Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Seceta ameninţă cultura de grâu


   Å¢ăranii se tem pentru recolta de cereale din acest an după ce prognozele meteo arată că vara va fi mai secetoasă decât anul trecut. Deja din cauza temperaturilor ridicate sunt anunțate pierderi la cultura de grâu care ajung chiar și la 30% pe anumite zone. Iar prognoza meteo pentru următoarele luni anunță temperaturi ridicate, în special în luna iulie.
    Președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale din Vrancea, Constantin Bazon, se teme că pierderile vor fi și mai mari dacă temperaturile vor fi la fel de ridicate în perioada următoare. „Părea să fie un an bun însă din cauza secetei avem zone unde pierderile sunt și de 30-35%. Dacă și în continuare va fi la fel, mă tem că recolta ar putea fi compromisă. Este o situație generală în toată țara”, a afirmat Constantin Bazon. Acesta spune că fermierii așteaptă acum ca oficialii din Ministerul Agriculturii să își respecte promisiunile și să livreze apa pe canalele de irigații.
    La nivelul județului Vrancea au fost încheiate contracte de irigații pentru o suprafață de peste șase mii hectare de teren agricol, iar apa poate fi livrată dacă este făcută comandă cu două săptămâni înainte de udare. Directorul filialei județene a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Vrancea, Dan Mocanu, a precizat că prețul mediu pentru irigarea unui hectar de teren agricol ajunge la circa 250 lei. Însă costurile sunt mai mari pentru fermierii care au cultivat porumb și floarea soarelui, culturi prășitoare și care au nevoie de mai multă apă.
    Potrivit reprezentanților Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Vrancea, singurele zone care pot fi irigate în acest an sunt la amenajarea gravitațională din zona Å¢ifești-Bolotești și cea de la Nănești-Măicănești. Ca și anul trecut, probabil că cea mai mare suprafață irigată va fi la Nănești-Măicănești.
    Tarifele de irigații pentru acest an sunt publicate în Monitorul Oficial, iar cele mai mici valori sunt la amenajarea Putna. Astfel, fermierii din Organizația Utilizatorilor de Apă din Å¢ifești vor plăti un tarif anual de 8,26 lei/hectar, iar pentru fiecare o mie de metri cubi de apă a fost stabilit prețul de 4,95 lei. Tariful este mai mare pentru fermierii din Nănești-Măicănești. În amenajarea Nămoloasa – Măxineni, tariful anual oscilează, în funcție de stația de punere sub presiune, între 6,28 și 28 lei/hectar. În ceea ce privește tariful de livrare, la SPP 1 și 3, acesta este de 108,10 lei / 1000 metri cubi de apă. Pentru SPP 4, 8, 10, 13, 14, 15 A și 15 B tariful de livrare oscilează între 84,90 și 128,16 lei / 1000 metri cubi de apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?