Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Acordarea de pensii private, mai avantajoasă pentru firme


Oferirea de către angajator a unui beneficiu salariatului sub forma unei pensii facultative (Pilonul III), comparativ cu acordarea unui bonus sau unei majorări salariale, reduce cu 1,1% cheltuielile totale de personal și poate majora profitul unei firme cu 4%-5%, potrivit calculelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
În același timp, salariatul va câștiga la venitul său net 2,3% (salariu net + beneficiu) dacă acceptă o pensie facultativă în locul unui bonus în cash.
Cifrele de mai sus sunt rezultatul unei simulări care a luat în calcul o societate cu 100 de salariați, în care salariul mediu este de 2.000 lei brut, costurile de personal repre-zintă 33% din cheltuielile totale ale companiei, iar rata brută de profit este de circa 7%.
Prin adoptarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, de la 1 ianuarie 2011, sumele virate către fondurile de pensii facultative (Pilonul III) sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale, în limitele de deductibilitate stabilite de legislație.
În acest context, potrivit APAPR, pensiile facultative reprezintă cel mai atractiv beneficiu extra-salarial care poate fi acordat de companii propriilor angajați, având cel mai favorabil regim fiscal.
Potrivit legislației, contribuțiile plătite de companii în beneficiul salariaților lor la fondurile de pensii private fa-cultative sunt deductibile, în limita a 400 de euro/an (circa 142 de lei/lună), la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul pe profit (16% la companie), contribuțiile de asigurările sociale de stat (10,5% la angajat și 20,8% la angajator) și contribuția de accidente de muncă și boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?