Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Spitalul Județean, creșă pentru copiii abandonați


Lipsa de educație, dar și sărăcia determină din ce în ce mai multe femei să își abandoneze pruncii abia născuți prin spitale. În fiecare an, zeci de bebeluși sunt părăsiți de cele care le-au dat viață. Unii sunt abandonați încă de la naștere, alții atunci când sunt aduși în spital din cauza unor probleme de sănătate. Trist este că numărul copiilor abandonați în spitale este în continuă creștere.
În prezent, 6 copilași sunt abandonați de propriile mame în Spitalul Județean. Cinci dintre aceștia au doar câteva zile, iar mamele acestora au solicitat reprezentanților spitalului măsuri de protecție, pentru că nu vor sau nu pot să îi ia acasă, ca să le ofere îngrijirea și dragostea de care au nevoie.
Reprezentanții Spitalului ne-au spus că două mame au solicitat  protecție socială pentru că suferă de un handicap grav, iar celelalte trei au o situație financiară precară și mai au copii acasă, lucru care nu le mai permite să îngrijească și acești prunci.
„Acum avem 5 copii abandonați în spital. Cinci sunt pe Neonatologie, iar unul pe pediatrie. În cazul a doi copii de pe Neonatologie, mamele acesora suferă de handicap grav, iar ele și familiile lor nu își permit să îi îngrijească, motiv pentru care ne-au solicitat măsuri de protecție. Celelalte trei ne-au solicitat măsuri de protecție pentru că au o situație financiară precară, mai au copii acasă și nu își permit să îi mai îngrijească și pe aceștia. Mai avem un copil de 9 luni în Pediatrie, care suferă de un handicap, iar mama nu îl poate îngriji”, ne-a declarat Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Focșani.
Reprezentanții Spitalului ne-au spus că în momentul în care aceste mame au anunțat că nu vor să își ia pruncii acasă, s-a solicitat intervenția specialiștilor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, care au încercat, prin consiliere psihologică, să le convingă pe mame să revină asupra deciziei. Cum acest lucru nu a fost posibil, s-au făcut procedurile legale pentru plasarea micuților în grija unor asistenți sociali.
Aceeași procedură a fost făcută și în cazul altor 9 copilași, care au fost părăsiți de mame în Spitalul Județean încă de la începutul acestui an. „Când  o mamă ne comunică că nu vrea să își ia copilul acasă și nu fuge din spital, noi anunțăm specialiștii DGASPC. Aceștia vin și fac consiliere cu mamele, în încercarea de a le face să se răzgândească. Cum aceste proceduri nu au avut rezultat, s-au făcut procedurile legale, iar cei mici urmează să fie dați în grija unor asistenți maternali”, a mai precizat Alina Cosma.
Copilașii abandonați stau în spital 15 zile, înainte de a fi plasați asistenților maternali, asta în condițiile în care nu au probleme de sănătate.

    Cauzele care duc la abandon

Rata abandonului în Spitalul Județean este în creștere, numărul copiilor abandonați fiind din ce în ce mai mare de la an la an. În majoritatea cazurilor de abandon, mamele nu mai anunță cadrele medicale, ci pur și simplu fug din spital, lăsându-și pruncii în grija… nimănui.
Potrivit specialiștilor, mamele care își abandonează copiii în spitale sunt mai puțin educate și au o situație financiară precară. De asemenea, de cele mai multe ori, ele au convingerea că acolo copilul le este bine îngrijit, iar prezența lor alături de copil o consideră mai puțin importantă.
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență ne-au spus că în conformitate cu legea, în cazul în care o mamă fuge din spital și își părăsește copilul, dacă în 24 de ore aceasta nu se prezintă la spital să-și ia micuțul acasă, ei fac o sesizare scrisă și telefonică la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și în cazul în care mama nu are acte, poliția o caută timp de trei zile. Dacă mama nu este găsită sau nu-și dorește copilul, se întocmește proces verbal de abandon semnat de polițist, DGASPC și unitatea spitalicească. În condițiile în care copilul este clinic sănătos, acesta este luat de un asistent maternal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?