Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

A căsăpit un om cu un topor, la o fermă din Panciu, dar vrea mai puțini ani de închisoare

Un bărbat originar din județul Botoșani, trimis la închisoare în anul 2014 pentru o crimă comisă la o fermă din Panciu, solicită instanței să i se facă „dreptate”, respectiv să i se mai scadă din pedeapsa primită. Din ce a explicat bărbatul acum în vârstă de 50 de ani, nu îl nemulțumește soluția instanței de fond, respectiv 16 ani de închisoare, ci ceea ce s-a întâmplat în calea de atac, unde pedeapsa i-a fost majorată la 21 de ani. Astfel, condamnatul a povestit acum la tribunal că nici nu se face vinovat de omor calificat, dat fiind că victima a venit în dependința de la fermă, unde era cazat, provocând tot incidentul, și că totul a fost spontan. Însă în ciuda susținerilor sale, la acel moment curtea de apel a adăugat încă 5 ani la cei 16 ani de închisoare.

Însă, cum soluția contestată de acesta era pronunțată la curtea de apel, tribunalul a decis să trimită dosarul acestei instanțe, chiar dacă și bărbatul a arătat că „după atâția ani nu știe ce încurcătură i s-a făcut”. Cert este că ambele instanțe l-au considerat vinovat de omor calificat, după un incident din noaptea de 23/24 martie 2014, în condițiile în care victima condamnatului a fost lovită în mod repetat, ba chiar i-a fost secționată o mână. Aceasta a și fost descrierea faptei: inculpatul i-a aplicat victimei în vârstă de 51 de ani mai multe lovituri cu toporul în zona capului, membrelor și toracelui, secționându-i în totalitate mâna stângă din zona încheieturii. Urmare a acestora, victima a decedat, fiind găsit de către organele de urmărire penală după câteva zile, pe 26 martie 2014.

Totul a avut loc pe fondul consumului de alcool, atât condamnatul, cât și victima – paznic pe atunci la fermă, cinstindu-se inițial împreună, cu vin. După faptă, chiar dacă victima încă trăia, bărbatul a fugit în județul Botoșani, unde a și fost prins, dat fiind că fusese văzut pe raza localității unde locuia fratele său. Între timp, din ce se arăta la acel moment în rechizitoriu, botoșăneanul încercase să-și schimbe buletinul, pentru a fugi din țară, în condițiile în care acesta mai fusese în străinătate, de unde fusese extrădat ca urmare a unui mandat emis în România, într-un dosar de furt. De aici s-a reținut și recidiva, iar în rechizitoriu se mai menționa ceva: condamnatul ieșise din penitenciar în ianuarie 2014, adică cu doar două luni înaintea crimei, moment în care plecase în căutarea unui loc de muncă, ajungând astfel în Vrancea.

Botoșăneanul a fost reținut în ziua în care a fost prins, apoi arestat preventiv pe tot parcursul procesului pentru omor calificat, încă de la început recunoscând totul, ba chiar ajutând la reconstituire. Însă, chiar dacă victima prezenta multiple plăgi, excoriații cranio-faciale, fractură liniară de boltă și bază craniană, plăgi tăiat/ înțepate, ceea ce indica faptul că fusese lovit în mod repetat cu un topor, inculpatul a precizat că nu a avut intenția să-l omoare, ci că a fost determinat de acesta să aibă o astfel de atitudine, întrucât era recalcitrant și nu și-a dat seama când a lovit victima – fiind întuneric, apoi a fugit de frică. Numai că aceste susțineri nu au convins instanța. „Hotărârea primei instanțe este netemeinică, întrucât pedeapsa principală este prea redusă în raport cu gradul ridicat de pericol social al faptei, cu modalitatea și împrejurările în care a fost comisă infracțiunea, precum și cu atitudinea procesuală a inculpatului care a încercat să-și minimalizeze răspunderea penală.

Curtea consideră că, în conformitate cu criteriile generale de individualizare stabilite de art. 74 Noul cod penal și cu situația juridică a inculpatului care nu e la primul impact cu legea penală, o pedeapsă principală de 20 ani închisoare este în măsură să asigure o sancționare corespunzătoare a acestuia. Față de cele arătate (…), Curtea va admite apelurile formulate (…) și va desființa în parte sentința penală apelată. În rejudecare, Curtea va înlătura dispoziția de condamnare a inculpatului (…). Va condamna pe inculpatul (…) la o pedeapsă principală de 20 de ani închisoare și la pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (…) pe o perioadă de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (…). Va modifica dispoziția de revocare a suspendării condiționate și de aplicare a pedepsei rezultante, în sensul că la pedeapsa principală de 20 ani închisoare din prezenta cauză se alătură pedeapsa de 1 an închisoare din sentința penală (…), inculpatul (…) urmând a executa pedeapsa rezultantă finală de 21 ani închisoare”, se arăta în motivarea sentinței definitive, preluată de rolii.ro. Totodată, pe lângă cei 21 de ani de închisoare, bărbatului i-au fost interzise o serie de drepturi: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege, de a fi tutore sau curator, de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?