Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Posturile din sistemul sanitar, deblocate de Guvernul USL


   Conducerile spitalelor au primit undă verde să facă angajări. După o perioadă lungă de timp, în care fostul guvern pedelist a blocat angajările în spitale, acestea fiind nevoite să funcționeze la cota de avarie, actualul guvern, condus de Victor Ponta, a deblocat posturile vacante din sistemul sanitar. În vară, a fost aprobată o Hotărâre de Guvern, potrivit căreia posturile care s-au vacantat începând cu 1 ianuarie 2012 pot fi scoase la concurs.
   În spitalele vrâncene, de la începutul anului au fost vacantate peste 50 de posturi pentru personal mediu-sanitar, care ar putea fi scoase la concurs, cu acceptul Ministerului Sănătății. În cazul spitalelor din Adjud, Vidra și Panciu acest aviz a fost dat deja, urmând ca în perioada imediat următoare să primească astfel de avize și Spitalul Județean de Urgență din Focșani și Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni.
   Managerii unităților spitalicești vrâncene sunt de părere că măsura luată de Guvernul Ponta este binevenită, în condițiile în care spitalele se confruntă cu o criză acută de personal. La Spitalul Municipal din Adjud, de exemplu, au fost scoase la concurs nouă posturi de asistenți medicali, patru posturi de infirmiere, trei posturi de îngrijitoare curățenie și un post de șofer autosanitară. Concursul pentru ocuparea acestor posturi va avea loc pe 14 noiembrie, iar cei interesați își pot depune dosarele până pe 2 noiembrie. „Este un lucru foarte bun că s-au deblocat aceste posturi, în condițiile în care ne confruntăm cu o lipsă acută de personal. Este ca o gură sănătoasă de oxigen pentru noi. Ocuparea acestor posturi ne-ar ajuta extrem de mult, mai ales că, acum, din cauza lipsei de personal ,o asistentă medicală are alocat un număr mare de paturi. Măsura deblocării și scoaterii la concurs a acestor posturi este în beneficiul pacienților și va face ca și calitatea actului medical să fie mult mai ridicată”, ne-a spus medicul Gheorghe Bercea, managerul Spitalului Adjud.
   La Spitalul din Vidra au fost vacantate trei posturi, două de asistent medical și unul de muncitor, care vor fi scoase la concurs în perioada următoare. „Ne ajută foarte mult aceste posturi. Mă bucur foarte mult că a fost dată o hotărâre de Guvern prin care posturile au fost deblocate. Este primul guvern care a făcut ceva în sensul lipsei de personal din sistemul sanitar. Zilele acestea posturile vor fi scoase la concurs”, este de părere Mirela Cotea, managerul Spitalului Vidra.
   Åži Spitalul din Panciu a primit avizul Ministerului Sănătății pentru cele trei posturi vacantate de la începutul anului, mai exact unul de asistent medical și două pentru infirmieră. Managerul Nicolai Mărăscu a spus că săptămâna aceasta se va hotărî când vor fi scoase posturile la concurs.
 
Spitalul din Focșani nu are bani

   De la începutul anului, cele mai multe posturi s-au vacantat la Spitalul Județean din Focșani, respectiv 36, dintre care opt de medici, opt de asistente medicale, 19 de personal mediu-auxiliar și un post de personal superior. Managerul Nicolae Moise ne-a declarat că posturile nu vor fi scoase la concurs din cauza problemelor financiare. „Nu am primit avizul și chiar dacă o să îl primim, nu scoatem nimic la concurs. Din cauza problemelor cu banii, momentan nu vom face nimic”, spune medicul Moise.
   Nici Spitalul de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni nu a primit, momentan, avizul de la Minister, dar managerul Costel Negoescu susține că aceasta ar trebui dat săptămâna aceasta. „Este un lucru foarte bun că posturile s-au deblocat. Noi avem un post de medic psihiatru, un post de medic specialist în psihiatrie pediatrică, unul de asistent de farmacie, un post de infirmieră și un post de bucătăreasă. Urmează să primim avizul și să scoatem posturile la concurs. Ne-ar ajuta foarte mult dacă aceste posturi vor fi ocupate prin concurs”, spune managerul Costel Negoescu.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?