Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

GALERIE FOTO: În premieră pentru Vrancea, trei tineri artiști din Bacău au dat culoare Școlii Gimnaziale „Principele Radu‟ și noii Grădinițe nr. 2 din Adjud

Copilăria este un univers în sine. Pictând cu zâmbetele și gingășia lor rigiditatea acestei lumi, copiii reușesc să ofere speranța unui mâine mai bun. Din dorința de a transforma școala într-un spațiu recreativ și prietenos, prof. Bianca Roșu, directorul Școlii Gimnaziale „Principele Radu‟ din Adjud, le-a propus colegilor săi o idee inedită: pictarea unuia dintre pereții exteriori ai școlii. „La interior, școala noastră arată într-un mare fel, adică suntem încântați de ceea ce s-a făcut în ultimii ani, chiar și înainte să vin eu ca director. În exterior însă, școala arăta cumva ca după bombardament, și asta pentru că în curtea școlii am avut șantier, în vară fiind finalizate lucrările noii grădinițe. Inițial, am apelat la Primăria Adjud, cerând băncuțe și alei. Totuși, parcă povestea nu se închega, ne trebuia puțină culoare‟, spune prof. Bianca Roșu.

Întâmplarea a făcut ca prof. Bianca Roșu să găsească ZidArt, o echipă de tineri din Bacău pasionați de artă și preocupați de educație, care, în mai puțin de o săptămână, au schimbat cu totul înfățișarea școlii și a noii clădiri în care funcționează Grădinița nr. 2 din Adjud. „Datorită celor de la ZidArt, în 2017 – 2018, Bacăul a fost desemnat capitală europeană a tineretului, pentru că au cele mai numeroase picturi murale. Picturile lor sunt recunoscute pe multe clădiri din Constanța și Timișoara, fiind coopați chiar și peste hotare. Sunt foarte multe clădiri în țară pictate de ei, dar cred că Bacăul le are pe cele mai multe, în general fiind vorba de școli și licee. După ce i-am găsit, am stat de vorbă cu colegii, pentru că noi lucrăm în echipă, și tuturor ne-au sclipit ochii de încântare. Ideea a apărut în luna iunie, spre sfârșitul anului școlar 2020-2021‟, adaugă prof. Bianca Roșu. Hotărâți să-i ofere „Cenușăresei‟ o transformare demnă de o „prințesă‟, Diana Diaconu, Silviu Berdilă și Ovidiu Ronin, sunt cei trei artiști în cadrul ZidArt care au dat viață pereților din incinta școlii și din interorul noii grădinițe. În mai puțin de o săptămână, proiectul a fost finalizat cu succes.

ZidArt: „Este primul proiect de acest gen în școlile din Vrancea‟

Am stat de vorbă cu Lucian Popa, un tânăr din Bacău care a vrut să transforme orașul gri în care s-a născut Bacovia, într-unul colorat și plin de viață. Așa că, în 2017, a luat naștere ZidArt. „Scopul este acela de a regenera orașe și de a schimba înfățișarea spațiului public prin aceste picturi care devin mai mult sau mai puțin repere pentru cei care apreciază arta în spațiul public. În total, suntem 30 de persoane, cu tot cu voluntari, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani. Este primul proiect de acest fel în școlile din Vrancea. Discuțiile au apărut acum câteva luni, când o domnă educatoare ne-a sunat și a spus că i-ar plăcea ca ZidArt să ajungă și în școala în care predă. Am stabilit împreună conceptul, detaliile de organizare, iar zilele trecute proiectul a fost finalizat. Este vorba despre un perete exterior al școlii și pereții interiori ai grădiniței din interiorul respectivei școli. Povestea ține de domeniul educației și de sustenabilitate, dar și de armonia pe care noi o sugerăm în proiectele noastre în ceea ce privește relația om-natură, respectiv copil-natură. Au lucrat trei artiști: Silviu Berdilă, Diana Diaconu și Ovidiu Ronin. A fost o experiență foarte interesantă și faină. M-a surprins să văd pasiunea și perseverența pe care au avut-o atât doamna directoare Bianca Roșu, cât și doamna învățătoare Dorina Gheorghioiu, și cred că o mare parte din reușita acestui proiect se datorează lor‟, spune Lucian Popa, fondatorul ZidArt.

