Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

VIDEO! Prefectul Nicușor Halici solicită intervenția Corpului de Control pentru cazul pacientei transportată cu o ambulanță fără medic

Prefectul Nicușor Halici va solicita intervenția Corpului de Control de la Ministerul Sănătății pentru a clarifica cazul din 31 mai, când o pacientă bolnavă de cancer a fost trimisă de la Spitalul Județean Sf. Pantelimon cu o ambulanță fără medic la un spital de transfer. Prefectul s-a întâlnit, astăzi, cu reprezentanții conducerii Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon“, ai Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea și ai Direcției de Sănătate Publică Vrancea pentru a afla dacă au fost respectate protocoalele în acest caz.

Conform informațiilor oficiale, în 31 mai, o pacientă de 57 ani, cu cancer în stadiu terminal, trebuia transportată cu o ambulanță cu medic de la Focșani la un spital din Iași. În urma discuțiilor dintre Spital și Serviciul de Ambulanță s-a stabilit ca pe ambulanță să nu mai fie prezent și un medic. O decizie proastă pentru că starea pacientei s-a agravat pe drum și a fost nevoie de intervenția unui alt echipaj de ambulanță, cu medic.

Prefectul Halici a explicat, la finalul întâlnirii că există câteva contradicții între ceea ce spun cei de la Serviciul de Ambulanță și cei de la Spital, motiv pentru care va solicita prezența Corpului de Control. „Voi cere Corpul de Control de la Ministerul Sănătății și de la Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Serviciului de Ambulanță să lămurească situația pentru că mi se pare anormal să pui în risc viața unui om în condițiile în care puteau fi chemați medici de acasă să însoțească pacientul sau puteau să aștepte până a doua zi când exista echipaj cu medic și să nu fie pusă viața în pericol”, a spus prefectul Halici.

Acesta a menționat că asemenea cazuri nu trebuie tratate cu superficialitate și nu trebuie intervenit asupra unor decizii ale unor medici curanți care știu mult mai bine starea pacientului care urmează să fie transferat. La momentul respectiv, la Ambulanță era un medic pe o ambulanță de tip 0 care intervine în situații de accidente majore însă puteau fi chemați medici de acasă pentru transportul pacientei. „Au fost discuții între directorul medical de la Ambulanță și medicul curant al pacientei în care să se convingă că pacienta nu ar avea nevoie de un medic pe ambulanță. Chiar dacă era în stare stabilă, având în vedere că este într-un stadiu terminal și nu știm câte zile mai poate trăi, starea i se putea schimba de la o oră la alta, lucru care s-a și întâmplat în timpul transportului și s-a văzut că a fost o decizie a directorului medical de a convinge medicul curant și de a schimba tipul de ambulanță și de transport a pacientei, cu ambulanță fără medic. Directorul medical și-a asumat culpa, a vrut să facă bine dar, din punctul meu de vedere, iar aceasta este o primă concluzie, era mai bine să fie transferată pacienta a doua zi, cu o ambulanță cu medic decât să fie transferată în ziua respectivă fără medic. Nu era o urgență să ajungă în acel moment la spitalul de transfer”, a mai spus prefectul Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?