Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

INTERVIURILE LUI MUSCALU. Gheorghe Hagi: Naționala României poate lua titlul european!

Gheorghe Hagi este fericit pentru calificarea, după de 20 de ani, a naționalei U 21 a României la turneul final al Campionatului European. Hagi este convins că generația fiului său, Ianis Hagi, este mai valoroasă decât cea din care a făcut parte el. Argumentul principal este această calificare la Europenele din Italia și San Marino, lucru pe care generația sa nu l-a reușit. Golul lui Ianis Hagi din meciul cu Liechtenstein l-a făcut pe cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor din România să declare că fiul său va fi mai valoros decât el.

 

Încă un gol fabulos marcat de Ianis. Este doar talent sau multă muncă?

Talent și muncă 24 de ore din 24. Sunt fericit pentru realizările lui Ianis, dar și pentru rezultatele echipei naționale U 21. Acești copiii minunați ne vor scoate în stradă pentru a ne bucura alături de ei. Suntem în primele 12 echipe din Europa. Am mare încredere în această generație. Este o echipă construită. Nimic nu este întâmplător. Ianis a marcat din lovitură liberă, dar a și făcut un joc foarte bun. Este mult mai bun decât mine la vârsta de 19 ani.

 

Se vorbește de titlul european. Nu sunt exagerări?

Trebuie să se ia fiecare meci în parte la turneul final al Campionatului European. Avem șanse, cel puțin la semifinale. Nu sunt eaxgerări. Echipa aceasta a demonstrat prin rezultate. Joacă un fotbal modern și are maturitate. Este meritul tuturor. Jucători, conducere FRF și staff.

 

Isăila sau Rădoi?

Amândoi au același merit. Sunt doi antrenori foarte buni care au crescut această generație să își arate valoarea în meciuri internaționale. Nu e niciun secret, este vorba că la începutul acestei campanii de calificare, cu Isăila și, mai apoi, cu Mirel Rădoi, nu se poate fără muncă şi determinare. Calitate au toţi! Apoi, prezenţa lui Mirel înseamnă foarte mult în contextul în care au în faţă un jucător emblematic pentru România în ultimul timp.

 

Victoria din Portugalia a fost decisivă…

Toate meciurile au fost grele și toate rezultatele au contat. Este adevărat că, în Portugalia am reuşit să opunem rezistenţă ajutaţi şi de puţină şansă. Au fost 11 minute de prelungire, două eliminări, un penalty apărat. Acolo s-a scris actul de identitate al acestei performanţe! E o dorinţă foarte mare de a ieşi în faţă, aşa cum la alte generaţii nu a existat.

 

România a mai avut generaţii foarte talentate, dar niciuna nu a reuşit să se ridice la nivelul celei conduse de Ianis Hagi şi Puşcaş. Cum comentați?

Nu e suficient să ajungi aşa în top. E un grup omogen, au jucat foarte mult timp împreună şi la Under 18, şi la Under 19. Ei sunt la cluburi diferite, dar au trecut foarte mulți pe la Academia Hagi, iar asta a contat foarte mult.

 

Sunt o adevărată familie…

Da. Se vede că se simt foarte bine împreună, de multe ori spun că abia aşteaptă să se vadă din nou, să participe la noi performanţe. E o schimbare şi o dorinţă foarte mare de a ieşi în faţă, aşa cum la alte generaţii nu a existat. E şi plusul de valoare, cu siguranţă vor mai scrie file de istorie.

 

U 21 va fi mai bună ca generația lui Gheorghe Hagi?

Au personalitate, nu au complexe. O să se creeze o nouă generaţie mai bună ca a noastră, acest turneu final este o mare experienţă, noi nu am avut-o. Au avut o grupă grea, pot să îşi construiască un viitor extraordinar, să aibă o performanţă mai mare ca a noastră. Va fi o generaţie mai bună ca a noastră.

 

Ianis bate loviturile libere mai bine ca dumneavoastră?

Una dintre calităţile lui deosebite este că bate foarte bine loviturile libere, mă bucur că am un băiat şi joacă fotbal la nivel înalt. Ianis a adus personalitate foarte multă la echipă, lucruri foarte bune.

