Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Fermierii sunt aşteptaţi la Fisc pentru declaraţiile anuale


   Agricultorii vrânceni trebuie să depună declarațiile fiscale pentru anul 2013 până la 25 iunie a.c.. Schimbarea termenului limită pentru depunerea declarațiilor are loc după publicarea în Monitorul Oficial a legii 168 din 2013 care modifică ordonanța adoptată inițial de guvern prin care sunt corectate criteriile la impozitarea veniturilor din agricultură. Conform reprezentanților Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea, trebuie să depună declarația 221, „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit” persoanele care obțin venituri din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea precum și cei care au venituri din creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
    Fermierii trebuie să fie atenți pentru că după impozitul de 16% pentru norma de venit trebuie să plătească și contribuția la sănătate, adică încă 5,5%.
    Comparativ cu regulile de impozitare prevăzute inițial în Ordonanța 8 din 2013, legea 168 schimbă câteva limite mi-nime. A fost modificat pragul minim, la 1 hectar, până la care nu se plătește impozit pentru via pe rod și arbuștii fructiferi. Inițial, suprafața minimă neimpozabilă era de 0,5 hectare însă la intervenția preșe-dintelui Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, care a preluat un memoriu făcut de primarii comunelor din podgoriile județului, s-a reușit modificarea actului normativ. De asemenea, a fost modificat numărul de animale din gospodăriile populației pentru care nu se plătește impozit. Nu vor plăti impozit cei care dețin 2 vaci, 2 bivolițe, până la 25 capete de caprine, până la 50 capete de oi și până la 75 familii de albine.
    Finanțiștii precizează însă că în datele care trebuie trecute în declarațiile fiscale, fermierii trebuie să completeze „informații privind suprafețe cultivate/ capete de animale/ familii de albine deținute la data de 25 mai 2013”. Aceasta înseamnă că eventualele modificări în plus sau în minus ale gospodăriilor agricole nu vor fi luate în calcul la stabilirea sumelor care trebuie plătite fiscului. De exemplu, dacă un fermier avea două vaci la 25 mai, iar în luna iunie a mai cumpărat o vițică, nu va declara la Finanțe decât primele două vaci. „Modificarea structurii suprafețelor cultivate/capetelor de animale/familiilor de albine, după data de 25 mai 2013, nu va fi luată în considerare la stabilirea obligațiilor fiscale”, precizează un comunicat al DGFP Vrancea.
    Sunt considerate venituri neimpozabile acele venituri din valorificarea în stare naturală a produselor culese din flora sălbatică, exclusiv masa lemnoasă. De asemenea, nu se plătește impozit pentru veniturile obținute din exploatarea pășunilor și fânețelor naturale, cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee și leguminoase pentru producția de masă verde destinate furajării animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit. „În cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea și valorificarea acesteia în volum de maxim 20mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate”, precizează fiscul vrâncean.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?