Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Vrâncenii plătesc anual peste o sută de milioane de lei la sănătate


   Vrâncenii au plătit către asi-gurările sociale de sănătate, anul trecut, peste 102 milioane de lei. Cu toate acestea, angajații Casei de Asigurări de Sănătate (CAS)Vrancea trebuiau să colecteze peste 105 milioane de lei. Astfel, angajatorii vrânceni au plătit către asigurări sociale de sănătate aproximativ 44 de milioane de lei, cea mai mare valoare fiind colectată de la persoanele fizice sau juridice care angajează personal. Pentru concediile și indemnizațiile acordate, angajatorii au plătit la CAS Vrancea 5.956,25 mii lei, iar pentru șomeri a fost plătită suma de 810,66 mii lei. În schimb, anul trecut, angajatorii nu au plătit contribuțiile la asigurările sociale de sănătate aferente concediilor de care au beneficiat șomerii.
   De la vrâncenii care sunt asigurați, valoarea strânsă din contribuțiile asigurărilor sociale de sănătate, a fost de peste 58 de milioane. Potrivit raportului de activitate al CAS Vrancea, persoanele asigurate care au calitatea de angajat au contribuit cu suma de 39 de milioane de lei, iar pensionarii au contribuit la sănătate cu peste 14 milioane de lei. Toate aceste sume au fost direcționate către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Anul trecut, CAS Vrancea a primit subvenții de la bugetul de stat pentru contribuțiile la asigurările sociale de sănătate ale persoanelor private de libertate sau ale celor arestate preventiv în valoare de  628,01 mii lei, iar pentru persoanele care sunt în concedii de creștere a copilului s-a dat suma de 1.437,51 mii lei.
   Cu toate acestea, în Vrancea sunt peste cinci mii de persoane care sunt datornice la fondul de sănătate, valoarea totală a debitelor fiind de 9.229.938,94 lei. ” Activitatea de colectare a contribuțiilor la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate a avut ca obiectiv urmărirea persoanelor cu obligații la F.N.U.A.S.S., atât în ceea ce privește evidența debitelor, cât și în ceea ce privește aplicarea măsurilor de recupe-rare a creanțelor bugetare. În vederea recuperării debitelor restante de la persoanele fizice care se asigură pentru sănătate pe bază de contract de asigurare sau declarație, pe parcursul anului 2011 au fost emise un număr de 4.090 decizii pentru debitorii aflați în evidența analitică pe debitor, un număr de 3.691 de somații și titluri executorii, s-au înființat 766 popriri (pe conturi, pe salarii sau pe pensie), recuperându-se în această perioadă, prin procedee specifice activității de executare silită, suma de 1.304.317,38 lei, față de 1.060.374,46 lei în anul 2010. La finele anului 2011, în evidența contabilă  Â«Contribuții datorate de alte persoane asigurate» fi-gurau un număr de 5.643 debitori la F.N.U.A.S.S., cu un sold de 9.229.938,94 lei, iar în «Contribuția pentru concedii și indemnizații datorată de asigurați» existau un număr de opt persoane cu un debit de 333 lei”, se arată în raportul de activitate al CAS Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?