Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Comisarul de poliție Alin Moldoveanu, campion olimpic la tir sportiv și ofițer specialist trageri la IPJ Vrancea

Comisar de poliție Alin George Moldoveanu este genul de om căruia nu-i place să se „scalde‟ în lumina reflectoarelor, cu toate că este unul dintre vrâncenii cu care ne mândrim. În urma participării la Jocurile Olimpice din vara anului 2012, care au avut loc la Londra, Alin Moldoveanu a devenit campion olimpic la tir sportiv, câștigând medalia de aur la categoria „pușcă cu aer comprimat 10 metri‟, cu un scor total de 702,1 puncte.

Astăzi vom afla povestea trăgătorului și comisarului de poliție Alin Moldoveanu. Vrânceanul spune că „de prin clasa a VII-a am reușit să identific direcția pe care ar trebui să merg și aceea a fost sportul. Din clasa a VII-a, la vârsta de 13 ani, am început să practic tir sportiv în urma unei selecții la care am participat. Nu a fost ceva premeditat. A venit totul natural‟.

La Jocurile Olimpice din 2008 din Beijing, Alin Moldoveanu a obținut locul 4, iar în palmaresul său se mai află o medalie de bronz câștigată la „Campionatul European de Tir‟ de la Györ, din 2004, o medalie de argint obținută la „Campionatul Mondial de Tir‟ de la Zagreb, din 2006, patru medalii de argint și una de aur la cupe mondiale. „După absolvirea clasei a VIII-a am rămas tot la Liceul «Unirea» din Focșani, unde am fost din clasa a V-a. La liceu, am ales profilul matematică-fizică. Anii de liceu au fost presărați cu foarte mult sport. Am fost implicat în multe competiții sportive, lucru care presupunea lipsa mea de la cursuri, mai ales la finalul clasei a XII-a, când am ales să nu susțin examenul de Bacalaureat în prima sesiune, pentru că în vara acelui an (2002) a avut loc campionatul mondial, unde am ocupat locul VI, la juniori. Am dat examenul de Bacalaureat în a doua sesiune‟, mai spune Alin Moldoveanu.

De la sportiv activ, la ofițer specialist trageri la IPJ Vrancea

Până în toamna anului trecut, Alin Moldoveanu a fost sportiv activ legitimat la Clubul Sportiv Dinamo București – Omega Tehnoton Iași. În luna octombrie a anului 2021, focșăneanul a venit prin transfer la cerere la IPJ Vrancea unde a fost înființat Biroul de Pregătire Profesională, în cadrul căruia ocupă funcția de ofițer specialist trageri. „După absolvirea liceului, m-am înscris la Facultatea de Psihologie din Iași. Am ales această facultate, gândindu-mă că m-ar putea ajuta în viața sportivă. Tirul sportiv are și o componentă foarte mare psihică. Oricât de bun ai fi din punct de vedere tehnic, dacă psihicul nu te ajută, nu prea reușești să faci înaltă performanță. După câtva timp, a urmat și cea de-a doua facultate, la distanță. Am ales să dau la Facultatea de Drept dintr-o ambiție personală. Totodată, am un master pe evaluare la București la Școala Națională de Studii Politice‟, spune Alin Moldoveanu.

Vrânceanul spune că prin sport a ajuns angajat în Ministerul de Interne. „După ce am terminat Facultatea de Psihologie, în 2007, am fost angajat ofițer sportiv, la Clubul Sportiv Dinamo care este unitatea de performanță a MAI. Acolo își desfășoară activitatea sportivii care obțin înalta performanță. Am activat acolo până în luna octombrie a anului trecut, când am venit la IPJ Vrancea. Nicio clipă n-am stat în București. Fiind în lotul olimpic, puteam să mă antrenez oriunde. Îmi place ceea ce fac, eu am ales să fac lucrul acesta, iar transferul la Focșani a fost la cerere. Am venit aici pentru că s-a înființat Biroul de Pregătire Profesionlă. Practic, îi ajut pe colegii care au dificultăți cu tragerile să reușească să-și îmbunătățească această latură‟, explică Alin Moldoveanu.