Cu toate că noua grădiniță din incinta Școlii Gimanziale „Principele Radu‟ din Adjud este construită după standarde europe, ceva lipsea, spune prof. Bianca Roșu. „Recepția lucrării s-a făcut în luna august a acestui an, iar odată cu începerea anului școlar, grădința a fost dată în funcțiune. Numai că parcă nu avea suflet. Este imensă, este înaltă și foarte largă, aerisită, dar îi lipsea culoarea. I-am expus domnului primar din Adjud viziunea noastră, i-am solicitat ajutorul, iar răspunsul nu s-a lăsat așteptat. Grădinița este dotată cu patru săli de clasă. Momentan avem trei grupe, însă intenționăm să o înființăm și pe cea de-a patra. În momentul de față, la grădiniță sunt înscriși 70 de copii, iar per total, în unitatea de învățământ, sunt înscriși 320 de copii, doar la clasa a VIII-a funcținăm cu două clase paralele‟, spune prof. Bianca Roșu

Universul copilăriei surprins într-o pictură

Înarmați cu multă inspirație și dornici să-și îndeplinească misiunea cu succes și cât mai repede, cei trei artiști ZidArt, Diana Diaconu, Silviu Berdilă și Ovidiu Ronin au muncit uneori până seara târziu pentru ca elevii Școlii Gimnaziale „Principele Radu‟ și prichindeii de la Grădinița nr. 2 din Adjud să aibă parte de o surpriză de proporții. „Gândindu-ne că e vorba de copiii de grădiniță, care sunt în dezvoltare și în evoluție, am încercat să dăm o formă care să le trezească atât lor interesul, cât și pe cel al părinților și a tuturor celor care vor intra în contact cu spațiul respectiv. Desenul de afară a fost făcut de Ovidiu Ronin care a lucrat singur pe vânt și frig. Pictura din interiorul grădiniței am realizat-o eu și prietena mea, Diana Diaconu. De obicei, când intrăm într-un proiect de genul, suntem hotărâți să-l ducem la capăt cât mai bine și cât mai repede, pentru că lumea este nerăbdătoare să-l vadă. Luni seară am ajuns în Adjud, și marți, la ora 08:00, ne-am apucat de treabă. Am lucrat și până la 20:30 chiar 21:00, cu pauze, desigur. Vineri, la ora 17:00, l-am termiant‟, povestește Silviu Berdilă, absolvent al Facultății de Arhitectură „Ion Mincu‟ din București.

În spatele desenelor pe care le vor admira prichindeii în noua lor grădiniță, se ascunde o poveste concepută de Diana Diaconu: „Temele centrale ale lucrării sunt natura, importanța conexiunii cu aceasta și universul ludic al copilăriei. Pictura se desfășoară pe 4 pereți, pornind de la copacul-sursă ce alimentează cu energie manifestarea liberă, exprimarea pură și joaca lipsită de bariere și griji cu care sufletul de copil umple întreaga existență. Creionul și cartea sunt instrumentele creativității și ale educației simbolizând esența unei vieți trăite în lumina cunoașterii. Această carte de povești pictată în interiorul grădiniței nr. 2 din Adjud vine cu misiunea de a pune copiii în contact cu elementele naturii și ale cosmosului, de a lărgi orizonturile și de a le trezi în conștiință ideea că prezența lor pe acest tărâm însuflețește lumea, este esențială pentru inima planetei și aduce lumina și bucuria de care Terra are nevoie pentru a se regenera și a prospera‟.

Directorul unității de învățământ spune că are mai multe proiecte prin care își dorește să transforme atât școala, cât și grădinița în spații prietenoase și propice dezvoltării armonioase a copiilor. Bianca Roșu este directorul Școlii Gimnaziale „Principele Radu‟ din Adjud din ianuarie 2021. „Anul acesta se împlinesc 23 de ani de activitate la catedră, în aceeași instituție de învățământ la care predau de când am ieșit de pe băncile facultății. Îmi doresc foarte multe pentru această școală. Suntem un colectiv și avem o relație armonioasă. Suntem mândri că am realizat această schimbare și că cei de la ZidArt și-au lăsat amprenta atât de frumos. Deja cochetăm cu ideea să mai pictăm un zid al școlii care dă spre terenul de sport‟, conchide prof. Bianca Roșu.

Sperăm ca acest proiect al școlii adjudene să devină sursă de inspirație pentru cât mai multe unități de învățământ din cât mai multe localități, inclusiv Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?