Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

La Mulţi Ani, vrânceni! Tradiţii şi superstiţii la cumpăna dintre ani

Anul Nou este ziua care marchează începerea următorului an calendaristic. Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie este numit la români Îngropatul Anului, denumirea de Revelion aparţinând timpurilor moderne. În săptămâna dintre Crăciun şi Anul Nou, în satele româneşti, cete de flăcăi se pregătesc pentru „urat“, respectând datinile şi obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă. În ajunul Noului An, pe înserat, îşi fac apariţia „mascaţii“. Din repertoriul jocurilor cu măşti fac parte Capra, Cerbul, Ursul, Măştile umane.

 

Locuitorii din Vintileasca, colindaţi de cetele de mascaţi

Vintileasca este o localitate de munte unde tradiţiile vrânceneşti încă se mai păstrează cu sfinţenie. Bătrânii şi copiii încă mai poartă cu mândrie straiele populare. În preajma sărbătorilor de iarnă, an de an ei îşi colindă vecinii. Pluguşorul este urarea cu care copiii pornesc la drum în dimineaţa zilei de 31 decembrie. Astăzi, ca şi în urmă cu 40-50 de ani, în seara de 31 decembrie şi în noaptea de Anul Nou, flăcăii colindă fetele nemăritate, în speranţa că una dintre ele le va fi aleasa. În ziua de Sfântul Vasile, cetele de tineri mascaţi pleacă iarăşi cu uratul. Mascaţii reprezintă personaje cum ar fi: moş, babă, urs sau ursar. Înainte de 1950, mascaţii erau doar moşi, babe, barză şi capră. Astăzi, au apărut personaje din lumea satului: poliţist, primar, învăţător, sportivi renumiţi precum şi personaje care trebuie criticate pentru anumite fapte şi defecte.

 

Chipăruşul şi parada măştilor la Nereju

Cetele de mascaţi mai pot fi întâlnite şi în alte localităţi ale judeţului Vrancea unde tradiţiile de sute de ani încă se mai menţin. În comuna Nereju există tradiţia ca tinerii să se adune în cete de mascaţi şi să meargă la colindat din casă în casă. La loc de cinste se află „Chipărușul“ care în trecut era un ritual ce avea loc la înmormântarea persoanelor în vârstă. În prezent, „Chipăruşul“ s-a transformat şi într-un obicei specific Anului Nou, celebrele măşti putând fi văzute astăzi şi în prima zi a anului în toate cetele de mascaţi din comuna Nereju. Tradiţia locală spune că fiecare sat trebuie să aibă o ceată de mascaţi care va colinda în noaptea dintre ani pe la toate casele din localitate. În prima zi a anului cetele coboară în centrul comunei Nereju unde are loc o adevărată paradă a măştilor, fiecare ceată încercând să impresioneze pentru a fi declarată cea mai frumoasă ceată de mascaţi a anului.

 

„Uncheşii şi babele“ de la Păuneşti alungă spiritele rele

De sute de ani, pe 1 ianuarie, tinerii din comuna Păuneşti alungă spiritele rele ale anului precedent prin zgomote puternice şi măşti care mai de care mai „înfricoşătoare“. „Uncheşii şi babele”, aşa cum sunt cunoscuţi mascaţii de la Păuneşti, merg pe uliţele satelor din comună şi fac zgomote puternice ajutaţi de tălăngi confecţionate de fierarii din sat de decenii întregi. După ce colindă uliţele din comună, mascaţii se strâng în centrul comunei, unde pot fi admiraţi de toţi localnicii. În trecut, măştile erau confecţionate din piei de oaie sau capră şi aveau obligatoriu şi pene de gâscă sau raţă. Odată cu trecerea timpului, măştile au mai fost înfrumuseţate cu beteală, diverse fundiţe şi poze ale artiştilor preferaţi. Parada măştilor nu este completă fără sunetul asurzitor al tălăngilor, care potrivit tradiţiei îi scapă pe săteni de necazuri.

 

Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou

Ce trebuie să mănânci ca să ai noroc

– 12 boabe de struguri, câte una pentru fiecare lună a anului, pentru prosperitate;

– carne de porc, deoarece porcii mănâncă înaintând, de aceea cei ce vor consuma carne de porc vor înainta în anul următor;

– se spune că dacă mănânci peşte, vei face bani mulţi, precum peştele face multe icre.

 

Ce trebuie să porţi ca să ai noroc

– Poartă haine noi pe data de 1 ianuarie şi vei avea multe haine noi în anul ce urmează;

– Poartă lenjerie roşie în noaptea de Revelion, aduce noroc;

 

Ce trebuie să faci în noaptea de Revelion

– Fiecare geam şi uşă trebuie să fie deschise spre stânga pentru ca vechiul an să iasă afară;

– Faceţi mult zgomot la miezul nopţii, tradiţia zice că astfel se alungă duhurile rele;

– Asigură-te că ai bani în buzunar la miezul nopţii;

– Cămara trebuie să fie plină cu de toate, aprovizionată din plin;

– La miezul nopţii trebuie să te săruţi cu partenerul/partenera ceea ce înseamnă că veţi avea o relaţie foarte strânsă. Dacă nu vă sărutaţi, înseamnă că relaţia va fi rece tot timpul anului;

– Vâscul nu trebuie să îţi lipsească din casă de sărbători. Vreme îndelungată vâscul simboliza dragostea, bunăstarea şi pacea.

– Femeia nu trebuie să vorbească până când bărbatul nu zice „An nou fericit!”;

– Dacă aveţi o dorinţă, e bine ca să vă gândiţi la ea la miezul nopţii, are cele mai mari şanse să se îndeplinească;

– Şi cel mai important, zâmbeşte în noaptea dintre ani şi vei fi fericit!!!

 

Ce trebuie să faci în prima zi a Anului Nou

– Prima persoană care intră în casă trebuie să fie un bărbat brunet, arătos. El trebuie să bată la uşă, şi i se va deschide, dar fără a folosi cheia, el trebuie să aducă cărbune (casa va fi mereu călduroasă), pâine (gospodina va avea mereu toate cele necesare), bani şi verdeaţă (pentru o viaţă lungă);

– Primele cuvinte auzite în prima zi a Noului An îţi vor spune ce cuvinte vor urma în întreg anul;

– Orice copil născut în noaptea de Revelion va avea noroc toată viaţa. Copiii aduc noroc în familie;

– Nimic nu trebuie scos din casă, nici măcar gunoiul. Regula spune că nimic nu iese din casă până nu intră ceva;

– Nu trebuie să cheltui bani;

– Nu mătura şi nu şterge praful în prima zi a noului an. Norocul ar putea fi dat afară;

– Nu plânge pe data de 1 ianuarie sau vei plânge tot anul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?