Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO și GALERIE FOTO : Judeţul Vrancea are buget aprobat în ciuda opoziției consilierilor liberali


Consiliul Județean Vrancea a aprobat, ieri, în ședință ordinară, bugetul alocat  prin Legea bugetului de stat pe anul 2017. Aproximativ 278 milioane de lei este bugetul Consiliului Județean Vrancea și al instituțiilor subordonate pe anul 2017, alocat prin Legea bugetului de stat. Majoritatea bugetului merge la instituțiile subordonate. Cea mai mare sumă, aproximativ 100 de milioane de lei, este alocată  Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Åžcoala „Elena Doamna” va avea un buget de 8,7 milioane de lei. Pentru susținerea Programului Național „Lapte și corn”, Consiliul Județean Vrancea alocă suma de 6,5 milioane lei. Pentru buna desfășurare a activităților, Muzeul Vrancei primește 2,6 milioane lei, Centrul Åžcolar de Educație Incluzivă Măicănești – 3,3 milioane de lei, iar Centrul Åžcolar de Educație Incluzivă  Mihălceni – puțin peste 2,3 milioane lei. Serviciul Public de Evidență a Persoanei va avea un buget de peste un milion de lei. La rândul său, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” va avea un buget de peste 1,7 milioane de lei. Centrul Cultural Județean primește suma de 3,9 milioane de lei. Administrația județeană mai alocă bani pentru funcționarea aparatului neclerical – 4,2 milioane lei.

Proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii

    Pentru susținerea proiectelor de investiții, administrația județeană are prevăzută suma de 87,8 milioane de lei. În acest total sunt cuprinse sumele pentru finanțarea programelor de infrastructură prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), finanțarea externă a unor proiecte aflate în derulare, dar și excedentul bugetar înregistrat la finele anului 2016. Astfel, pentru proiectele finanțate prin PNDL este prevăzută suma de 12,3 milioane de lei, pentru continuarea unor proiecte cu  finanțare  europeană este prevăzută suma de 30,4 milioane de lei, iar excedentul bugetar al anului 2016 a fost de 45,1 milioane de lei. În acest moment, Consiliul Județean are în derulare mai multe proiecte cu finanțare europeană, din care amintim: „Reabilitarea Crângului Petrești”,  „Vrancea Curată” sau reabilitarea și modernizarea unor drumuri județene.

Liberalii au votat împotriva bugetului

    Consilierii liberali au votat și anul acesta împotriva bugetului județului, pe motiv că nu ar exista un echilibru între sumele alocate pentru funcționare și cele alocate pentru dezvoltare. Mai mult, liberalii au susținut că mai multe investiții nu ar fi finalizate din aceste considerente. În replică, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a precizat: „Se tot invocă aici de colegii liberali că drumurile județene nu arată bine, ceea ce nu este adevărat. În județul Vrancea drumurile județene arată foarte bine comparativ cu drumurile județene din alte județe chiar vecine nouă. De asemenea, trebuie reamintită preocuparea noastră pentru cele cinci drumuri pentru care Consiliul Județean a depus proiecte la ADR Brăila. Pentru patru dintre acestea, Consiliul Județean a primit notificare că au fost aprobate și urmează să fie evaluate de minister și Comisia Europeană, iar cel de al cincilea este depus în etapa a doua și sunt convins că va fi aprobat și acesta. Nu puteam să prevedem bani pentru întreaga investiție, ci numai pentru proiectare în acest moment, deoarece încă nu avem aprobarea acestor invertiții de Comisia Europeană”. 

Dumitru Diță: bugetul UAT Vrancea este unul echilibrat

    Directorul Direcției Economice din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Dumitru Diță, a explicat că politica de realizare a bugetului și de împărțire a sumelor pentru funcționare și dezvoltare este conform legii finanțelor publice. „În realizarea bugetului, Consiliul Județean nu aplică o anumită politică, ci prevederile legii finanțelor publice, în care se consemnează clar că din veniturile anului bugetar se asigură cu prioritate funcționarea instituției UAT Vrancea și a instituțiilor din subordine. Sumele rămase de la secțiunea de funcționare se varsă la secțiunea de dezvoltare care este completată și cu excedentul anilor anteriori. Așadar, bugetul UAT Vrancea este unul echilibrat”, a precizat Dumitru Diță.

Consiliul Județean, investiții în valoare de 729 milioane lei prin PNDL și UE

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a ținut să le reamintească liberalilor că în urmă cu câțiva ani era criticat că aduce prea mulți bani în Vrancea și a ținut să precizeze că sumele alocate județului Vrancea sunt mici în comparație cu județe precum Constanța, sau Timiș. „Sumele alocate județului Vrancea sunt mici în comparație cu județe precum Constanța, Timiș sau Prahova, dar vă readuc aminte că la un moment dat eram criticat pentru că aduc prea mulți bani în județ. Chiar un distins deputat liberal, Corneliu Momanu, mă critica în 2005 de la tribuna Parlamentului și spunea să se mai dea bani și în alte județe, că Vrancea s-a dezvoltat destul. Deci, ani de zile am fost acuzat că am adus prea mulți bani în județul Vrancea pentru dezvoltare acum sunt criticat că sunt prea puțini bani în bugetul județului”, a precizat Marian Oprișan. 
    Președintele Consiliului Județean Vrancea a dat ca exemplu mai mute investiții care se vor derula prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), dar și cu finațare europeană. Marian Oprișana a amintit că numai prin PNDL au fost depuse spre finanțare 33 de investiții în infrastructura rutieră, respectiv 17 drumuri și 16 poduri, care au o valoare totală de peste 261 de milioane de lei, sumă din care Consiliul Județean va contribui cu doar 21 de milioane de lei. Marian Oprișan a arătat că administrația județeană are în derulare mai multe proiecte de investiții în infrastructură rutieră depuse pe Programul Operațional Regional 2014-2020. Acesta a dat ca exemplu cinci drumuri județene pentru care au fost depuse proiecte la Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est. Este vorba de reabilitarea unor drumuri județene care au o lungime totală de 120,7 kilometri și care traversează localitățile Sihlea, Tâmboiești, Bordești, Golești, Vârteșcoiu, Odobești, Gugești, Gura Caliței, Dumitrești, Gologanu, Slobozia Ciorăști, Cotești, Dumbrăveni, Popești, Urechești. Valoarea totală estimată a celor 5 drumuri este de peste 468 milioane de lei, echivalentul a 104 milioane de euro.

„40 % din toți banii alocați Regiunii Sud-Est sunt alocați județului Vrancea”

    Președintele Marian Oprișan a precizat că aleșii liberali din Consiliul Județean ar trebui să îl felicite pentru sumele atrase în județ în actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene. „Cred că ar fi trebuit să mă felicitați pentru că în exercițiul financiar 2014-2020, aproximativ 40 la sută din toți banii alocați Regiunii de Sud-Est sunt alocați județului Vrancea. Toate proiectele noastre vor deveni realitate, deoarece întotdeauna m-am ținut de cuvânt”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Tot în ședința de ieri, plenul Consiliului Județean Vrancea a aprobat contul de încheiere a exercițiului bugetar al județului Vrancea și al instituțiilor publice de sub autoritatea sa, precum și situației financiare anuale a acestora, pe anul 2016.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?