 

Se vorbește despre o ofertă din Spania pentru Ianis…

Ianis este un jucător bun care este urmărit de foarte multe cluburi din Europa. Sunt convins că Ianis va face o carieră frumoasă. Îi place enorm fotbalul, se antrenează cu mare plăcere și intensitate. E un decar ideal: foarte bun pasator, lovește foarte bine cu ambele picioare.

 

Academia Hagi dă cei mai mulți jucători la naționalele României…

Academia este cel mai bun și important lucru pe care l-am făcut după ce m-am lăsat de fotbal. Am investit 9 ani în tineri. Fiecare copil talentat care trece pragul academiei are şansa sa. Cred în tineri. Multă muncă și vom reuși. M-am dezvoltat extraordinar în ultimii ani. Pese 80 la sută din lotul echipei mari sunt jucători care provin din Academia Hagi. Eu am demonstrat că dacă se vrea, se poate. Cu multă muncă, este adevărat. Cu marele risc de a mă repeta, multă, multă muncă și mentalitate de învingător. Asta se formează.

 

Relația Hagi – Burleanu sau Viitorul – FRF. Cum este?

Am revenit la un meci al naționalei după exact 4 ani. Acești copii m-au scos din casă. Viitorul este mai mult decât un partener corect faţă de FRF. Avem peste 50 de jucători la loturile naţionale ale României. Gheorghe Hagi a muncit pe brânci împreună cu echipa sa pentru a face un centru puternic de copii şi juniori. Cea mai mare realizare a mea după ce m-am lăsat de fotbal este că am investit în tineri și le-am dat posibilitatea să se dezvolte. Sunt mândru de tot ce am realizat. Un jucător pe an dacă dăm naționalei României este ok.

 

Ce a adus nou Mirel Rădoi?

Un nou concept tehnic. Ofensiv – trebuie să ai posesie, defensiv – să faci presiune. Să fii agresiv, să ai inițiativă, să comanzi, să domini, cu personalitate. Să câștigi în fiecare zi, să te bați pentru victorie, pentru că dacă-l bați pe adversar, sau pe oricine, cum s-ar numi el, oricine, te va respecta. Câștigând, vei fi fericit.

 

Doar atât?

Mirel Rădoi este un antrenor foarte apreciat de jucători. Este apropiat de jucători. A creat o atmosferă de respect. Dă șansă tuturor să joace și, atunci când intră pe teren, fiecare dintre ei dă maximum pentru echipa națională.

 

Revin. Chiar putem spera la titlul european?

Sigur. Mă bazez pe valoarea jucătorilor și pe cea a staff-ului. Avem o echipă solidă. Ne vom bate de la egal la egal cu toate echipele. Pentru mine, ceea ce se întâmplă acum este normalitatea. Nu e nimic ieșit din comun. Am muncit pentru acest succes al naționalei U 21. Bravo acestor copii. Ne vor scoate, din nou, în stradă pentru a sărbători victoriile.

 

CARIERĂ IMPRESIONANTĂ

 

Gheorghe Hagi a jucat la trei campionate mondiale în 1990, 1994 și 1998 !!!

Hagi a fost prezent și la trei campionate europene în 1984, 1996 și 2000. A avut 125 de prezențe pentru România, al doilea după Dorinel Munteanu, și este pe prima poziție a marcatorilor (alături de Adrian Mutu) cu 35 de goluri.

În noiembrie 2003, pentru a celebra jubileul UEFA, a fost selectat de către Federația Română de Fotbal drept cel mai bun jucător al României din ultimii 50 de ani.[7] În 2004, a fost numit de Pelé drept unul dintre cei 125 cei mai mari fotbaliști în viață, la o ceremonie de premiere a FIFA.[8] Hagi este unul din puținii fotbaliști care au jucat pentru ambele cluburi rivale spaniole Real Madrid și Barcelona.

În 2009, Hagi a fondat clubul român Viitorul Constanța. În prezent el este atât proprietarul cât și președintele clubului. De asemenea, a înființat Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, una dintre cele mai mari academii de fotbal din Europa de Sud-Est.[9]

Fiul său, Ianis, este de asemenea fotbalist, actualmente sub contract cu Viitorul Constanța.

 

Cariera de fotbalist

Gheorghe Hagi a început să joace fotbal la vârsta de 10 ani, la Farul Constanța, echipă la care a și debutat în Divizia A, la 17 ani[10]. În cariera sa, Hagi a evoluat la Sportul Studențesc, Steaua București, Real Madrid, Brescia, Barcelona și Galatasaray. La echipa națională, Hagi a reușit să bifeze 125 de prezențe, cu 35 de goluri marcate[10].

