Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Interviu cu sublocotenent Sebastian Vrabie, adjunctul comandantului Secției de Pompieri Adjud

Astăzi vom afla povestea sublocotenentului Sebastian Vrabie, adjunctul comandantului Secției de Pompieri Adjud, un pompier îndrăgostit de meseria pe care o practică. În vara anului 2021, Sebastian Vrabie, originar din județul Vaslui, a absolvit Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza‟ București. Având a treia cea mai mare medie din promoția lui, tânărul a putut să-și aleagă locul în care dorește să activeze și astfel a ajuns la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ (ISU) al județului Vrancea.

Un pompier ambițios

Născut în municipiul Bârlad și crescut în comuna vasluiană Perieni, Sebastian Vrabie este un tânăr ambițios și conștiincios, pe care părinții l-au învățat să fie întotdeauna respectuos și educat. Cu toate că după absolvirea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu‟ Bârlad, profil Științe ale Naturii, mama și-ar fi dorit ca fiul ei să se îndrepte către Facultatea de Medicină, Sebastian Vrabie avea un alt plan: își dorea o carieră militară. Prima încercare a fost la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu‟ Boldești însă, din cauza faptului că a întâmpinat dificultăți la una din probele practice, tânărul nu a fost admis.

Acest lucru nu l-a împiedicat însă să-și urmeze visul. „Faptul că nu am luat la subofițeri, m-a încurajat să mă duc la Academie. Pentru că nu mai puteam să dau la Academie, m-am înscris în acel an la Facultatea de Agricultură din Iași. După, am înghețat anul și m-am dus la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție «Al. I. Cuza» București‟, spune sublocotenentul. Cei patru ani de Academie „au fost destul de complicați, cel puțin primul‟, însă nu i-a trecut deloc prin gând să renunțe. 

Primul contact cu misiunile specifice ISU l-a avut la Detașamentul de Pompieri Bârlad, unde Sebastian Vrabie a desfășurat stagii de practică pe parcursul studenției. Nu i s-au părut grele misiunile pentru că atunci sarcina lui era să observe modul de intervenție al pompierilor. Ce i se părea încă de atunci spectaculos era momentul în care pleca la intervenție. Rapiditatea cu care trebuia să se mobilizeze și să se echipeze era incitantă. După finalizarea studiilor, Sebastian Vrabie a fost angajat în cadrul Stației de Pompieri Adjud pe funcția de adjunct comandant secție. 

Responsabilitate, curaj, lucru în echipă…

Înainte de a porni la drum cu ideea de a deveni pompier, fiecare dintre noi ar trebui să știe măcar atât: în această profesie, responsabilitatea, curajul și lucrul în echipă sunt doar câteva dintre ingredientele unei rețete profesionale reușite. Ajuns în funcția de adjunct comandant secție, Sebastian Vrabie este conștient de faptul că lucrul cu omul este cel mai dificil. „Trebuie să știi să lucrezi cu oamenii. Din funcția pe care o am, trebuie să-mi coordonez echipa, lucru care presupune să am o bună relație cu colegii mei‟, adaugă tânărul sublocotenent.

Cum i se par acum, în calitate de pompier, misiunile? „Nu pot spune că mă afectează emoțional, pentru că, prin prisma experienței acumulate în anii studenției, am dobândit tărie de caracter. Intervin la misiuni de stingere, la accidente rutiere, și știu că scopul nostru este să salvăm, nu să fim copleșiți de emoție. Am intervenit la un incendiu de casă în comuna Ruginești în martie, anul acesta și, cu toate că nu au fost victime, a fost solicitant din prisma violenței flăcărilor. Erau temperaturile foarte mari, simțeam că se topesc hainele de pe noi. Exista risc de explozie din cauza faptului că erau butelii în interior, însă ne-am făcut treaba cu profesionalism. De regulă, merg la accidente, intervenții de stingere, incendii de vegetație, dar doar dacă este cu propagare la case sau pădure. În perioada primăverii am avut un incendiu de vegetație cu propagare la litieră de 10 ore. Am intervenit de la 12:00 până la 22:00. Cauza cea mai întâlnită în cazul incendiilor de vegetație a fost autoaprinderea. Având în vedere că vegetația este foarte uscată și n-a mai plouat de mult timp, focul se extinde repede…‟, povestește Sebastian Vrabie.

În sprijinul refugiaților ucraineni

În luna martie a acestui an, cu toate că era în concediu, sublocotenentul Sebastian Vrabie a răspuns prezent misiunilor executate de ISU Vrancea în sprijinul refugiaților din Ucraina. A făcut față cu brio incendiilor violente, și-a gestionat emoțiile la accidente rutiere grave însă a simțit că i se taie respirația când a văzut pe chipul a doi copii refugiați spaima războiului. „Prima misiune a fost de pe 9 până pe 14 martie. Când am ajuns în punctul operativ avansat Huși, fluxul de refugiați era foarte mare. Din 5 zile câte am stat, adunat cred că am dormit 12 ore. Veneau autocarele cu refugiați, iar noi trebuia să-i înregistrăm pe fiecare și să-i ajutăm cu ce aveau nevoie. În prima seară, în ușa primului autocar care a ajuns erau doi copii care plângeau în hohote. Acela a fost primul moment mai emoționant. Era foarte frig afară, iar ei erau speriați. Nu puteai să discuți prea multe cu ei‟, își amintește tânărul. A revenit acasă pentru o scurtă perioadă de timp apoi dorința de a ajuta l-a adus din nou în vamă, printre refugiați. În total au fost trei misiuni și toate trei reprezintă acum baza unui pompier care a învățat să gestioneze aproape orice situație. 

De la viitor, Sebastian Vrabie își dorește să avanseze în carieră, să meargă la master, hotărându-se asupra Managementul Situațiilor de Urgență, și ia în calcul chiar să se înscrie apoi la doctorat. Pe tinerii care vor o carieră militară, îi sfătuiește să lupte pentru visul lor pentru că, odată ajunși în sistem, „vor avea foarte multe satisfacții profesionale care, cu siguranță, îi vor împlini și în plan personal.” 

Îi dorim sublocotenentului Sebastian Vrabie succes în carieră!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?