Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Guvernul interzice contracte de servicii juridice şi taie costuri de protocol


   Guvernul a interzis instituțiilor publice, regiilor autonome și companiilor naționale să mai contracteze servicii de consultanță și asistență juridică dacă dispun deja de personal propriu de specialitate și va obliga conducerea acestora să diminueze cu 30% cheltuielile de personal și deplasări.
   Aceeași interdicție va fi valabilă și în cazul contractelor autorităților locale pentru servicii de audit public intern prestate de către persoane fizice.
   Decizia a fost luată prin ordonanță de urgență aprobată în ședința de miercuri.
Miniștrii, miniștrii delegați, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul încadrat în funcții asimilate acestora, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, consilierii locali, precum și înalții funcționari publici, pe perioada deplasărilor în străinătate, vor putea fi însoțiți de cel mult două persoane.
   În cazul deplasărilor în străinătate, delegațiile ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, instituțiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, instituțiilor și autorităților publice ale administrației publice locale, pot fi alcătuite tot din maximum două persoane.
   Același document mai interzice instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, să efectueze cheltuieli pentru achiziționarea și/sau elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate și a altor studii aferente obiectivelor de investiții, dacă în ultimii 5 ani bugetari au fost întocmite și înregistrate în contabilitate studii având același obiect (caz în care studiile existente vor fi actualizate) sau dacă obiectivul de investiții publice nu va putea fi inclus în programul de investiții publice în anul bugetar următor. Åži în acest caz sunt exceptate studiile întocmite în vederea accesării de fonduri externe nerambursabile.
   Din fonduri publice pot fi achiziționate tipărituri și alte bunuri pentru acțiunile de reprezentare și protocol, precum și pentru zile festive și onomastice numai pentru cele organizate la nivelul președintelui României, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților, primului-ministru, președintelui Curții Constituționale, președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, președintelui Curții de Conturi, miniștrilor și celorlalți conducători ai instituțiilor și autorităților publice centrale și locale cu rol de ordonator principal de credite.
   În schimb, companiile naționale și regiile autonome care au înregistrat pierderi în anul precedent nu pot achiziționa tipărituri și alte bunuri pentru zile festive și onomastice, exceptate fiind acțiunile de
reprezentare și protocol aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile. Toate aceste măsuri sunt incluse într-un plan de reducere a cheltuielilor publice, prin care Guvernul mizează pentru acest an pe economii la bugetul general consolidat de 1,86 miliarde lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?