Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Dirijorul britanic Andrew Davis a murit la vârsta de 80 de ani

Dirijorul britanic Andrew Davis a murit la vârsta de 80 de ani, a confirmat agentul acestuia, informează duminică DPA. Davis, care a fost mult timp dirijor principal al Orchestrei Simfonice BBC, era bolnav de leucemie, a declarat pentru PA Media agentul muzicianului, Jonathan Brill. A ţinut boala sub control o perioadă cuprinsă între un an şi jumătate, doi ani, dar afecţiunea a devenit acută la scurt timp după cea de-a 80-a sa aniversare, pe 2 februarie.

            „Suntem întristaţi de vestea morţii dirijorului Sir Andrew Davis”, au scris reprezentanţi ai Royal Opera House pe platforma X. (…) „A debutat la Royal Opera în 1983 dirijând ‘Der Rosenkavalier’, iar ultima dată a dirijat ‘Capriccio’ (în concert) în 2013”, au mai scris aceştia într-o altă postare. „Gândurile noastre se îndreaptă înspre familia şi prietenii săi în aceste momente triste”. (…) Davis a debutat la pupitrul Orchestrei Simfonice BBC din Londra în 1970, iar în acelaşi an a fost numit dirijor asociat al Orchestrei simfonice scoţiene BBC.

            Era o prezenţă familiară la concertele BBC Proms din Londra şi a dirijat Last Night Of The Proms de mai multe ori. Davis a fost dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Toronto în perioada 1975 – 1988; dirijor principal al Orchestrei Simfonice BBC 1989 – 2000; director muzical al Festivalului de Operă Glyndebourne 1988 – 2000, a obţinut distincţia onorifică de dirijor emerit din partea Orchestrei filarmonice regale din Liverpool.

            A fost de asemenea dirijor principal al Operei lirice din Chicago în perioada 2000 – 2021 şi dirijor laureat, precum şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice Melbourne în perioada 2013 – 2019. (…) Ultima sa apariţie publică a avut loc în decembrie 2023, alături de Orchestra simfonică din Chicago, când a dirijat „Messiah” de Handel la Symphony Centre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?