Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Evaziune la TVA cât un kilometru de drum naţional


   Patronii vrânceni vor să combată criza și politicile pedeliste de austeritate prin neplata TVA-ului. Inspectorii fiscali vrânceni au descoperit, în primul trimestru din 2012, diferențe de TVA în valoare de 6,8 milioane lei, adică aproape jumătate din evaziunea fiscală constatată în această perioadă. La diferențele de impozite, taxe și contribuții de 13,3 milioane lei constatate de fisc se adaugă accesorii de 2,8 milioane lei și amenzi de 260 mii lei.
   Cea mai mare evaziune fiscală din primul trimestru a fost descoperită împreună cu polițiștii vrânceni la o firmă care se ocupă de recuperarea materialelor reciclabile sortate. Firma înregistra fictiv predarea la fier vechi a zeci de mii de acumulatori uzați, nefiind declarate veniturile realizate, evaziunea fiscală fiind calculată la peste două mi-lioane lei. Într-un alt caz, o firmă de inginerie și consultanță tehnică trebuie să plătească aproape un milion de lei către bugetul statului pentru că a plătit diurne prea mari angajaților detașați în străinătate. Conform finanțiștilor, firma a acordat o indemnizație mai mare decât cea deductibilă fiscal și care excede plafonul prevăzut de legislația econo-mică. O altă societate, de confecții, nu a plătit peste 820 mii lei către bugetul statului, finanțiștii stabilind că a aplicat greșit măsurile de simplificare fiscală „constând în dedu-cerea taxei fără a colecta concomitent taxa”. De asemenea, a repartizat și achitat dividende fără a calcula, înregistra, declara și vira impozitul pe veniturile din dividende.
   În total, inspecțiile finanțiștilor au fost finalizate cu 430 decizii de impunere, în sumă totală de 16,1 milioane lei și instituirea de măsuri asiguratorii de 4,1 milioane lei.
   Nici vrâncenii care fac tranzacții imobiliare nu au scăpat de verificările inspectorilor fiscali. Astfel, două persoane fizice care au desfășurat tranzacții imobiliare trebuie să plătească 470 mii lei, reprezentând taxa pe valoarea adăugată, plus accesoriile aferente.
   În același timp, finanțiștii se laudă cu încasări peste așteptări la buget. În primul trimestru au fost încasate peste 153,6 milioane lei, mai mult cu peste 4% față de perioada similară a anului trecut. Totuși, conducerea Direcției Generale a Finanțelor Publice spune că recupe-rarea sumelor datorate statului este îngreunată de contextul economic. Bunurile scoase la licitații nu au fost vândute, chiar și cu prețul de pornire redus, potrivit prevederilor legale. De asemenea, finanțiștii au căutat clienții datornicilor la buget pentru a recupera debitele acestora. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?