Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Focșani. Incluziunea minorităţii rome prin investiții în diverse proiecte din cartierele Bahne și Sud

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă:

Primăria Municipiului Focșani a găzduit, timp de două zile, lucrările Grupului de lucru mixt pentru implementarea strategiilor Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022 – 2027. Joi, 21 martie 2024, în sala de ședințe a Consiliului Local Focșani a avut loc o ședință a acestui grup de lucru, în timp ce vineri, 22 martie 2024, membrii grupului de lucru au avut vizite în teren la investițiile pe care municipalitatea le derulează în Cartierul Bahne și Cartierul Sud.

Ședința de joi a fost condusă de către Dragoș Hotea, Secretar de Stat la Cancelaria Primului-Ministru și de către Iulian Paraschiv, Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi. La ședință au participat, pe lângă autoritățile locale și reprezentanții ministerelor cu atribuții în coordonarea strategie, Molnar Zolt, adjunct al Avocatului Poporului, Petru Beldea, Subsecretar de stat în MAI, Dincer Geafer, Subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Francisc Gal, Subsecretar de stat în MMSS, Cecilia Văduva, Secretar General Adjunct în MIPE, alți reprezentanți din instituțiile membre în Grupul de Lucru.

În cadrul discuțiilor, i-am informat pe membrii Grupului de Lucru cu privire la demersurile întreprinse la nivelul orașului pentru susținerea cetățenilor din Cartierul Bahne și Cartierul Sud, identificate ca fiind zone marginale.

În Cartierul Bahne a fost demolat Blocului G2, un bloc care a fost expertizat cu risc seismic și care punea în pericol locatarii – cazuri sociale din Focșani. Tot în Cartierul Bahne au fost reabilitate spațiile verzi, Parcul Bahne, trotuarele și iluminatul stradal și au fost construite cinci locuri de joacă. De asemenea, pentru preșcolarii din Bahne a fost reabilitată Grădinița 16. În acest moment se lucrează la montarea mobilierului școlar, în așa fel încât, imediat ce grădinița va obține autorizațiile de funcționare de la DSP Vrancea și de la ISU Vrancea, copiii să se poată întoarce la studii aici.

Tot în Bahne, pe locul fostului Bloc G2 se construiește, cu fonduri europene, un Centru Multifuncțional pentru activități educative, culturale, recreative și sociale. Va fi o clădire cu 13 săli, în care se vor amenaja diverse activități. De asemenea, va exista un birou de Taxe și Impozite, un birou al Direcției de Asistență Socială (DAS) Focșani etc.

Ulterior, le-am prezentat reabilitarea prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a blocului social din strada Măgura unde locuiesc un număr de 16  familii.

În ceea ce privește Cartierul Sud, a fost făcută o prezentare a locuințelor sociale din str. Revoluției 16-17. Aici, în locul a 90 de camere de cămin, cu bani de la Uniunea Europeană, se realizează 45 de locuințe sociale. De asemenea, în Cartierul Sud a fost reabilitat fostul dispensar în care acum funcționează un Centru de permanență, medicină de familie și se reabilitează Grădinițele 10, 13, Creșa 1 și Grădinița 1.

Vineri, 22 martie 2024, împreună cu aparatul de specialitate din Primăria Municipiului Focșani le-am prezentat toate aceste investiții membrilor Grupului de Lucru prezenți la ședință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?