Bilanţul seismului din Turcia a depăşit 48.000 de victime; autorităţile apelează la containere pentru sinistraţi

0
183

Bilanţul seismului produs luna trecută în Turcia a ajuns la 48.448 de morţi, conform unui anunţ făcut luni de ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, transmite Reuters. În încercarea de a asigura locuinţe pentru persoanele rămase fără adăpost, autorităţile se grăbesc să organizeze „oraşe‟ din containere. Bilanţul total al seismului, ce include şi victimele din Siria vecină, a depăşit 54.000. În cadrul unei conferinţe de presă organizate la Malatya, una dintre provinciile afectate puternic de seism, Soylu a precizat că printre victimele cutremurului se numără 6.660 de cetăţeni străini, majoritatea lor sirieni, iar 1.615 victime nu au fost încă identificate.

Seismul şi replicile puternice ce i-au urmat, au rănit 115.000 de oameni în Turcia şi lăsat milioane de oameni adăpostindu-se în corturi sau încercând să se mute în alte oraşe din regiuni mai ferite. Preşedintele Tayyip Erdogan şi-a luat angajamentul că va reconstrui casele în interval de timp de un an, dar vor trece probabil multe luni până când sinistraţii vor putea să se mute din corturi sau din casele container în locuinţe permanente.

Conform lui Soylu, guvernul doreşte să amenajeze 115.585 de containere pentru tot atâtea familii din 239 de locaţii din regiunea afectată de seism. El a precizat că au fost amenajate deja 21.000 de locuinţe-container în 23 de locaţii, iar 85.000 de oameni au primit aceste adăposturi provizorii. De asemenea, au fost ridicate 433.536 de corturi în 354 de locaţii.

Duminică, în timpul unei vizite la Hatay, una dintre cele mai afectate regiuni, preşedintele Erdogan a anunţat că Qatarul a promis să trimită în Turcia 10.000 de containere ce au fost folosite în timpul Cupei Mondiale la Fotbal, la sfârşitul anului trecut. Ministrul de interne a mai precizat că a fost degajat molozul şi dărâmăturile de la 5.321 de clădiri prăbuşite din totalul de 36.257, în timp ce 6.000 de clădiri puternic afectate din 18.219 au fost demolate şi spaţiile respective degajate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here