Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

GALERIE FOTO: Elevii pasionați de informatică s-au întâlnit în tabăra Gălăciuc. A început Infoeducație!

Tabăra de la Gălăciuc este, săptămâna aceasta, un amestec de tehnică, tehnologii și multă emoție, care va rămâne în sufletul elevilor participanți la Infoeducație, dar și al profesorilor însoțitori. Pe lângă prezentarea tehnică a proiectelor propuse, cei din tabără leagă prietenii și amintiri care trec de bariera timpului și creează un spirit: spiritul Gălăciuc. Cea de a XXV-a ediție a concursului național Infoeducație și-a deschis porțile ieri, în prezența inspectorului școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru, a inspectoarei de informatică, profesoara Cornelia Neacșu, și a inspectorului Bogdan Ciubotaru.

La concurs participă 140 de concurenți din 28 de județe ale țării, alături de profesori însoțitori. Juriiile celor cinci secțiuni de concurs sunt formate din profesori de informatică din toată țara, dar și studenți la informatică, automatizări calculatoare și foști absolvenți de informatică.

Concursul a debutat cu un cuvânt de bun venit al inspectorului școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru. ”Bine ne-am găsit la cea de a XXV-a ”Infoeducație”, aici, la Gălăciuc, în Vrancea, și pentru asta, perimiteți-mi, ca în numele IȘJ să vă mulțumesc și vreau ca eu să vă aplaud pe dumneavoastră. Să știți că mulți preferă altceva, în schimb, dumneavoastră dragi elevi, dumneavoastră dragi colegi, cadre didactice vă rupeți din concediu, vă rupeți din vacanță pentru a fi aici, pe toată perioada competiției pentru a dovedi că sunteți cei mai buni. Vreau să mulțumesc în special MEN, Ministerului Tineretului și Sportului, Uniunii Profesorilor de Informatică din România (UPIR). Vreau să mulțumesc în mod special sponsorilor și dumneavoastră, elevilor și profesorilor, din cele 28 de județe ale țării, celor care au sufletul alături de această competiție, doamnei Cornelia Neacșu, domnului inspector Mihail Fâsan, doamnei profesoare Liliana Neșu, Cristina Ionescu, Daniel Gehrasim și pentru că noi, IȘJ, avem o relație deschisă și foarte bună cu partenerii noștri media, le mulțumesc. Vă rog frumos să îl aplaudăm în mod special pe omul care acum 25 de ani a apus bazele primei ediții a ”Infoeducație”, domnul profesor Emil Onea. Chiar dacă eu sunt mai tinerel și vârsta mea este egală cu experiența dumneavoastră, vreau să știți că prețuirea noastră este tot timpul din suflet! Și dacă uneori v-am mai supărat din voie sau din nevoie, dacă nu am fost tot timpul așa de deschiși cum ar fi trebuit, astăzi, la cea de a XXV-a ediție, vă rugăm să iertați din suflet și să rămâneți același om dăruit, același om care în orice moment spune prezent acestui eveniment, dar și altor activități în care dumneavoastră sunteți implicat. Să fiți sănătoși, să aveți încredere în dumneavoastră, pentru că mândria de a fi român este în fiecare dintre noi. Să nu uitați că din suflet pleacă ceea ce dumneavoastră faceți. În numele IȘJ vă mulțumesc pentru toată determinarea, pentru toată dăruirea și vreau să ne vedem și să auzim peste ani că de aici, de la Gălăciuc, din inima Vrancei, au plecat cei mai buni. Mult succes în competiție”, a fost mesajul adjunctului IȘJ.

Bine ați venit în această frumoasă locație și pentru că vreau fiu scurtă, vă urez mult succes tuturor și fie ca cei mai buni dintre dumneavoastră să câștige. Mult succes”, a transmis inspectoarea Cornelia Neacșu.