Ca jucător, Hagi a fost un purtător clasic de număr 10 (conducător de joc) care se remarca în teren prin claritatea paselor trimise către atacanți și șuturile eficace la poartă, atunci când se afla el însuși în poziție de finalizator. Câteva din golurile sale au intrat în istoria fotbalului. Hagi reușea să depășească ușor mulți adversarii prin dribling și găsea deseori de unul singur mijloace de câștigare a unui meci. Deși nu excela la capitolul viteză, se orienta excelent în teren și reușea să fie prezent în bune poziții de joc, ceea ce îi permitea fie să paseze decisiv, fie să șuteze cu succes de la distanță.

Hagi a fost și un excelent executant de lovituri libere, înscriind numeroase goluri din poziții fixe.

 

Cariera de club

Cariera lui Hagi ca jucător profesionist poate fi împărțită în mai multe perioade:

1978-1987: debutul și consacrarea la nivel național: Gică Hagi și-a început cariera în fotbal la echipa de copii și juniori a Farului Constanța, sub îndrumarea lui Iosif Bukossy, fiind oficial legitimat la 13 ani. Doi ani mai târziu, este selectat de Federație în lotul echipei Luceafărul București, care în acea perioadă era practic echipa națională de juniori a Românei, locul unde se formau marile talente. După alți doi ani tânărul Gică se întoarce la Farul Constanța, fapt ce a marcat și debutul său în Divizia A la 11 septembrie 1982. Un an mai târziu se transferă la Sportul Studențesc. Va activa la această formație timp de patru ani, perioadă care a marcat ascensiunea sa în topul fotbalului românesc, fiind doi ani consecutiv golgheter. La 10 august 1983, Hagi își face debutul în echipa națională într-un meci disputat în compania Norvegiei și încheiat cu o remiză albă. Un mai târziu va face parte din lotul echipei naționale care a participat la Euro ’84 din Franța. La Sportul Studențesc, unde juca rol de „copil teribil”, Hagi face câteva meciuri de-a dreptul senzaționale, contribuind decisiv în sezonul 1985-1986 la câștigarea titlului de vicecampioni (cea mai bună performanță de până azi a clubului din Regie), dar și la 3 calificări consecutive în Cupa UEFA (1983-84; 1984-85; 1985-86).

1987-1990: consacrarea la nivel internațional. În iarna 1986/1987, Gheorghe Hagi este împrumutat la proaspăt campioana Europei de atunci, Steaua București, în vederea cooptării în lotul pentru partida cu Dinamo Kiev din Supercupa Europei. Deși contractul inițial a fost doar pentru acest meci, după ce Hagi a fost autorul singurului gol, victorios, el nu a mai fost lăsat să se întoarcă în Regie. În cei patru ani petrecuți în roșu-albastru, Gică Hagi s-a consacrat definitiv în fotbalul internațional. Și-a înscris în palmares 3 titluri de campion cu Steaua (1987, 1988 si 1989), 3 cupe ale României în aceiași ani precum și Supercupa Europei din 1987. Cu Steaua a rămas în topul echipelor din Europa, unde a ajuns în semifinala CCE din 1988, echipa fiind eliminată de Benfica și în finala CCE din 1989, pierdută în fața echipei italiene AC Milan (fiind desemnat al doilea jucător ca valoare din competiție, după Marco van Basten). La nivelul echipei naționale, participă cu România la Cupa Mondială din 1990 – Italia.

