Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Cms. șef Monica Manolache, șefa Biroului Siguranță Școlară din cadrul IPJ Vrancea

Când stai de vorbă cu cms. șef de poliție Monica Manolache n-ai cum să nu observi că emană bucurie prin toți porii. Deși durerea a apărut în cel mai fericit moment al vieții ei, șefa Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea spune că iubește viața și a învățat să prețuiească fiecare răsărit sau apus de soare. Născută în Panciu și crescută în comuna Fitionești, sat Mănăstioara, Monica Manolache a studiat la Liceul Agro-industrial din Odobești. La vremea aceea, părinții au îndrumat-o să urmeze un liceu sanitar, însă nu rezona cu ceea ce i-ar fi plăcut tinerei să facă pe viitor. „Îmi place să lucrez cu oamenii, simt și înțeleg durerea lor, însă nu aș fi putut lucra în sistemul medical. Nu sunt atât de puternică încât să intervin. După ce am terminat liceul, în 1989, am primit repartiție la Tricotton, la Panciu, unde am lucrat pe un program TESA. La un moment dat, cineva de acolo mi-a spus: «Trebuie neapărat să pleci de aici. Nu ești făcută să lucrezi aici». Și, zi de zi mă întreba la ce facultate vreau să mă duc. Așa se face că în 1990 am prins curaj și am dat examen la Academia de Poliție. La vremea respectivă, locurile pentru fete erau limitate, fiind cam 21 de fete pe un loc. De ce am vrut la Academie? Pentru că întotdeauna mi-au plăcut disciplina și seriozitatea, pe care le-am moștenit de la tatăl meu. De la mama am învățat cum să gătesc și să fiu o bună gospodină‟, spune Monica Manolache.

De la jurist la AJOFM, la ofițer la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate

Pentru că nu a promovat examenul de admitere la Academia de Poliție, Monica Manolache s-a înscris la Facultatea de Drept, sub promisiunea că va încerca anul viitor să se înscrie și la Academie. Anii s-au scurs cu repeziciunea nisipului din clepsidră, iar viața vrâncencei a cunosct o altă turnură. În ultimul an de facultate s-a căsătorit cu un ofițer de poliție și timp de trei ani a fost jurist la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea. După acești trei ani, Monica Manolache a ajuns să lucreze în poliție „În 2002, în urma unui examen, am intrat în sistem. După o scurtă perioadă în care am lucrat la serviciul cabinet, am lucrat la serviciul de Combatere a Criminalității Organizate timp de trei ani. La vremea respectivă, era nevoie de o femeie în cadrul acestui serviciu pentru că trebuia să înțeleagă foarte bine victima. Am lucrat trei ani cu victimele traficului de persoane, cu cei care racolau tinerele și cu cei care le exploatau‟, precizează Monica Manolache.

În perioada 2005-2020, Monica Manolache a fost coordonatorul Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității, timp în care a desfășurat zeci, chiar sute de activități, pornind de la teme ce vizau prevenirea furturilor, a violenței în familie, a tâlhăriilor, a înșelăciunilor, a accidentelor de circulație, a consumului de droguri și până la prevenirea traficului de persoane. „Mi-aduc aminte de unul dintre cazuri, într-un mediu rural. Trei copii erau abandonați de mama care era plecată să producă bani în străinătate. Sub promisiunea căsătoriei, femeia fusese de fapt racolată și înșelată. Dacă ești polițist, nu contează că ești bărbat sau femeie, nu termini programul la ora 16:00. Programul continuă și după ce ajungi acasă în funcție de situația operativă și în funcție de serviciul la care lucrezi. Am avut satisfacția să lucrez foarte mult cu cei care aveau nevoie de ajutor‟, subliniază Monica Manolache.

