Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

FOTO: Școala Gimnazială „Ion Basgan” din Focșani sărbătorește 40 de ani de la înființare

Comunicat de presă, Școala Gimnazială „Ion Basgan”:

          Potrivit Deciziei Consiliului Popular al Județului Vrancea nr. 128/10 aprilie 1984, se înființează Școala generală nr. 2 prin unirea Școlii nr. 2 cu Școala nr. 3. În lucrarea lui I.M. Dumitrescu „Însemnări cu privire la orașul Focșani”, publicată în 1931, cu ocazia centenarului apariției învățământului public de stat din Focșani, Școala nr. 2 de băieți este prezentată ca fiind cea mai veche din ținutul Putna.

          Atunci când luau ființă școlile nr. 2 și nr. 3, Focșani-ul era în plină dezvoltare ca târg. Predominau comercianții de vin, cereale, stofe, coloniale, luaseră avânt micii meșteșugari, tipografiile, fabricile de cherestea și de cărămidă. Învățământul public era la începuturi, dar pornea cu dreptul. Printre personalitățile din lumea școlii, profesorii care s-au dedicat educării generațiilor de la începutul sec. XX și care și-au legat numele de istoria acestor două instituții de învățământ se numără prof. Ion Diaconu, celebrul folclorist, actrița Leopoldina Bălănuță și inginerul inventator Ion Şt. Basgan, cel care a creat metoda de foraj sonic rotativ, o mare personalitate cu care s-ar mândri orice țară.

          La inaugurarea din 1984, școala purta numele Școala nr. 2 Focșani. Situată într-o zonă nou construită a orașului, pe strada Democrației numărul 8, actuala stradă Mare a Unirii, numărul de elevi ai școlii a crescut constant de la aprox. 1.000 la peste 2.800 în 1995 (când s-a atins numărul maxim), iar în anul 2000 stabilizându-se în jurul numărului de 1.000 de elevi.

          Școala a funcționat în două schimburi: 800-1300 și 1300-1900, dar în perioada anilor 1991-2001, când efectivele de elevi erau foarte mari, s-a învățat în trei schimburi.

          În anul 1998, prin decizia Ministerului Educației Naționale, Școala generală nr. 2, Focșani devine Școala Gimnazială „Ion Basgan” Focșani.

După anul 2000 populația școlară a început să scadă, din cauza descreșterii natalității și din cauza emigrării forței de muncă în țările din vestul Europei, dar în același timp, s-a permis diminuarea numărului de elevi la clasă de la 36 la 25-30, ceea ce a dus la îmbunătățirea procesului educativ.

          Din anul 2012, după o restructurare a rețelei școlare, Școala Gimnazială „Ion Basgan” a luat în subordine două grădinițe, Grădinița cu P.N. nr. 4 și Grădinița cu P. P. nr. 8.

          Școala Gimnazială ”Ion Basgan” promovează în rândul elevilor, cât și în cel al cadrelor didactice un set de valori și atitudini, care să conducă la un act educativ de înaltă calitate. Acestea sunt: respectul pentru sine, pentru ceilalți și pentru muncă, disciplina demonstrată prinordine, punctualitate și respectarea autorității, toleranța șiacceptarea diferențelor individuale și de grup acordând tuturor șanse egale, demnitatea prin susținerea propriul sistem de valori, responsabilitatea de a ne asuma cu perseverență drepturile și obligațiile de profesori, patriotismul dovedit prin cunoașterea, asumarea și promovarea valorilor naționale și nu în ultimul rând cooperare cu partenerii educaționali ai societății: familie și instituții publice partenere.

          Cu ocazia aniversării celor 40 de ani, miercuri 24 aprilie 2024, au avut loc activități la care au participat cadre didactice pensionare, foști directori ai școlii și întreg personalul activ. La aceste activități au participat și oficialitățile orașului și ale județului, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Vrancea și ai instituțiilor partenere: CJRAE Vrancea, Biroul Siguranță Școlară din cadrul I.P.J. Vrancea, Biblioteca Județeană, Muzeul Vrancei, directori de școli din oraș.

          Joi, 25 aprilie 2024, la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” va avea loc evenimentul „40 de ani ai Basganionilor”. Se vor prezenta proiectele desfășurate în cursul acestui an școlar sub numele generic „40 de acte de recunoștință pentru 40 de ani de biruință”. De asemenea, elevii talentați ai școlii vor performa pe scenă cu deosebite momente artistice.

          Invitații specială ai serii sunt absolvenți ai școlii noastre, din diferite generații, care le vor vorbi elevilor de gimnaziu despre prima școală de la care au primit cele dintâi cunoștințe generale ce au servit ca bază solidă edificiului desăvârșit în școlile ce au urmat pentru conturarea personalității lor.  

Postare Facebook/ Consiliul Județean Vrancea:

          Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, a participat miercuri la manifestările prilejuite de împlinirea a 40 de ani de la înființarea Şcolii Gimnaziale “Ion Basgan” din Focșani. ”Felicitări cadrelor didactice pentru activitatea desfășurată de-a lungul anilor în slujba educației și elevilor care au obținut rezultate meritorii la învățătură, la olimpiade și concursuri școlare. Mult succes și pe viitor!”, le-a transmis celor prezenți Ionel Cel-Mare. Şcoala Gimnazială “Ion Basgan” funcţionează în actualul local din anul 1984. Printre personalităţile care şi-au  legat numele de istoria acestei instituţii de învăţământ se numără actriţa Leopoldina Bălănuţă, folcloristul prof. Ion Diaconu şi inginerul inventator Ion Ştefan Basgan, cel care a creat metoda de foraj sonic rotativ, o mare personalitate a României.

Postare Facebook, primarul Cristi Valentin Misăilă:

La Mulți Ani, Școala Gimnazială “Ion Basgan”!

          Am participat cu emoție alături de cadrele didactice ale școlii la aniversarea celor 40 de ani de la înființarea în 1984 a Școlii Generale nr. 2, prin unirea Școlii nr. 2 cu Școala nr. 3. Printre personalitățile care și-au  legat numele de istoria acestor două instituții de învățământ se numără profesorul Ion Diaconu, celebrul folclorist, actrița Leopoldina Bălănuță și, nu în ultimul rând, inginerul inventator Ion Şt. Basgan, cel care a creat metoda de foraj sonic rotativ.

          Școala nr. 2, cum o cunosc focșănenii, a fost redenumită în 1998 când a devenit Școala Gimnazială „Ion Basgan” Focșani. Mă bucur că la festivitatea de astăzi au participat cadre didactice pensionare, foștii directori ai școlii și întreg personalul activ. Un gest de respect și de recunoștință față de munca celor care au pregătit generații de focșăneni.

          O unitate școlară cu performanțe educaționale deosebite, Școala “Ion Basgan” a beneficiat de atenția Primăriei Municipiului Focșani, fiind reabilitată în anii trecuți printr-un proiect finanțat din fonduri europene.

          Felicitări doamnei director Alina Dima pentru că, împreună cu cadrele didactice, reușește să asigure toate condițiile pentru elevi și să obțină performanțe școlare care ne fac mândri.

Postare facebook/Muzeul Vrancei:

          Muzeograful Laura Dinu a participat la aniversarea a 40 de ani de existență a Școlii Gimnaziale ,,Ion Basgan” din Focșani. Mulțumim instituției de învățământ pentru parteneriatul încheiat cu Muzeul Vrancei, în scopul promovării culturii și educației în comunitatea noastră! La mulți ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?