continuă transformare. Gabriel García Márquez spunea că „viaţa nu este ce ai trăit, ci ce-ţi aminteşti că ai trăit şi cum ţi-o aminteşti pentru a povesti”. A fost o întâlnire de suflet, momente cu amintiri, emoţii, bucurii și lacrimi, la care au participat aproape 50 de cadre didactice aflate la pensie.

La această întâlnire au participat parteneri și colaboratori, alături de care se desfășoară bunul mers al instituției școlare. A fost prezent primarul Municipiului Focșani, domnul Cristi Valentin Misăilă, care și-a exprimat bucuria de a participa la un astfel de eveniment într-o școală cu performanțe educaționale deosebite – Școala „Ion Basgan”, care a beneficiat de atenția Primăriei Municipiului Focșani, fiind reabilitată în anii trecuți printr-un proiect finanțat din fonduri europene.

Îi mulțumim și pe această cale pentru implicarea, devotamentul și sinceritatea dovedite în parteneriatul nostru. Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Ionel Cel-Mare, prezent la manifestările prilejuite de împlinirea a 40 de ani de la înființarea Şcolii Gimnaziale „Ion Basgan” din Focșani, a felicitat cadrelor didactice pentru activitatea desfășurată de-a lungul anilor în slujba educației și elevilor care au obținut rezultate meritorii la învățătură, la olimpiade și concursuri școlare, urându-le mult succes și pe viitor

Inspectoratul Școlar Județean Vrancea a fost reprezentat de către doamna inspector școlar general Daniela-Gabriela Marchitan, fost profesor al acestei școli și de către doamna inspector școlar general adjunct Lauriana Ailincuței, fostă elevă a aceleiași școli. Amândouă s-au bucurat de revederea foștilor colegi și foștilor profesori.

Nu putem să nu amintim despre invitații noștri dragi, reprezentanți ai Biroului de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Vrancea, ai Bibliotecii Județene Vrancea, ai Muzeului Vrancei, ai școlilor partenere, cărora le mulțumim pentru colaborare și deschidere.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, preacucernicii părinți protoierei, pr. Frunză Oscar și pr. Boțan Aurel au oficiat o slujbă de recunoștință și mulțumire, fiind sfințită și o placă ce menționează toți directorii care au îndrumat această școală. 

Tuturor celor prezenți li s-au oferit însemne ale școlii, pliante cu oferta educațională, semne de carte realizate de elevi, precum și distincții „Steaua recunoștinței”, în semn de prețuire pentru Omul minunat care și-a pus sufletul și mintea la temelia educației atâtor generații de elevi.

Ziua a continuat cu vizitarea spațiilor în care ne desfășurăm activitatea, momente care au stârnit valuri de amintiri, amintiri vii, clare, pline de lumină, de culoare, de sentimente. Pensionarii au retrăit cu nostalgie frumusețea clipelor petrecute la catedră, alături de elevi. Dostoievski spunea că „tămăduirea sufletului constă în a petrece cât mai mult timp în mijlocul copiilor”. Înseamnă că dascălii au sufletul tămăduit.

Au poposit apoi în biblioteca școlii unde au avut prilejul să stea de vorbă, amintindu-și despre anii de activitate, despre generațiile de elevi, despre realizări și proiecte, despre rezultate, dar și despre cei care au părăsit această lume.

Astăzi, la ceas aniversar, concluzionez că suntem şcoala în care elevii şi dascălii dăruiesc: dascălul, din preaplinul sufletului şi minţii sale, elevul, din puritate şi candoare, şcoala unde fiecare demers didactic înseamnă performanţă, putere şi prestigiu, calitate şi talent, şcoala care îi ajută pe elevi să se descopere şi să crească frumos, să se bucure de copilărie, să-şi aleagă calea spre viitor.

 DA, aceasta este chiar Școala Gimnazială „Ion Basgan”, o şcoală pentru toţi şi pentru fiecare… unde mă regăsesc copil, dar şi adult ferice. Îi urez de-a pururi izvor de bucurie să ne fie!!! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?