Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Fiscul a pregătit formularele pentru impozitul din agricultură


   Finanțele au pregătit formularele pentru declarațiile care trebuie depuse de fermierii care obțin venituri din agricultură. Termenul până la care trebuie depuse aceste formulare este 25 mai însă această dată ar putea fi modificată de plenul Camerei Deputaților când va fi discutată Ordonanța 8 din 2013. Deocamdată, deputații din Comisia de Agricultură au propus ca data limită de depunere a declarațiilor de venit să fie 25 iunie a fiecărui an fiscal în loc de 25 mai. De asemenea, au fost propuse mai multe modificări pentru normele de venit la care trebuie plătit impozitul de 16%.

 
   Finanțele au pregătit formularele pentru declarațiile ce trebuie depuse de fermierii care obțin venituri din agricultură. Modificarea impozitării agricultorilor a fost decisă prin Ordonanța 8 din acest an care prevede că termenul limită pentru depunerea declarațiilor este 25 mai. Această dată ar putea fi modificată în Camera Deputaților, camera decizională pentru acest act normativ. Potrivit avizului emis de deputații din Comisia de Agricultură, data limită de depunere a declarațiilor de venit ar trebui să fie 25 iunie a fiecărui an fiscal în loc de 25 mai. O altă propunere a deputaților este ca plata impozitului să poată fi efectuată până la 15 decembrie deoarece există „culturi care nu se recoltează până la 25 octombrie, exemplu sfecla de zahăr”.
    Până la modificarea prevederilor actuale ale Ordonanței 8 din 2013, Agenția Națională de Administrare Fiscală a actualizat formularul 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit” și formularul 260 „Decizie de impunere privind plățile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuții de asigurări sociale de sănătate, precum și privind obligațiile de plată cu titlu de contribuții de asigurări sociale„. Reprezentanții Fiscului spun că fermierii pot depune aceste declarații de venit la Direcția Generală a Finanțelor Publice și, dacă vor exista modificări la normele de venit prevăzute în forma actuală a Ordonanței, se vor stabili și procedurile prin care să fie operate în evidența fiscală.

Deputații vor modificarea impozitului din agricultură

    Decizia asupra formei finale a actului care reglementează impozitul din agricultură urmează să fie luată de plenul Camerei Deputaților. Printre propunerile deputaților se numără creșterea limitei impozabile pentru legumicultori la un hectar și reducerea normei de venit pentru această categorie. Deputații au mai propus diferențierea între cartofii timpurii și cartofii de toamnă deoarece este „a doua pâine pentru consumul populației”. Potrivit Raportului Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, parlamentarii vor să fie impozitate și veniturile din exploatarea pășunilor și fânețelor naturale. Acest impozit va fi plătit numai dacă pășunile nu sunt folosite pentru producția de masă verde destinată furajării animalelor pentru care fermierul plătește deja impozit. Același principiu va fi aplicat și pentru terenurile cultivate cu graminee și leguminoase, astfel încât să fie evitată dubla impozitare.
    Deputații din Comisia de Agricultură au propus ca pentru legumele în câmp și legumele în spații protejate, limitele neimpozabile să crească la 1 hectar (de la 0,5 hectare, respectiv 0,2 hectare, cât era propunerea inițială a Ministerului de Finanțe), iar normele de venit să scadă la 2.326 lei/hectar (de la 4.001 lei/hectar) pentru legume în câmp și la 5.117 lei/ha (de la 8.033 lei/hectar), pentru legume în spații protejate.
    Pentru cartofii timpurii, norma de venit propusă este de 2.000 lei/hectar, respectiv 2.500 lei/hectar pentru cartofi de toamnă (de la 3.488 lei/hectar norma de venit inițială). Justificarea oficială a modificărilor este că reducerea normelor de venit la cartof este necesară pentru a stimula cultivarea acestuia, „fiind a doua pâine pentru consumul populației”. Iar mărirea suprafeței la legume de la 0,5 hectare la 1 hectar a fost luată pentru „creșterea interesului producătorului pentru legume, produse deficitare pe piața de aprovizionare a populației, evitarea bulversării piețelor zonale”. În cazul leguminoaselor pentru boabe, limita neimpozabilă ar putea crește la 2 hectare (de la 1,5 hectare). Pentru via pe rod și arbuști fructiferi, limita neimpozabilă va fi de 1 hectar, iar norma de venit va fi de 1.385 lei/hectar. Pentru plantațiile cu pomi pe rod, norma de venit a fost redusă la 3.800 lei/hectar, de la 4.709 lei/hectar.
 
Norma de venit redusă cu 50% pentru crescătorii de vaci

    Deputații au propus modificarea limitelor impozabile și a normelor de venit pentru diferite categorii din sectorul zootehnic. Astfel, a fost redusă cu 50% norma de venit pentru care trebuie să plătească impozit fermierii care au peste 2 vaci, respectiv 200 lei/cap față de 453 lei/cap, cât era propunerea Ministerului de Finanțe. La ovine și caprine, limita minimă de animale a crescut la 75 ovine și caprine, iar propunerea pentru norma de venit este de 47 lei/cap. La porci de îngrășat propunerea pentru limita minimă este de 6 porci, cu o normă de venit de 56 lei/cap, la familii de albine este de 75 familii albine cu o normă de venit de 40 lei/familie. De asemenea, la păsări, propunerea pentru limita impozabilă a crescut la 200 păsări de curte, cu o normă de venit de 3 lei/cap.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?