Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Feliciu Paraschiv, proprietarul Paco Supermarkets, printre susținătorii programului redus la magazine în weekend

Reprezentanții magazinelor românești susțin inițiativa închiderii magazinelor sâmbăta și duminica după-amiaza. Propunerea lansată de Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România a ajuns vineri după amiază pe masa prim-ministrului Marcel Ciolacu și urmează analiza impactului, înainte de a fi aprobată. Feliciu Paraschiv, proprietarul lanţului de magazine Paco Supermarkets şi vicepreședinte al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, ne-a spus că este o propunere care ține cont de interesele angajaților din sectorul de retail și care nu ar avea un impact deosebit asupra vânzărilor marilor magazine. De altfel, acești mari comercianți ar fi și cei care nu agreează ideea închiderii magazinelor la sfârșitul săptămânii.

          Feliciu Paraschiv a explicat că, inițial, propunerea era ca magazinele să fie închise total în weekend însă exista problema produselor perisabile care aveau termen de trei zile. Astfel, s-a revenit asupra propunerii și s-a agreat varianta închiderii magazinelor doar în după amiezile zilelor de sâmbătă și duminică. „Această propunere vine în urma discuțiilor cu angajații. Ne-am întrebat de ce nu mai avem forță de muncă, de ce ne pleacă oamenii în sectorul de stat. Sunt magazine, companii mari care au început să aducă forță de muncă din afară, din Nepal, pentru că nu mai au oameni. Oamenii nu pleacă pentru mai mulți bani ci pentru că au timp liber, au sâmbăta și duminica libere, pot petrece timpul cu familiile, pot pleca în minivacanțe”, a explicat Feliciu Paraschiv.

Acesta a adăugat că principalii beneficiari ai unei asemenea măsuri ar fi agenții economici din HORECA pentru că oamenii vor ieși la un restaurant, vor merge la o pensiune pentru a se odihni, la cinematograf. Cei care critică această propunere spun că nu ar fi în interesul cumpărătorului ca magazinele să fie închise sâmbăta și duminica. „Dacă vorbim de interesul cumpărătorului, atunci ar trebui ca ghișeele instituțiilor statului să fie deschise sâmbăta și duminica, atunci când avem noi nevoie, cei care lucrăm în cursul săptămânii. Sunt măsuri care se aplică în alte state europene, în Austria, Germania și nu a dat nimeni faliment”, a explicat Feliciu Parachiv. De altfel, multe magazine au deja închis duminica după amiază tocmai pentru a le oferi timp liber angajaților dar și pentru că vânzările în această zi nu ar acoperi cheltuielile cu întreținerea magazinelor.

Marțea trecută, pe 19 martie a.c., premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții rețelelor locale de magazine, printre care s-a aflat și Feliciu Paraschiv. Într-o postare pe facebook, Marcel Ciolacu a precizat: „Vom susține produsele românești, micile rețele locale de magazine și distribuitorii care iau marfă de la producătorii noștri locali! Am discutat azi cu reprezentanții acestor magazine, unii dintre ei fiind și producători, alături de principalii distribuitori din țară, despre soluțiile concrete prin care dezvoltăm capitalul românesc din această zonă a economiei. Prioritatea mea este să ajut firmele să producă în România, iar marfa lor să ajungă în magazine deținute de români la un preț corect, care să reflecte munca depusă. Sunt convins că soluția PSD de continuare a plafonării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului, votată azi în Parlament, este legitimă și corespunde celei mai mari așteptări a românilor.”

Într-un comunicat de presă transmis de Guvern se arată că premierul a apreciat drept „foarte utilă” discuţia pe temele abordate de către cei direct implicaţi în producţia şi distribuţia produselor alimentare autohtone. „Printre acestea s-au numărat impactul unor măsuri precum impozitul de 1% pe cifra de afaceri sau plafonarea adaosurilor comerciale la unele categorii de produse, debirocratizarea interacţiunii cu instituţiile statului, implementarea sistemului de Garanţie-Returnare RetuRO, accesarea de fonduri europene pentru comerţ şi distribuţie, precum şi reglementările aplicabile în domeniul forţei de muncă”, se arată în comunicat. La întâlnire au participat, de asemenea, vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Ghigiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

„La Palatul Victoria, noi am propus închiderea magazinelor sâmbăta, după ora 13:00, și duminica. Inițial am plecat cu propunerea de a închide numai magazinele mari pentru a sprijini, cumva, comerțul mic românesc sau ce a mai rămas din noi. Împreună cu domnul prim-ministru am ajuns la concluzia că nu este constituțional și nu ar fi normal să apară o discriminare între diferitele sectoare de retail, astfel că, am stabilit că soluția ideală ar fi închidem toți”, a declarat Feliciu Paraschiv, pentru retail.ro. „Mă gândesc cumva că dumnealor (n.r. guvernanții) își îndreaptă cumva atenția și spre micii retaileri, care au scăzut dramatic în ultima perioadă. În urmă cu 15 ani ne aflam la 70-80%, în prezent am ajuns la 30%, pentru că e posibil ca piața, dacă e monopolizată de un grup restrâns de jucători, pe care-i numeri pe degete, să se poată duce într-o direcție care nu e tocmai firească”, a adăugat antreprenorul român pentru sursa citată.

Referitor la propunerea privind eventuala închidere a supermarketurilor în weekend, prim-ministrul Ciolacu a precizat joia trecută că o decizie în acest sens „nu este una uşoară”. „Am dat în discuţie, la Tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu e o decizie uşoară. Acum trebuie să fim corecţi, că nu există evaziune la supermarketuri, în primul rând. În al doilea rând nu ştim dacă acoperim nevoia cetăţenilor, dacă închidem supermarketurile. Nu era vorba numai de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare. Şi atunci românilor li s-a spus să-şi facă aprovizionarea până sâmbătă la prânz. Eu nu pot să le spun românilor când să se ducă la magazin să-şi cumpere alimente, totuşi e decizia dumneavoastră, a mea, a fiecăruia dintre noi, dar am dat-o în calcul să vedem totuşi impactul. Nu e o decizie uşoară dar, dacă avem un sistem alternativ viabil, atunci se poate ajunge la o astfel de decizie”, a declarat Marcel Ciolacu la Parlament, conform AGERPRES.

Sursa foto: Facebook

1 COMENTARIU

  1. Nu îl înțeleg. De ce îi trebuie o hotărâre de guvern. Ce, singur nu poate pune un program redus sâmbăta și duminica la magazinele lui? Este hotărârea lui. Dacă așa dorește să și-o asume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?