An de an, pe 25 noiembrie, IPJ Vrancea organizează activități tematice prin care marchează Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. „În 2018, am organizat o activitate numită «100 împotriva violenței în familie» în satul de vacanță din Crângul Petrești. Deși era duminică și vreme ploioasă, am avut plăcuta supriză să văd că peste 250 de persoane au participat la acțiune. Țin minte că atunci am pregătit bomboane cu mesajul: «Spune nu violenței, viața poate fi dulce!». Am avut de fiecare dată parte de înțelegere și susținere atât din partea colegilor, cât și a colaboratorilor externi și mă încarc cu energie pozitivă când mi se spune: «Ai reușit și de data asta». Îmi aduc aminte că am organizat un marș pentru a-i determina pe elevi să nu mai fie violenți plecând de la Direcția de Sport, de la Polivalentă, până la Biblioteca Județeană. Ideea a fost să le oferim tinerilor alternative: sportul sau cititul. Însă sunt mult mai multe activități desfășurate în cei 20 de ani de activitate, și nu axate doar pe violența în familie‟, mai spune Monica Manolache.

Prețuiesc din ce în ce mai mult oamenii‟

Timp de aproape 9 ani, Monica Manolache a făcut parte din comitetul filialei de Cruce Roșie din Vrancea, participând la numeroase activități de voluntariat. Concomitent cu această perioadă, comisarul șef a făcut parte din comisia de încadrare în grad de handicap din cadrul DGASPC Vrancea. „Prețuiesc din ce în ce mai mult oamenii. În afară de activitățile la care particip, îmi place să fac voluntariat. Îmi place să fac cât mai mult pentru oameni, nu numai în timpul programului, ci și în afara lui‟, spune aceasta. După ce tatăl ei a avut nevoie de transfuzii de sânge, vrânceanca a ales să devină și ea donatoare de sânge, astfel că, de 6 ani, ori de câte ori este lansat un apel prin care cineva are nevoie de sânge, răspunde prezent.

Punându-și mereu creativitatea „la treabă‟, Monica Manolache a organziat diverse acțiuni caritabile prin intermediul cărora a încercat să îmblânzească traiul greu al unora dintre semenii noștri. „Când lucram la Prevenire, am organizat un proiect «4×4 pentru prieteni», și am mers la Piscu Reghiului, la o familei unde, împreună cu colegii, le-am renovat casa, le-am făcut curățenie, le-am dus alimente și haine. Într-un an, pe 1 iunie, am mers și am împărțit dulciuri și jucării copiilor internați pe Secția Pediatrie a Spitalului Județean Focșani. Un alt proiect care mi-a plăcut foarte mult a fost «O carte pentru fiecare copil». Atunci am mobilizat colegii și am strâns la nivelul inspectoratului peste 500 de cărți pe care le-am donat la biblioteca de weekend din Șerbești. La activitate au participat peste 60 de copii care erau foarte bucuroși că au primit atât cărți, cât și dulciuri. Mulți dintre ei aveau mânuțele muncite și spuneau că-și vor lua cărțile cu ei, atunci când vor merge la câmp cu animalele‟, mai adaugă Monica Manolache.

Nimeni și nimic nu ne poate garanta ce ne rezervă timpul, tocmai de aceea trebuie să fim, sau măcar să încercăm să fim, pregătiți din punct de vedere emoțional pentru orice. „Printre ultimele cazuri pentru care ne-am mobilizat a fost cel al unui tată care murise în străinătate și al cărui trup neînsuflețit nu fusese repatriat aproape trei săptămâni. În urma lui au rămas trei copilași orfani. Se întâmplase chiar înaintea deschiderii anului școlar. Împreună cu câțiva colegi am cumpărat rechizite, hăinuțe, dulciuri și am mers la ei acasă. A fost foarte dureros când am văzut la ușă doilu și trei copii triști. Nu am reușit să le smulgem nici măca un zâmbet petnru că erau foarte îndurerați. Știau ce s-a întâmplat și pentru mine a fost foarte dureros acel moment.

La un moment dat, am învățat să trăiesc atât cu durerea mea, cât și a celorlalți. Niciunul dintre noi nu are garanția zilei de mâine. Sunt 20 de ani de când soțul meu nu este. A fost victima unui accident de circulație, ocupând locul din dreapta n-a mai avut nicio șansă. Și de fiecare dată toamna este apăsătoare. Însă, sunt fericită că am un fiu, absolvent de Drept, pasionat de motoare și de tobe, care acum este înscris la al doilea Master. Este un copil foarte bun care m-a motivat de fiecare dată. E un proverb: în viață trebuie să faci o casă, să plantezi un pom, să botezi, să cununi, să fii părinte și… le-am cam făcut pe toate. Chiar sunt un părinte foarte mândru‟, spune Monica Manolache.