1990-1996: anii de maturitate. Hagi este liderul incontestabil al echipei României și contribuie decisiv la cele mai mari succese din istoria Naționalei. Hagi semnase chiar înaintea amicalului Belgia-România, jucat la Bruxelles, cu aproape trei săptămâni înainte de startul Campionatului Mondial din Italia (mai 1990), cu Real Madrid, suma de transfer fiind 400 milioane de pesetas, aproximativ 4 milioane de dolari și devenea în acel moment cel mai scump jucător din istorie cumpărat de Real Madrid. A jucat 2 sezoane într-o echipă cu mulți fotbaliști de valoare, precum Michel, Butragueno și Hierro, iar românul a purtat tricoul cu numărul 10, cel care se acorda, mai ales atunci, celui mai valoros fotbalist al echipei. I-a avut antrenori pe galezul John Toshack, doar pentru câteva meciuri, apoi pe bancă au urmat Alfredo Di Stefano și Radomir Antic în anul următor. Golul înscris de la mijlocul terenului de român, în meciul Real Madrid – Osasuna, din sezonul 1990/1991, a fost votat drept cel mai spectaculos gol de la mare distanță de cititorii cotidianului spaniol Marca. În 1992 a fost transferat la Brescia pentru 2,4 milioane de dolari, unde antrenor era Mircea Lucescu iar în echipă se aflau și colegii lui Hagi de la Națională, Dănuț Lupu, Dorin Mateuț, Ioan Sabău și Florin Răducioiu. În primul sezon al venirii sale, echipa italiană a retrogradat în Serie B; în următorul sezon Hagi a contribuit la promovarea echipei în Serie A dar și la câștigarea Cupei Anglo-Italiene (1993-94). După prestația formidabilă de la Campionatul Mondial din 1994 din SUA, antrenorul Barcelonei, olandezul Johan Cruyff l-a cooptat pe Hagi la Barcelona alături de stele precum Stoicikov, Romario, Koeman sau Guardiola. Din 1995 a devenit coleg de echipă cu Gică Popescu și cu Figo. Cea mai frumoasă reușită a lui Hagi pentru Barcelona este golul marcat de la mijlocul terenului într-un meci cu Celta Vigo. Nu a avut o relație prea bună cu Johan Cruyff, motiv pentru care a și plecat la Galatasaray, în 1996.

1996-2001: succesul răsunător din Turcia și retragerea. Gică se transferă la Galatasaray Istanbul, formația cu care va avea cele mai mari reușite în plan fotbalistic, câștigând o popularitate imensă printre suporterii turci. Câștigă 4 titluri de campion (1996–97, 1997–98, 1998–99, 1999–00), 2 cupe ale Turciei (1998-99, 1999-00) și Supercupa Turciei de 2 ori (1996, 1997), iar în anul 2000 va conduce echipa spre câștigarea Cupei UEFA, sub comanda lui Fatih Terim (în finală a fost eliminat în minutul ’94 pentru o lovitură cu cotul asupra lui Tony Adams) și Supercupei Europei, cu Mircea Lucescu pe bancă, performanțe neegalate în istoria fotbalului din Turcia. Sezonul competițional 2000/2001 va fi ultimul în fotbalul activ. Hagi a marcat un gol fabulos în victoria obținută de turci cu francezii de la Monaco, meci desfășurat în acel sezon de Champions League. Reușita a fost votată de microbiști în sondajul UEFA în topul celor mai frumoase execuții din istoria cupelor europene. După meciul Galatasaray – Trabzonspor 4-0 (din etapa a 34-a, ultima, a campionatului Turciei), în care a marcat două goluri (în min. 25 și 44, ultimul din penalty), se retrage din activitatea de jucător. A devenit un idol pentru fanii turci, aceștia scandându-i numele chiar și după retragerea din fotbal și cântând un refren devenit celebru, „I love you Hagi”.

În ciuda finalului de carieră, în general Hagi a fost totuși un jucător fair-play, care era penalizat foarte rar de arbitri.

 

Hagi, la Naționala României

Hagi a debutat la echipa națională la vârsta de 18 ani, pe 10 august 1983 la Oslo, în meciul amical Norvegia – România. Până atunci jucase pentru România în echipa de juniori sub 16 ani (4 meciuri), echipa de juniori sub 17 ani (13 meciuri, 1 gol), echipa de juniori sub 18 ani (32 meciuri, 9 goluri) și echipa olimpică (4 meciuri).În 1985, pe 16 octombrie, Mircea Lucescu, pe atunci antrenor al echipei naționale, l-a desemnat pentru prima oară pe Hagi căpitan al echipei naționale. Hagi avea doar 20 de ani și meciul, disputat pe stadionul 23 august împotriva Irlandei de Nord, era decisiv pentru calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic – 1986. Evoluția lui Hagi a fost foarte ștearsă și mulți au criticat la acea vreme decizia lui Lucescu. Cert este că vreme de câțiva ani căpitanul „de drept” al echipei naționale a devenit portarul Silviu Lung, un jucător mult mai matur și mai experimentat decât Hagi. Totuși, după retragerea lui Silviu Lung (în 1990), Hagi a devenit repede căpitanul de drept al naționalei. A fost de 65 de ori căpitanul echipei naționale, conducând din teren echipa României la 2 Cupe Mondiale (1994 – USA și 1998 – Franța) și la 2 Campionate Europene (1996 – Anglia și 2000 – Belgia și Olanda).De asemenea, a mai participat cu România și la Campionatul European din 1984 – Franța (ca rezervă) și la Cupa Mondială din 1990 – Italia (ca titular).