E frumos pentru cel ce practică acest sport. Este o provocare continuă‟

Tirul sportiv nu este un sport destinat copiilor mici. Trebuie să fii dezvoltat din punct de vedere cerebral pentru a putea înțelege regulile și măsurile de siguranță în poligoanele de tragere. În spatele performanței sportive stau multe ore de antrenament, însă bucuria de a ajunge campion mondial depășește cu mult stresul și emoțiile „din culise‟. „Este frumos pentru cel ce practică acest sport. Este o provocare continuă. În rest, pentru cel ce-l vede din spate, trăirile nu sunt aceleași. Nu-i la fel de spectaculos când îl vezi pe altul că trage cu un pistol sau cu o pușcă. Eu am făcut pușcă. E spectaculos pentru tine că-l practici, nu poți să ai certitudinea că nimerești de fiecare dată la fel. La nivel de performanță, baremele sunt foarte înalte, adică la «pușcă aer comprimat 10 metri», ce trebuia să trag eu, de la o distanță la 10 metri trebuia să atingi cu un proiectil de 4,5 milimetri în diametru vârful de ac. E destul de dificil să spui că nimerești de fiecare dată. Cum te antrenezi? Pur și simplu efectuezi trageri și încerci să-ți simți corpul. Este multă fizică și multă biomecanică‟, precizează Alin Moldoveanu.

Sportivul spune că, în unele zile, tot programul de pregătire depășea 8/10 ore pe zi. „Nu pot spune că nu este solicitant, însă, sincer, antrenamentul în sine mă relaxează. Îmi place mult ceea ce fac și nu constituie un motiv de stres sau efort major. Sunt foarte mulțumit de ceea ce am realizat până în prezent. De acum mă axez pe activitatea pe care o desfășor la IPJ Vrancea, oficial, m-am retras din viața sportivă‟, mai spune acesta.

Dacă respecți cele patru discipline ale armei, nu se poate întâmpla ceva rău, spune Alin Moldoveanu. „Disciplina armei – consideri tot timpul că arma este încărcată, asta înseamnă că de fiecare dată trebuie să verifici condiția armei. Disciplina țevii –nu îndrepți niciodată țeava către ceva ce nu vrei să împuști; în momentul în care îndrepți țeava către ceva, se presupune intenție. Disciplina trăgaciului – nu bagi degetul în garda trăgaciului decât în momentul în care vrei să angajezi o țintă. Disciplina țintei – te asiguri că de la tine la țintă nu intervine nimic, nu interferează cu linia de ochire nimic din ce nu vrei să împuști și nu se află nimic nici în spatele țintei‟, mai spune Alin Moldoveanu.

Cetățean de onoare al municipiului Focșani

În prezent, pentru a-și completa studiile, Alin Moldoveanu urmează un curs de instructor în poligonul de tragere. Pentru cei care vor să facă performanță în acest sport, este important de știut că „selecția se face în poligonul de tir situat pe strada Mărășești, nr. 4. Primul și cel mai important pas este ca persoana în cauză să vină și să vadă dacă-i place‟.

Pe 24 ianuarie 2016, Colegiul Național Unirea a acordat o „Diplomă de Excelență domnului Alin Moldoveanu ca semn al recunoașterii și prețuirii personalităților care au înălțat în timp prestigiul liceului”. Cu un an mai devreme, s-a numărat printre „Laureații anului 2015”, desemnați de Biroul federal al Federației Română de Tir Sportiv, în 2014 fiind declarat cel mai bun trăgător al României la categoria seniori. În august 2012, sportivul medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Londra, a primit titlul de cetăţean de onoare al Focşaniului, fiind premiat de Consiliul Local Focșani, iar 2 luni mai târziu și de Consiliul Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?