Biroul Siguranță Școlară: „Am vrut să știm tot ce se întâmplă în școală‟

În luna septembrie a anului trecut, la nivel național, Poliția Română a înființat Biroul Siguranță Școlară. Misiunea principală a polițiștilor care activează în cadrul acestui Birou este asigurarea unui mediu școlar sigur. „Biroul Siguranță Școlară este o structură înființată în luna septembrie a anului trecut. Principalul obiectiv al acestei structuri este acela de a afla și a ști non-stop tot ce se întâmplă în unitățile de învățământ și în zona adiacentă a acestora. Activitatea Biroului Siguranță Școlară o desfășor împreună cu încă patru colegi, avem în total șase funcții la acest birou, sunt ocupate cinci de execuție cu excepția șefului de birou, funcție pe care am fost împuternicită eu, și avem o funcție de agent și cinci de ofițer.

Este o activitate foarte frumoasă. Îmi place că ne-am adunat în acest colectiv oameni cu drag de oameni și cu drag de școală. Am vrut să știm tot ce se întâmplă în școală. Este prima dată la nivel național când este înființat Biroul Sigurnață Școlară și cred că ne facem treaba profesional și foarte bine, de aceea avem și rezutate bune. Avem foarte multe activități, lucrăm cu campanii, cu proiecte, cu planuri de măsuri, organizăm activități pe linie de absenteism, pe SARS-CoV2, pe transport școlar. În unitățile de învămământ ne interesează în mod special prevenirea violenței și a bullying-ului‟, precizează Monica Manolache.

Fiind prezentă frecvent în unitățile de învățământ, Monica Manolache a devenit un exemplu de urmat pentru tinerii care vor să aibă o carieră în MAI. „Cel puțin la nivelul județului Vrancea, nu trebuie să facem promovarea meseriei de polițist când primim ofertele educaționale pentru școlile postliceale pe care le avem la Câmpina și Cluj, și nici pentru Academie, pentru că vrâncenii se înscriu la concurs în număr foarte mare și foarte mulți reușesc să intre în sistem. Profesia de polițist implică în primul rând punctualitate. Totodată, ca polițist, trebuie să ai o ținută decentă, să respecți și să te faci respectat pentru cei din jur, să cunoști legislația și să știi să aplici legea. Le explicăm celor care vin în sistem și care sunt avantajele, dar și care sunt dezavantajele acestei profesii. Spre exemplu, la Biroul Siguranță Școlară trebuie să ai flexibilitate în gândire, să te adaptezi la nivelul tinerilor, pentru că ei sunt foarte vulnerabili și uneori nu au încredere să povestească, alteori cred că le știu pe toate și după conștientizează că am avut dreptate în ceea ce le-am spus, trebuie să avem deschiderea de a discuta cu ei foarte multe lucruri. Fiecare nivel al vieții cere să fii diferit, astfel că-mi doresc să mă adaptez permanent nevoilor celor din jur‟, spune Monica Manolache.

Singurul lucru de care se plânge comisarul șef este lipsa timpului. Când nu este la serviciu, Monicăi Manolache îi place să picteze, să călătorească, să realizeze aranjamente florale cu trandafiri pe care-i are în generoasa grădină. „Sunt o persoană care îndrăgește frumosul, iar frumosul vine din lucruri mărunte pe care le poți face acasă. Nu-mi place să-mi cumpăr haine, în schimb nu se poate să mă întorc acasă din oraș fără ceva petnru casă. Îmi place să cochetez cu pictura, în 2010 învățând tehnica Ebru, o pictură specifică turcilor care se realizează pe apă. Îmi plac sărbătorile de iarnă în mod special când, deși nu prea primesc cadouri, ofer multe, multe cadouri pe care fie la cumpăr, fie le fac chiar eu. Zâmbesc des, dar râd în hohote foarte rar. Sunt născută de Ziua Regalității și-mi place foarte mult ziua mea. Sunt pur și simplu un om, cu bune și rele care a învățat să meargă înainte‟, mai spune Monica Manolache care ne îndeamnă pe toți, oricât de preocupați am fi, să nu uităm să zâmbim și să ne bucurăm de viață în fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?