Președintele UPIR a vorbit în deschiderea concursului despre legătura care se creează între cei care participă la concurs, mai ales că are o experiență de 24 de ani în ceea ce înseamnă ”Infoeducație”. ”Eu zic că mă prezint ca fiind cel care are 24 de ani de Gălăciuc. Nu am chiar 25, fiindcă am lipsit la o ediție și mă uitam acum la brazi și îmi aduc aminte că erau ceva mai mici. Mă uit la cei care sunt aici și au și ei 10 sau 20 de ani de Gălăciuc, mă uit cu drag la colegii care s-au întors, fie în juriu… chiar ne-am întâlnit ieri (luni-n.r.) cu un fost elev de-al domnului Onea care ne aștepta în tabără și zicea că în anii 93-94 era și el aici și vroia să își aducă aminte prin copilul lui, care este acum prezent în tabără. Înseamnă că voi veți fi peste 25 de ani aceeași absolvenți de Gălăciuc, aceeași admiratori ai acestor brazi superbi care se pare că vor dăinui mai mult decât vom reuși noi aici la Gălăciuc și trăiți ceea ce aici înseamnă sufletul Gălăciucului și nu ziduri, pereți, care se modifică, ci să inspirați și să duceți cu voi acest suflet al locului care rezistă de 25 de ani și nimeni nu ne poate atrage într-o altă locație. Vă doresc să petreceți un Gălăciuc minunat și să le povestiți și altora că aici nu se trăiește cu apa care vine de la ploaie, prin mâncarea de zi cu zi, ci se trăiește prin ceea ce voi creați și ceea ce trăiți aici. Vă doresc să aveți succes”, a transmis profesorul Ovidiu Domșa de la Alba Iulia, președintele UPIR.

Profesorul Emil Onea este cel care de un sfert de veac are grijă ca Infoeducație să fie mai mult decât un concurs, să fie un spirit și mai ales o amintire de neuitat pentru cei care participă, iar faptul că mulți dintre ei se reîntorc în tabără ca jurați sau chiar ca sponsori arată că acest lucru îi reușește. ”Pe lângă sponsorii mari, de care a vorbit domnul inspector general, suntem și noi, UPIR, o mică organizație și vă invit, ori de câte ori aveți ceva, să apelați la noi. Dacă aveți proiecte serioase, dacă aveți lucruri interesante de făcut, vă putem și noi sprijini, cu sume modeste, dar vă putem sprijini ca să aveți aripi, să puteți zbura. De altfel, aripile pe care vi le oferim astăzi este acest loc. Poate unii dintre voi nu sunteți conștienți de ceea ce se întâmplă aici. Sunt foarte încântat de modul în care voi știți să relaționați și mai ales să discutați tehnic. Aceasta este de fapt școala voastră. Deci, Gălăciuc nu este numai o prezentare de proiecte, Gălăciuc este și discuția dintre voi, la care noi doar punem bazele, oferim locul, restul faceți voi”, a spus profesorul Emil Onea, „inima“ Infoeducație.

La concurs participă elevi iubitori de informatică din 28 de județe ale țării. ”E prima oară când venim, am avut colegi din clasă care au mai venit și ne-au zis că e foarte fain aici. Noi vom prezenta la secțiunea roboți. Avem un dozator de suc pentru elevi în școli, un site local, e o chestie mai complicată, dar dacă rezolvi primești gratis un pahar cu suc”, au spus elevii Radu Tudarius și Eduard Julf, din Arad.

Reamintim faptul că ediția din acest an se desfășoară până pe 4 august. Concursul se desfășoară pe cinci secțiuni: web, roboți, multimedia, educațional, utilitar. Organizat din 1994, concursul este dedicat elevilor cu aptitudini, înclinații și interes pentru crearea aplicațiilor informatice, atât de la profilul informatică cât și de la alte profile. Concursul se desfășoară în patru etape: pe unitatea școlară, locală, județeană și apoi națională. La fiecare etapă vor fi prezentate lucrări realizate de liceeni, indiferent de anul de studiu (clasele IX – XII). Participarea la etapele ulterioare este hotărâtă de clasamentele etapelor anterioare.

În etapa finală există și un concurs open, pe echipe, pe parcursul a 24 de ore. Concursul constă în realizarea unei lucrări pe o temă dată. Lucrarea va îmbina elemente de proiectare, programare și design. Pe întreaga durată a taberei se vor organiza și sesiuni de comunicare pe teme de inginerie software. Toate mijloacele IT sunt oferite de Colegiul Național Unirea, comunitatea Tulnici și Liceul Vidra.

Site-ul oficial al concursului InfoEducaţie este www.infoeducatie.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?