După Campionatul Mondial din 1998, Gheorghe Hagi decide să se retragă din echipa națională ca după câteva luni să se răzgândească și să joace la Campionatul European din 2000. Hagi a condus România până în sferturi, unde a fost eliminată de Italia. În acel meci Hagi a primit cartonaș roșu în minutul ’55 după un fault dur asupra lui Antonio Conte, devenind ultimul meci sub tricolorul românesc. La nivelul naționalei, era, în acel moment, recordmanul selecțiilor (125), al golurilor marcate (35), al prezențelor pe post de căpitan (62) și al longevității (16 ani, 10 luni și 14 zile).

Pe 24 aprilie 2001 are loc meciul său demonstrativ de retragere (”Gala Hagi”), la București, pe stadionul Național, o selecționată a României înfruntând o selecționată mondială (Stelele Lumii), scorul fiind 2-2. La acest meci au participat 80.000 de fani din toată țara. La eveniment au participat și numeroase personalități ale fotbalului european, printre care Joseph Blatter, președintele FIFA, Michel Platini, foști colegi ai lui Hagi de la Brescia, FC Barcelona, Real Madrid, Galatasaray Istanbul.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a, „pentru rezultatele obținute în perioada 1990—2000 prin participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale și europene de fotbal și pentru întreaga activitate sportivă.

Prima tentativă ca antrenor a lui Hagi a fost la echipa națională în 2001, unde a deținut postul timp de cinci luni. În toamna lui 2003 a fost antrenor pentru scurt timp la Bursaspor, iar din martie 2004 a fost antrenor la Galatasaray timp de un an după care și-a dat demisia. La gruparea din Istanbul a câștigat primul trofeu al carierei de antrenor, Cupa Turciei. A fost manager general al echipei FCU Politehnica Timișoara în returul campionatului Diviziei A 2005-2006 dându-și din nou demisia. După retragerea din cariera de fotbalist, principalul stadion din Constanța a preluat numele lui Hagi, dar după ce acesta a decis să preia pe Poli, numele arenei a redevenit Farul.[13]

În perioada iunie – 20 septembrie 2007, Hagi a fost antrenor principal la FC Steaua București. În scurtul mandat, a reușit să califice echipa în grupele Ligii Campionilor prin depășirea a două tururi preliminare, dar în campionat rezultatele au întârziat să apară. După un meci pierdut cu Sparta Praga în Liga Campionilor, Hagi a demisionat de la Steaua.În octombrie 2010, Hagi a revenit la conducerea echipei turce Galatasaray, cu care a semnat un contract pentru un sezon și jumătate. În prezent el este antrenorul echipei Viitorul Constanța echipa pe care o și patronează. El își dorește să mai antreneze și echipa Steaua București dar și echipa Galatasaray Istanbul măcar o dată. În 2013, după o serie de rezultate dezamăgitoare ale echipei patronate de el la începutul campionatului în sezonul 2013-2014, cu doar două puncte acumulate în 6 etape ale Ligii I, Hagi s-a hotărât să conducă antrenamentele Viitorului Constanța.

După două sezoane în care s-a salvat pe final de retrogradare, Viitorul s-a obișnuit cu Liga 1, iar cea mai bună dovadă a fost jocul practicat de puștii lui Hagi în ediția 2014-2015, parcursul excelent i-au făcut pe reprezentanții echipelor din Liga I (președintele, antrenorul și căpitanul echipei de la toate echipele de Liga I), pe ziariștii de sport și publicul larg să-l voteze pe Gheorghe Hagi drept antrenorul anului 2015.

Rezultatele echipei Viitorul Constanța nu sunt trecute cu vederea și sunt apreciate de microbiști, Gheorghe Hagi demonstrând că este un antrenor pe măsura renumelui său ca fotbalist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?